Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneturva korostaa vanhempien vastuuta

Alle kouluikäinen lapsi ei muista jatkuvaa jankutusta leikkiympäristön vaaroista

Kaupunki
 
Leif Rosas
Kuusivuotias poika kuoli sunnuntaina iltapäivällä Helsingin Itäkeskuksessa jäätyään lumityökoneen alle. Turmakone seisoi poliisin teknisen tutkinnan takia onnettomuuspaikalla sunnuntaina.
Kuusivuotias poika kuoli sunnuntaina iltapäivällä Helsingin Itäkeskuksessa jäätyään lumityökoneen alle. Turmakone seisoi poliisin teknisen tutkinnan takia onnettomuuspaikalla sunnuntaina. Kuva: Leif Rosas

Ainoa varma keino suojella lasta pihassa pyörivältä lumityökoneelta on ottaa katras haltuun ja viedä lapset pois lumitöiden tieltä. Näin neuvoo suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

"Lapsella on keskittymiskyky suunnilleen kuin hamsterilla. Alle kouluikäinen ei vielä ymmärrä asioiden syy ja seuraus -suhteita, ja ohjeet unohtuvat helposti", Loikkanen kuvaa.

Lumitöissä hyörivien ajoneuvojen turvallisuuden valvonta on noussut ajankohtaiseksi, koska kuusivuotias poika kuoli sunnuntaina Helsingin Itäkeskuksessa, kun peruuttanut lumityökone ajoi pojan yli.

Yleisohjetta Loikkanen ei anna, koska lapset ja mahdolliset vaaranpaikat ovat hyvin erilaisia. Vastuu on hänen mukaansa nimenomaan edestakaisin liikkuvan lumityökoneen kuljettajalla ja lapsen kanssa olevilla aikuisilla.

"Lapsi on liian ennalta arvaamaton, ja lasten lähtönopeus on suuri. Valvonnan alle ja kauemmas vaaranpaikasta lapset kannattaa saada", Loikkanen sanoo.

Itäkeskuksen turmassa lumikoneen kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisen ja kuolemantuottamuksen ohella rattijuopumuksesta. Kuljettaja puhalsi alkometriin hieman yli sallitut lukemat.

Kuolleen pojan äiti ja perheen toinen lapsi olivat rivitaloalueella pihalla onnettomuuden tapahtuessa sunnuntaina.

Vanhempi voi Loikkasen mukaan jankuttaa varoituksia ja toistella, ettei lumiauran lähelle saa mennä, mutta siitä ei ole pitkään hyötyä.

"En halua pelotella tai syyllistää aikuisia, mutta valvonta on ainoa keino. Lapsen kanssa on silti tietysti hyvä puhua siitä, että lumikone liikkuu arvaamattomasti ja perustella, miksi konetta pitää varoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat