Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan terveysasema sittenkin tulossa Mariaan

Uusi jättiterveysasema tulossa Marian sairaalaan – Kampin metroaseman lähellä liian kallista kaupungille

Uudelle terveys- ja hyvinvointikeskukselle ei löytynyt tilaa läheltä Kampin metroasemaa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Sisäpihan Kampin-puoleisella reunalla sijaitsee Lars Sonckin suunnittelema vuonna 1909 valmistunut niin sanottu sisätautipaviljonki (vas.). Toisella puolen pihaa sijaitsevat 1900-luvun lopun sairaalarakennukset.
Sisäpihan Kampin-puoleisella reunalla sijaitsee Lars Sonckin suunnittelema vuonna 1909 valmistunut niin sanottu sisätautipaviljonki (vas.). Toisella puolen pihaa sijaitsevat 1900-luvun lopun sairaalarakennukset. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin keskustan uutta terveys- ja hyvinvointikeskusta suunnitellaan jälleen Marian sairaalan alueelle. Sosiaali- ja terveysviraston päällikkö Hannu Juvonen kertoo, että virasto ei ole pystynyt löytämään keskukselle vuokratiloja Kampin metroaseman läheisyydestä.

"Palaamme lähtöpisteeseen. Seuraavana vaihtoehtona on palaaminen Marian sairaalan alueelle", Juvonen toteaa.

Tästä on kyse

 Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi sote-palveluiden suuret linjat syksyllä.

 Suurterveysasemia haluttiin perustaa liikenteen kannalta parhaisiin mahdollisiin paikkoihin, mutta vasta Kalasataman keskuksen paikka on päätetty.

 Marian sairaala nousi sijaintivaihtoehdoksi, sillä esimerkiksi Kamppi on alueena liian kallis.

Alustavan suunnitelman mukaan Viiskulman ja Lauttasaaren terveysasemat lakkautettaisiin samalla kun keskustan terveys- ja hyvinvointikeskus aloittaa toimintansa.

Marian tilat ovat viimeksi palvelleet väliaikaisena päivystyssairaalana viime vuonna, kun Malmin päivystystä rakennettiin uusiksi.

Juvonen näkee, että sosiaali- ja terveystoimen toiminnot voisivat pääosin keskittyä Mechelininkadun varren rakennuksiin. Ainakin yksi vanha rakennus purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi tarkoituksenmukaisempi kiinteistö.

Aiemmin on arveltu, että sosiaali- ja terveysvirasto ei tulevaisuudessa tarvitsisi lainkaan Marian sairaalan rakennuksia ja kaupunki saattaisi myydä ne kokonaan uuteen käyttöön.

Virasto suunnitteli sairaalan alueelle jo vuosia sitten uutta terveysasemaa. Juvonen huomauttaa, että vanhat suunnitelmat eivät sellaisinaan käy, vaan ne pitää päivittää vastaamaan sosiaali- ja terveyslautakunnan viime syksynä tekemää palveluverkkolinjausta.

Siinä sosiaali- ja terveyspalvelut on tarkoitus keskittää suuriin yksiköihin vuoteen 2030 mennessä. Viisi perhekeskusta auttaisi lapsiperheitä, ja aikuisväestöä palveltaisiin kuudessa terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. Ikääntyville ja monisairaille olisi kuusitoista niin sanottua monipuolista palvelukeskusta.

Isojen keskusten lisäksi myös jalkautuvia palveluita on tarkoitus lisätä.

Mariassa sijaitsevassa keskuksessa olisi siis kaikille tarkoitetun akuutin sairaanhoidon lisäksi esimerkiksi päihde- ja mielenterveyspalveluita, hammashoitoa, fysioterapiaa ja sosiaalityötä. Uusien keskusten toimintaa suunnitellaan parhaillaan tarkemmin, mutta työ on vielä pitkään kesken.

Koska kyse on pitkälle tulevaisuuteen yltävistä suunnitelmista, läheskään kaikkien isojen keskusten paikoista ei ole päätetty sitovasti. Keskustan terveys- ja hyvinvointikeskuksen löytämisellä on kuitenkin kiire.

Virasto on linjannut, että sen pitäisi aloittaa toimintansa jo vuonna 2018.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että keskustassa aloitettaisiin heti toisena Kalasatamaan rakennettavan terveys- ja hyvinvointikeskuksen jälkeen. Mikäli kaupunki päätyisi sijoittamaan keskuksen Marian sairaalan alueelle, aikataulu muuttuisi vääjäämättä, sanoo kiinteistöviraston päällikkö Jaakko Stauffer.

Hänen mukaansa kaavamuutoksiin, remontteihin ja mahdollisiin purku- sekä rakennustöihin kuluisi ainakin viitisen vuotta.

"Aiempi aika-arvio perustui siihen, että löytyisi jokin valmis rakennus."

Keskustan alueelta etsitään kuumeisesti toistakin suurta tilaa. Ensimmäisen perhekeskuksen oli nimittäin tarkoitus aloittaa jo tänä vuonna.

Kansanliike kaatoi ajatuksen sijoittaa se Kallion terveysaseman tilalle ennen Kalasataman uuden keskuksen valmistumista. Siksi perhekeskuksen kokeilu aloitetaan siitä osasta toimintaa, johon omia tiloja vielä ei tarvita.

Ensimmäisenä on tarkoitus testata osassa Helsinkiä, miten kolmevuotiaiden neuvolatarkastukset onnistuvat päiväkodissa.

"Perhekeskuksen suhteen aika alkaa todella käydä vähiin. Emme ole onnistuneet löytämään toista sopivaa tilaa Kallion tilalle", sanoo Juvonen.

Juvonen toteaa, että Marian sairaalan alue on niin iso, että tontille saattaisi mahtua myös niin sanotun monipuolisen palvelukeskuksen toimintoja.

Lautakunnan linjauksen mukaan keskuksessa voisi olla ikääntyneille ja monisairaille muun muassa palvelukeskus, palveluasumista ja laitoshoitoa.

Juvonen pitää Mariaan siirtymistä todennäköisenä, koska liikenteen kannalta paremmat paikat esimerkiksi Kampin metroaseman lähettyvillä on nyt todettu liian kalliiksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiaa 27. tammikuuta.

Samuli Laita HS
Maija Aalto HS
Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat