Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki myy keskustarakennuksen vain 110 000 eurolla

Juutalaiskeskus muuttaa arvotaloon presidentin naapuriin

Mariankatu 3 on kansallisaarre ja Helsingin vanhinta historiaa. Nyt talo on siirtymässä Chabad Lubavitch -järjestön omistukseen.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Juutalainen Chabad Lubavitch -järjestö ostaa Mariankadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan kiinteistön. Kivitaloa pidetään Helsingin toiseksi vanhimpana lähellä sijaitsevan Sederholmin talon jälkeen.
Juutalainen Chabad Lubavitch -järjestö ostaa Mariankadun ja Aleksanterinkadun kulmauksessa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan kiinteistön. Kivitaloa pidetään Helsingin toiseksi vanhimpana lähellä sijaitsevan Sederholmin talon jälkeen. Kuva: Juhani Niiranen HS

Puhelimessa on helsinkiläinen rabbi Benyamin Wolff. Taustalta kuuluu lasten ääniä. Wolff on bussissa.

Lasten äänet voisivat tulla muualtakin. Wolff on juutalaisen Chabad Lubavitch -järjestön Suomen-osaston johtaja. Järjestö ylläpitää Etelä-Helsingissä juutalaista päiväkotia, jonka vastuuhenkilö Wolff on. Lapsia on tätä nykyä hoidossa 12.

Helsingissä 11 vuotta toimineen järjestön toiminta on toistaiseksi ollut pienimuotoista. Lastenhoidon lisäksi on järjestetty koulutusta juutalaisten historiasta, kulttuurista ja arvoista.

Mutta nyt ollaan siirtymässä suurempiin ympyröihin.

"Ensi viikolla kirjoitetaan vielä papereita", Wolff kertoo.

Hän ei oikeastaan haluaisi puhua asiasta vielä enempää.

Puhuttava kuitenkin on, koska kyseessä on valtakunnallinen kansallisaarre, joka lisäksi sijaitsee Helsingin arvokkaimmalla alueella Kruununhaassa aivan Presidentinlinnan naapurissa. Kansainvälisen hasidijuutalaisen järjestön Suomen-osasto on ostamassa Mariankatu 3:n kiinteistön kaupungilta.

"Olemme tietoisia talon arvosta ja kunnioitamme sen historiaa", Wolff vakuuttaa.

Helsingin kaupunki on jo hyväksynyt kaupan. Talo oli myynnissä, ja ainoan tarjouksen teki viime vuonna määräaikaan mennessä Chabad Lubavitch.

Myös valtiolle rakennusta tarjottiin. Kuuluuhan tontti niin sanottuun "vanhaan kaupunkiin", jonka lähinaapureita ovat Presidentinlinnan lisäksi muun muassa Päävartio, Ritarihuone ja Valtioneuvoston linna. Valtio ei innostunut investoimaan.

Mariankatu 3 valmistui vuonna 1765 tulli- ja pakkahuoneeksi. Se on ainoa toteutunut osa Viaporin linnoituksen komendantin Augustin Ehrensvärdin suunnittelemasta Helsingin kaupungin puolustusmuurista.

Tulli- ja pakkahuoneen lisäksi talossa ovat pitäneet majaansa myös Kruununhaan poliisiasema, Helsingin rakennusviraston pysäköinninvalvonta ja Suomalaisen kirjallisuuden seura (SKS) kirjamyymälöineen.

Kansainvälisen Chabad Lubavitch -järjestön Suomen-osasto on jo pidempään etsinyt toimitilaa keskustasta. Se aikoo perustaa taloon juutalaista kulttuuria esittelevän keskuksen, jossa olisi muun muassa näyttely- ja koulutustiloja sekä yhdistyksen hallinto. Monet ovat toivoneet, että kun keskus asettuu taloksi, ainakin näyttelyt ja muut tapahtumat olisivat julkisia ja talo avoin.

Tausta

Juutalaisten maailmanlaajuinen järjestö

Kansainvälinen Chabad Lubavitch on yksi suurimmista ja tunnetuimmista hasidijuutalaisista liikkeistä. Järjestö harjoittaa maailmanlaajuisesti juutalaista lähetystyötä.

Järjestön tehtävänä on toimia juutalaisten keskinäistä kanssakäymistä tukevana yhteysverkostona. Toiminnassa korostuvat muun muassa juutalaisen kulttuurin, juutalaisten historian ja lakien, arvojen sekä elämäntavan opettaminen ja levittäminen.

Liike on lähtöisin Venäjältä nykyisen Valko-Venäjän alueelta ja sen perusti rabbi Shneur Zalman 1755.

Chabad-sana tulee heprean kielestä viisautta, ymmärrystä ja tietoa tarkoittavien sanojen alkukirjaimista. Lubavitch puolestaan on kaupunki Valko-Venäjällä, jonka jiddishinkielinen nimi tarkoittaa "rakkauden kaupunkia". Chabad-liikkeen johtajat asuivat kaupungissa noin sadan vuoden ajan.

Ortodoksijuutalaisella Chabad Lubavitchilla on jäsenjärjestöjä erityisesti Yhdysvalloissa ja Israelissa. Päämaja on New Yorkissa.

Suomessa järjestö on toiminut pienimuotoisesti noin 11 vuoden ajan. Järjestöllä on muun muassa päiväkoti Etelä-Helsingissä.

Chabad Lubavitch maksaa huoneistopinta-alaltaan 720-neliöisestä talosta 110 000 euroa. Vuokrasopimus tontista tehdään 40 vuodeksi ja vuosivuokra on 18 000 euroa.

Kaupat valmisteli Helsingin kaupungin puolesta kiinteistöviraston osastopäällikkö Juhani Tuuttila. Kiinteistölautakunta ei vastustanut virkamiespäätöksenä tehtyä kauppaa. Tuuttila myöntää, että arvotalon alhainen hinta on kummastuttanut.

"Kauppahinta on matala. Syynä ovat korkeat korjauskustannukset", Tuuttila toteaa.

Helsingin kaupungin tilakeskuksen teettämissä tutkimuksissa on todettu, että pääosin tiilirakenteinen talo on erittäin huonossa kunnossa. Lisäksi talo vajoaa. Epäselvää on, onko sitä paalutettu, vai onko perustusten alla vain kuoppaan kasattuja hirsiä ja niiden päällä kivilatomus.

Joka tapauksessa rakennus on liikkunut, sen rungossa on halkeamia ja maatasossa on mikrobikasvustoa aiheuttavaa kosteutta. Tiilirakennus tarvitsee mittavan ja kalliin peruskorjauksen.

"Alimmassa kerroksessa on metriset kiviseinät. Niissä on massaa kaksinkertaisesti normaaliin nähden. Se on raskas talo kokoisekseen", vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen tilakeskuksesta kuvaa.

Ennen kuin Helsinki päätti myydä talon, kaupunki tutki mahdollisuutta muuttaa talo päiväkodiksi. Investoinnin hinnaksi laskettiin 3,5 miljoonaa euroa.

"Päiväkotirakentaminen on vaatimustasoltaan korkeatasoista ja kallista. Olen päässäni laskeskellut, että yksityinen voisi tehdä remontin kolmella miljoonalla eurolla", Heikkinen sanoo.

Sen rahan Chabad Lubavitch siis tarvitsee. Mistä kolme miljoonaa otetaan, Benyamin Wolff? Taskustako?

"Olemme tehneet laskelmia, kuinka kattaisimme kustannukset. Etsimme yksittäisiä avustajia ja uskomme, että saamme rahat kokoon", Wolff kertoo.

Wolffin mukaan on mahdollista, että tukea haetaan järjestön päämajasta Yhdysvalloista, mutta pääosin etsitään paikallisia tukijoita.

Ennen kuin talon peruskorjaus voidaan aloittaa, tontilla ja talon alla on tehtävä arkeologiset kaivaukset. Talon rakentamisen jälkeen sen alle ei ole katsottu. Kun pohja avataan, vastaan tulee 1700-luku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat