Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholi vie eläkeikäisiä hautaan – Lauri, 79, on piilotellut pulloja koko ikänsä

Vanhusten kaatuilu ja sekavuus laitetaan iän piikkiin, vaikka yhä useammin taustalla on viina

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Lauri Tavisalmi on juonut alkoholia nuoresta lähtien. Juominen huomattiin myös työpaikalla Helsingin satamalaitoksessa, mistä Tavisalmi lähetettiin Järvenpään sosiaalisairaalaankin. Juominen on vähentynyt, mutta se pitäisi lopettaa kokonaan, hän sanoo. "Mutta minulla on heikko luonne." Tavisalmi jatkaa kuitenkin yrittämistä.
Lauri Tavisalmi on juonut alkoholia nuoresta lähtien. Juominen huomattiin myös työpaikalla Helsingin satamalaitoksessa, mistä Tavisalmi lähetettiin Järvenpään sosiaalisairaalaankin. Juominen on vähentynyt, mutta se pitäisi lopettaa kokonaan, hän sanoo. "Mutta minulla on heikko luonne." Tavisalmi jatkaa kuitenkin yrittämistä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kahdeksankymppinen " Maire" tuotiin taas päivystykseen itsensä teloneena: rouvaa oli huimannut, ja hän oli kaatunut. Pankkikortti oli hukassa, muisti hatara ja jutut sekavia.

"Mairen" kaltaisia vanhuksia tuodaan päivystyksiin harva se päivä.

Artikkeliin liittyvät

"Eivät nämä kaikki vanhukset suinkaan ole Alzheimer-tautisia tai muuten muistihäiriöisiä: monella on puhtaasti päihdeongelma", sanoo Peijaksen terveyskeskuspäivystyksen vastaava ylilääkäri Jarmo Kantonen.

Asiantuntijoiden mukaan ikääntyneiden ja eläkeläisten alkoholiongelma on pahentunut viime vuosina.

Alkoholiperäisiin sairauksiin ja alkoholimyrkytyksiin kuoli vuonna 2013 jo 1 926 suomalaista. Yli 65-vuotiaita heistä oli 540. Alkoholin takia kuolleiden ikäihmisten määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1990, kun yli 65-vuotiaiden määrä on vastaavassa ajassa kasvanut noin 18 prosenttia.

Ikäihmisten alkoholi on edelleen tabu. Kantosen mukaan monesti ei huomata edes ajatella, että huimauksessa, kaatuilussa ja jatkuvissa päivystysvisiiteissä voisi olla taustalla alkoholi.

"Yhtäkkiä vanhus puhaltaakin 1,5 promillea ja ilmenee, että alkoholi on ollut paras kaveri ja yksinäisyyden estäjä jo vuosikausia", Kantonen kuvaa.

"Joku juo iloon, joku suruun, joku yksinäisyyteen", kiteyttää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveri vanhusten alkoholinkäyttöä.

Moni saattaa myös peittää juomisella tarpeettomuuden tunnetta, jonka eläkkeelle jääminen saattaa tuoda, kertoo sosiaaliohjaaja Miina Jylhä.

Kontulalainen Lauri Tavisalmi, 79, ei ole yksinäinen, surullinen tai piilottele alkoholiongelmaansa. Lähinnä hän piilottelee pieniä viinapullojaan vaimoltaan – on tehnyt niin jo vuosikymmeniä. Viikossa kuluu yleensä 5–6 kahden desilitran pikkupulloa viinaa. Konjakkiako?

"Pah, konjakkia? Koskenkorvaa, tietenkin!" hän naurahtaa.

Tavisalmi taitaa juoda, koska on aina juonut. Koulupojasta lähtien. Tuolloin Jämsässä hän keitti isänsä kanssa kiljua ja pirtua – ja sitten maisteltiin.

"Mutta äiti oli uskovainen, joten häneltä sai aina olla piilottamassa näitä hommia."

Vanhusten juominen voi tuoda ongelmia, koska keho ei yksinkertaisesti kestä alkoholia samaan malliin kuin nuorempana. Alkoholi vaikuttaa aiempaa herkemmin tasapainoon, muistiin, keskittymiskykyyn ja toimintakykyyn yleensäkin.

Yli 65-vuotiailla riskiraja on seitsemän ravintola-annosta viikossa, yhden viinipullon verran. Määrä on murto-osa aiemmasta.

Vanhus voi humaltua pienestäkin määrästä alkoholia. Lisäksi heillä on lääkityksiä, joihin alkoholi vaikuttaa haitallisesti.

"Vanhukset kaatuilevat ja heille sattuu onnettomuuksia jo pienelläkin alkoholimäärällä", Jarmo Kantonen muistuttaa.

Kokenut keski-ikäinen alkoholisti voi puhaltaa 3–4 promillea. Vanhus voi yhden promillen humalassa olla jo lähes tajuton.

Tavisalmikin on huomannut huikan nousevan hattuun aiempaa herkemmin. Hän on humalassa kaatuillut, poliisi toi kotiin.

Läheisetkään eivät aina tunnista tai halua tunnistaa vanhuksen alkoholiongelmaa.

"Siitä ei kehdata puhua. Ajatellaan, että eihän meidän mummo", Jarmo Kantonen sanoo.

Kyse on itsemääräämisoikeuteen liittyvästä asiasta, myöntää Haartmanin päivystyksen ylilääkäri Laura Pikkarainen.

Hoitohenkilökunta yrittää nostaa vanhuksen alkoholinkäytön neutraalisti esiin yhtenä terveyteen vaikuttavana seikkana ruokailutottumusten, liikunnan ja tupakoinnin ohella.

"Moni kokee, että tässä puututaan hyvin henkilökohtaiseen asiaan", Pikkarainen sanoo.

Toiset selittävät juomistaan sillä, että lääkäri on määrännyt punaviiniä lääkkeeksi. Näin ei Pikkaraisen mukaan ole.

Mutta Lauri Tavisalmikin vakuuttaa, että lääkäri kertoi kirkkaan viinan olevan terveellisempää kuin värjätty.

Eikö vanhus saisi tissutella?

"Niin, vanhukset ovat aikuisia ihmisiä, eivätkä mitään uuslapsia, joille voi sanoa, mitä he saavat tehdä", Pikkarainen sanoo.

Ihmisten pitäisi ymmärtää, että vanhana ei yksinkertaisesti vain voi juoda yhtä paljon kuin nuorena, hän pohtii.

Säännöllisen kotihoidon asiakkaista ainakin 11 prosentilla miehistä alkoholi on ongelma, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot.

"Ei auta, vaikka kotihoito kävisi vanhuksen luona kolme kertaa päivässä. Jossain välissä hän ehtii humaltua, kaatua ja loukata itsensä", Pikkarainen sanoo.

Lauri Tavisalmi on muutamaan kertaan ollut Syystien palvelukeskuksessa kuntoutuksessa. Viimeksi reissu katkesi, kun hoitaja löysi jemmapullon kylpyhuoneen kaapin ylähyllyltä.

"Ja vasta puolet olin ehtinyt juoda", Tavisalmi naurahtaa.

Juominen on vähentynyt, mutta se pitäisi lopettaa kokonaan, mies myöntää.

"Minulla on heikko luonne. Onneksi on niin hyvä vaimo, että on pysynyt vierellä viisikymmentä vuotta", Tavisalmi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat