Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki uskoo virtuaalihoitoon – älylattia vapautti kymmeniä sängyistään

Kustaankartanossa teknologia vapautti jo kymmeniä sängyistään, virtuaalihoitoon on sen sijaan vaikea löytää koekaniineja.

Kaupunki
 
Sami Kilpiö HS
Muuten hyvä palvelu, mutta ei toimi, toteaa Sanna Reiman. Uudella taulutietokoneella ei hänen mukaansa saa läheskään aina yhteyttä hoitajaan. Vanha puhelin tuntuu turvallisemmalta.
Muuten hyvä palvelu, mutta ei toimi, toteaa Sanna Reiman. Uudella taulutietokoneella ei hänen mukaansa saa läheskään aina yhteyttä hoitajaan. Vanha puhelin tuntuu turvallisemmalta. Kuva: Sami Kilpiö HS

Lattia, joka hälyttää kävelijästä. Älyvaippa. Hyljerobotti. Elintoimintoja mittaava kello. Tabletti, joka soittaa lapsenlapselle yhdellä painalluksella. Virtuaalinen kotihoito.

Iäkkäille tarkoitetut keksinnöt ovat jo käytössä, mutta tämä on vasta alkua.

Fakta

Parhaalle keksinnölle 110 000 euroa

 Helsinki, Tukholma, Kööpenhamina, Oslo ja Reykjavik ovat julistaneet avoimen kilpailun, jossa etsitään tekniikkaa kotona asumisen tueksi ikääntyneille ja vammaisille.

 Nordic Independent Living Challenge -kisa on nelivaiheinen ja jatkuu pitkälle vuoteen 2015.

 Voittaja saa miljoona Norjan kruunua eli noin 110 000 euroa. Kilpailun aiemmissa vaiheissa on luvassa pienempiä palkintoja ja tilaisuuksia kokeilla ideaa.

 Ideoita voi lähettää ajalla 5. helmikuuta–15.maaliskuuta.

Helsinki julisti viime viikolla yhdessä muiden pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa kilpailun, jossa etsitään uutta tekniikkaa helpottamaan ikääntyvän asumista kotona. Pääpalkinto on miljoona Norjan kruunua eli noin 110 000 euroa.

Tulevaisuuden keksintöjä odotellessa Helsingissä testataan parhaillaan, voidaanko nykyisten vempeleiden käyttöä laajentaa.

Kotihoidon puolella tutkitaan mallia, jossa osa käynneistä on virtuaalisia.

Laitoshoidon puolelta löytyy sen sijaan jo yksi esimerkki, jossa tekniikka tutkitusti toimii. Kustaankartanossa se on kymmenessä vuodessa vapauttanut vanhukset sängyistään.

Virtuaalihoitoa on Helsingissä testattu runsaan vuoden ajan. Käytännössä se tarkoittaa, että kotihoidon asiakas voi soittaa hoitajalle kuvapuhelun yhdellä kosketuksella joko taulutietokoneella tai perinteisemmällä tietokoneella.

Palvelua käyttävä Sanna Reiman, 85, kertoo, että soitto ei läheskään aina yhdisty ja ihan tavallinen puhelin tarvitaan tilalle.

"Muuten hyvä, mutta ei toimi", Reiman sanoo.

Tausta

Ikääntyneet toivovat helppokäyttöisyyttä

Tekniikan pitää olla helppoa, yksinkertaista ja selkeää. Siinä ikääntyneiden tärkein toivomus tekniikan kehittäjille.

Oleellista siis on niin hyvä käytettävyys, että sitä voi todella iäkkäänäkin käyttää ilman apua. Käyttöohjeiden pitää olla hyvät, näppäinten ja tekstin riittävän isoja. Toimivuuteen pitää voida luottaa.

Vuodenvaihteessa päättyi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton yhteinen viisivuotinen projekti, jossa kartoitettiin ikääntyville sopivaa tekniikkaa. Projektin osana syntyi myös Kirsi Alatalon tekemä laaja kysely ikääntyneille, heidän läheisilleen ja hoitajilleen.

Harva laite yltää vaatimuksiin, sillä paljon tekniikkaa käyttävätkin kokivat monet nykyiset ratkaisut vaikeiksi.

Tekniikalta toivottiin helpotusta esimerkiksi viestintään ja kodin esteettömyyteen. Moni toivoi tekniikalta myös turvallisuutta, mutta turvallisuuteen liittyviä teknisiä laitteita tunnettiin todella huonosti. Sen sijaan esimerkiksi viihdekäyttöön tekniikkaa ei kaivattu juuri lainkaan lisää.

Kuukauden aikana asentaja on jo kahdesti käynyt tutkimassa, onko laitteessa vikaa.

"Jos yhteyteen voisi luottaa, kuva olisi hyvä olemassa. Näkeehän siitä hoitaja, että mitään ei ole sattunut ja olen myös voinut näyttää lääkkeeni."

Virtuaalihoito riittää silloin, kun auttajan ei tarvitse koskea vanhukseen. Siis vaikka pestä tai pukea. Se ei korvaa jokaista kotihoidon käyntiä.

Sen avulla voidaan kuitenkin vaikka tarkistaa, onko muistisairas syönyt ja ottanut lääkkeet.

"Voi myös vähentää turvattomuutta, että saa puhua toiselle ihmiselle", sanoo Läntisen kotihoitoyksikön vs. kotihoitopäällikkö Heidi Sipiläinen.

Kiinnostuneita käyttäjiä uudelle palvelulle on toistaiseksi ollut vaikea löytää. Joitakin laite pelottaa, ja käyttöä on opeteltu yhdessä työntekijän kanssa pitkään. Sipiläinen muistuttaa, että ollaan vasta alussa.

"Mahdollisuuksiahan tässä on paljon, kun esimerkiksi matka-ajat jäävät virtuaalikäynnillä pois kokonaan", Sipiläinen sanoo.

Ikääntyneille tarkoitetun tekniikan tärkein koelaboratorio Helsingissä on jo jonkin aikaa ollut Kustaankartano.

Osassa palvelukeskuksen huoneista on älymatto tai älylattia, joka rekisteröi liikkeen. Hoitajan matkapuhelimeen voi tulla hälytys, jos asukas on viipynyt esimerkiksi vessassa poikkeuksellisen pitkään.

Siliteltävänä on myös Paro-hyljerobotti muistisairaille ja Sävelsirkku eli koje, joka tarjoaa esimerkiksi musiikkia ja muita virikkeitä.

Henkilökunnalle laitteet kertovat etenkin sen, milloin on paras hetki auttaa. Ei tarvitse kurkistaa ovelta, ollaanko sisällä hereillä tai liikkeellä. Asukkaille tekniikka on tutkitusti tuonut uskallusta lähteä liikkeelle, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hoitotyötä on kehitetty merkittävästi kahdeksan vuotta ja tulokset näkyvät. Kymmenen vuotta sitten sata potilasta oli vuoteen vankina, nykyään alle kymmenen. Psykoosilääkkeiden ja unilääkkeiden käyttö on vähentynyt. Kaatumisia sattuu harvemmin kuin ennen, ja ne huomataan heti.

"Tekniikalla voi olla iso rooli, mutta se ei ole muusta hoitotyöstä irrallaan", muistuttaa palvelukeskuksen johtaja Leena Pohjola.

Jokaisen iäkkään kanssa on mietitty erikseen yhdessä, mihin hänellä itsellään vielä riittäisi voimia ja mitkä ovat riskit.

"Ehkä tärkein oppi tässä on ollut, että asioita on pitänyt todella miettiä yksilöllisesti. Kaikkea ei voi tarjota kaikille."

Suomessa ikääntyneille suunnattu tekniikka on kasvuala kahdesta syystä. Ikääntyneet ovat suuri ja vaikutusvaltainen kuluttajaryhmä. Lisäksi apua tarvitsevien määrän kasvu tarkoittaa lisää kuluja kunnille. Helsinki ei haikaile kojeita ja tekniikkaa vain säästösyistä.

"Elämänlaatu on tärkein asia, mihin teknologialla pyritään vaikuttamaan," sanoo sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Juha Jolkkonen.

Jolkkonen arvelee, että parhaiten tässä onnistutaan, kun kuunnellaan mitä ikääntyneet toivovat.

Hän arvioi myös, että teknisiä taitoja ei sovi aliarvioida. Esimerkiksi nykyisistä 70–79-vuotiaista helsinkiläisistä yli puolet käyttää jo sähköisiä palveluja verkon kautta. Kymmenen vuoden päästä osuus samanikäisistä lienee paljon suurempi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat