Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehäradan ja länsimetron itsevalaisevat lattiaopasteet auttavat säkkipimeässä

Keinovaloa varastoivat opasteet ovat suomalaiskeksintö

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Kehäradan Aviapoliksen aseman lattiaan on upotettu keinovaloa tallentavaa ainetta. Se luovuttaa sähkökatkon sattuessa valoa muuten pimeään ympäristöönsä.
Kehäradan Aviapoliksen aseman lattiaan on upotettu keinovaloa tallentavaa ainetta. Se luovuttaa sähkökatkon sattuessa valoa muuten pimeään ympäristöönsä. Kuva: Laura Oja HS

Kehäradan ja länsimetron matkustajien turvaksi on asennettu valaisevia lattiaopasteita, jotka eivät tarvitse sähköjohtoja tai -kaapeleita tuottaakseen valoa. Jos sähköt katkeavat ja tunnelit täyttyvät savulla, itsevalaisevat turvaopasteet ohjaavat matkustajat ulos.

Heijastavat turvaopasteet tai -nauhat ovat tuttuja maailmalla, mutta kuvanveistäjä ja keksijä Jorma Parkkari on onnistunut kehittämään lattiarakenteisiin upotettavan ratkaisun.

Artikkeliin liittyvät

"Savu nousee ylös, ja silloin ihmisten katse suuntautuu alas. Siksi on luontevaa asentaa opasteet lattiaan", Parkkari sanoo.

Hän on patentoinut menetelmän, jossa keinovaloa tallentava aine yhdistetään lasimassaan tai kovaan muoviseokseen. Kun valot sammuvat, massa luovuttaa valoa muuten pimeään ympäristöönsä.

Syntyy laattoja ja listoja, joita rakennusteollisuus pystyy tekemään ja joita urakoitsijat voivat asentaa asemalaitureille ja käytäville.

Opastuksen toimivuutta testattiin kehäradan Aviapoliksen asemalla Vantaalla torstaina.

Länsimetron pelastusyhteistyöryhmän jäsen, aluepäällikkö Marko Järvinen Helsingin pelastuslaitokselta arvioi, että suomalaiskeksinnön ero muihin heijastaviin turvaopasteisiin on sen kestävyys.

"Erot tulevat näkyviin ajan kanssa, kun tiloja huolletaan ja siivotaan. Esimerkiksi tarranauhoja täytyy sentään vaihtaa ja korjata. Ne likaantuvat ja niitä pitää puhdistaa."

Järvinen korostaa, että turvaopasteratkaisut on punnittava tapauskohtaisesti. Ratkaisut vaihtelevat tilojen käytön mukaan.

Kehäradan tunneliasemilla on laiturin reunassa 15 sentin levyinen lista, joka hehkuu pimeässä keltaisena. Laitureihin on myös upotettu vihreät listat, jotka opastavat portaisiin ja ulos.

Tarve matkustajien opastukseen on suuri juuri juna- ja metroasemilla, joissa matkustajia on paljon. Yhdessä kehäradan junassa voi olla väkeä 600–1 000.

"Iso massa liikkuu aina hitaasti, ja sitä on vaikea hallita", Järvinen luonnehtii.

Washingtonin metrossa Yhdysvalloissa nämä uhkakuvat toteutuivat tiistaina, kun sähkövika täytti asematunnelin savulla. Yli 80 matkustajaa loukkaantui ja ainakin yksi matkustaja kuoli hengitettyään savua.

Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on asentanut Parkkarin kehittämiä turvaopasteita Kontulan ja Siilitien metroasemille peruskorjauksen yhteydessä.

Helsingin Musiikkitalossa on lattioiden pintaan liimattu samoja turvaopasteita.

Parkkarin keksintöä markkinoiva Glowway-yhtiö tähtää vientimarkkinoille. Valtio-omisteisen Finnveran tytäryhtiö Aloitusrahasto Vera (Avera) on Glowwayssa mukana 30 prosentin osuudella.

Marja Salomaa HS
Veromies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat