Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyljeksityn taksiyhtiön laillisuutta ei ole vielä punnittu Suomessa

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvalloissa kesällä 2010 perustettu Uber-taksipalvelu on saanut niskaansa kylmää vettä eri puolilla maailmaa.

Viime syksynä yhtiöllä oli toimintaa 48 maassa, mutta viimeisten parin kuukauden aikana se on noussut otsikoihin ongelmiensa vuoksi.

Viimeksi Ranska, Thaimaa ja Intian pääkaupunki Delhi ovat kieltäneet yhtiön toiminnan. Yhdysvalloissa Portlandin kaupunki on viemässä yhtiötä oikeuteen, samoin Etelä-Korea.

Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö arvioi joulukuussa, että yhtiön Pop-palvelun toiminta on jäämässä laittomaksi.

Taksilaissa sanotaan, että "ammattimainen henkilöiden kuljettaminen edellyttää taksilupaa". Laissa todetaan, että kuljettaminen on ammattimaista, vaikka toiminta olisi sivutoimista tai toisen elinkeinon ohella tapahtuvaa.

Hallitusneuvos Silja Ruokola liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa, että Suomessa ei vielä ole Uberin osalta testattu oikeudessa sitä, miten laissa mainittua ammattimaisuutta tulkitaan viime kädessä.

"Se on tuomioistuimen asia."

Uberin tiedottaja Harry Porter toteaa, että Pop-palvelu on autojen yhteiskäyttöpalvelu, jonka tarkoituksena on muun muassa, että autonomistajat saavat pääomakuluilleen useampia jakajia.

"Tarkoituksena ei ole voiton tavoittelu", Porter sanoo.

Kuljetuspalveluiden välityksessä on tapahtumassa murros, Ruokola toteaa. HS kertoi joulukuussa, että uudet palvelut ravistelevat alaa.

Uberin Porter sanoo, että Helsingissä on "valtava" kysyntä Uberin palveluille ja se aikoo laajentaa toimintaansa myös muihin kaupunkeihin.

"Tosin aikataulua ei asialle ole."

Ruokolan mukaan ministeriössä kehitystä seurataan ja valmistellaan lainsäädännön kehittämistä.

"Käynnissä on erilaisia kokeiluja, joissa testataan sähköisiä palveluja. Kokeiluissa on mukana yrityksiä, järjestöjä ja viranomaisia", hän kertoo nyt.

Ruokolan mukaan myös Uberin edustajien kanssa on käyty keskusteluja.

Yksi HS:n haastattelema Uber-kuljettaja uskoo, että ala on muuttumassa:

"Jos Uber ei murra taksimonopolia, sen tekee joku muu", kuljettaja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat