Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki työntämässä loputkin asukastalot vapaaehtoisten vastuulle

Muutos voi tuoda lopun talojen nykymuotoiselle toiminnalle

Kaupunki
 

Helsinki päättää maanantaina, vetäytyykö se lähiöidensä asukastaloista kokonaan.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) tuo kaupunginhallitukseen maanantaiksi esityksen, joka siirtää kaupungin omat asukastalot yhdistysten vastuulle. Kaupunki lupaa vapaaehtoisille taloudellista tukea.

Asukastaloissa on aiemmin arvioitu, että käytännössä tämä muutos merkitsisi nykyisenkaltaisen toiminnan loppua.

Päätöksestä tulee luultavasti vielä kova poliittinen vääntö. Asiaa ei vielä aiemmin ole käsitelty tässä muodossa, joten se on vielä mahdollista jättää pöydälle myöhemmin päätettäväksi.

Helsingissä on tähän asti ollut kahdenlaisia asukastaloja.

Suurinta osaa hoitavat jo nykyisin yhdistykset ja erilaiset alueelliset kiinteistöyhtiöt. Näiden harrastus- ja tapahtumapaikkojen rahoituksesta kiisteltiin pari vuotta sitten ja silloin avustuksille päätettiin tehdä yhtenäiset kriteerit.

Nyt tehtävä päätös koskee kuitenkin etenkin niitä yhdeksää asukastaloa, joita tähän asti on hallinnut sosiaali- ja terveysvirasto. Niissäkin on tarjolla monenmoista tekemistä tanssitunneista tietotekniikan opetukseen, mutta sen lisäksi monessa kaupungin omassa asukastalossa työskentelee sosiaaliohjaaja.

Talot myös työllistävät tuella. Esimerkiksi Pihlajamäessä asukastalon kotilähetit auttavat vanhuksia siivoamisessa tai kaupassa käynnissä.

Kaupungin omia asukastaloja on myös Malmilla, Pitäjänmäessä, Kontulassa, Vuosaaressa, Oulunkylässä, Maunulassa, Punavuoressa, Myllypurossa ja Alppilassa. Toiminnan tärkein tavoite on ollut hidastaa eri alueiden eriarvoistumista.

Tilat ovat avoimia kaikille, joten kaupungin hallinnoimiin taloihinkin on ollut yhdistyksillä ennestään pääsy.

Kaupunki käyttää omiin asukastiloihinsa vuodessa noin 1,3 miljoonaa euroa, joka kuluu lähinnä tilavuokriin ja palkkoihin.

Sopivat yhdistykset taloja pyörittämään pitäisi löytää tämän vuoden aikana, sillä kaupunki suunnittelee vetäytyvänsä pois vuoden 2016 alusta.

Avustuksia myönnettäisiin kaikille asukastaloille samoilla kriteereillä. Poikkeuksen tekisi on sosiaalitoimiston eteistilassa Haagassa toimiva asukastalon Hopeala, josta asukastalojen tilannetta selvittänyt työryhmä ei luopuisi tilojen sijainnin vuoksi.

Viime vuonna tehdyn aiemman selvityksen mukaan kaupunki on kysynyt 49 järjestöltä, voisivatko ne jatkaa nykyisenlaista asukastalotoimintaa. 86 prosenttia vastasi kieltävästi. Myös asukastalojen työntekijät arvioivat, ettei pienillä yhdistyksillä ole mitään mahdollisuuksia pyörittää nykyisenkaltaista toimintaa.

Asukastalojen siirtoa pois kaupungilta mietittiin viimeksi virallisesti vuosi sitten. Silloin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että näin ei voi tehdä. Nyt asia tulee suoraan kaupunginhallituksen ratkaistavaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat