Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon sairaalahankkeessa miljoonien eurojen rahariita

Jorvin sairaalan uudisosan rakennuskustannukset ovat karanneet käsistä

Kaupunki
 
Juha Metso
Jorvin sairaalan uudisosan hinta on päässyt yllättämään.
Jorvin sairaalan uudisosan hinta on päässyt yllättämään. Kuva: Juha Metso

Rakenteilla olevan Jorvin sairaalan uudisrakennuksen hinta on karannut paljon ennakoitua suuremmaksi. Tilaaja eli Espoon kaupunki ja pääurakoitsija Lujatalo Oy päätyvät käräjöimään, mikäli rakennusvirheistä sekä lisä- ja muutostöistä aiheutuneiden lisäkustannusten maksajasta ei päästä muuten yhteisymmärrykseen.

Jopa kymmenien miljoonien eurojen riidasta uutisoi ensimmäisenä Rakennuslehti.

Lujatalon mukaan lisä- ja muutostöiden kustannukset ovat runsaat kymmenen miljoonaa euroa. Yksimielisyyteen on toistaiseksi päästy vasta kahdesta miljoonasta, mutta kummassakaan summassa ei ole huomioitu sääsuojien käyttämättömyydestä aiheutuneita kustannuksia, jotka yksin voivat Rakennuslehden mukaan nousta jopa kymmeniin miljooniin euroihin.

Jorvin sairaalan uudisrakennus on Espoon kaikkien aikojen suurin rakennusinvestointi.

"Kaupunki asetti urakkahinnalle 123 miljoonan euron kattohinnan juuri siksi, että rakennuskustannukset eivät karkaisi käsistä", Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko sanoo HS:lle.

Loukon mukaan kiistat kustannuksista johtuvat siitä, että Lujatalo Oy ei ole tottunut niin sanottuun suunnittele ja toteuta -urakkamuotoon.

"He ovat ilmeisesti laskeneet kustannukset alakanttiin ja tarjonneet urakkaa alun perin liian halvalla. He ovat ilmeisesti laskeneet, että voivat laskuttaa lisätöistä", Louko arvelee.

"Toisaalta yhtiö on ollut sairaalan rakennushommissa Meilahdessa."

Lujatalon Uudenmaan aluejohtaja Heimo Hantula tyrmää Loukon väitteet.

"Se ei pidä paikkaansa, että tällainen urakkamuoto olisi meille jotenkin vieras. Olemme kyllä toteuttaneet kaikkia urakkamuotoja", Hantula sanoo ja mainitsee perään olleensa rakennusalalla yli 35 vuotta.

Hantulan mukaan on normaalia, että kustannukset muuttuvat alun perin arvioidusta summasta. Hän siis kiistää, että urakkaa olisi tarjottu liian halvalla.

Sekä Louko että Hantula ennustavat, että kiistat sovitaan mieluummin kuin aloitetaan vuosikausia kestävät oikeudenkäynnit.

"Me emme vaadi muuta kuin oikeudenmukaisuutta. Eiköhän tähänkin jokin ratkaisu löydy", Hantula arvelee.

Urakoitsija ja tilaaja kokoontuvat ylintä johtoa myöten vielä tammikuun aikana neuvottelemaan tilanteesta.

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko ei usko, että urakan aikatauluun tulee rahariidasta huolimatta mitään suurta viivästystä.

"Potilaat pääsevät uuteen Jorvin sairaalaan vuonna 2016. Voi olla, että aikataulu viivästyy kuukaudella kahdella, mutta tuskin sen enempää."

Käytännössä tämä merkitsee, että Puolarmetsän sairaala jatkaa toimintaa hieman pidempään ja muuttaa Jorviin vasta myöhemmin.

"Siitähän tietysti syntyy kiistaa, kenen syy myöhästyminen on", Louko sanoo.

Marja Salmela HS
Juho Jokinen HS
Karvasmäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat