Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanit pelastivat lumenluontiyrittäjän

Kalliolaisen huoltoyhtiön omistaja löysi Romanian romaneista työporukan, joka putsasi Torkkelinmäen lumesta hetkessä

Kaupunki
 
Romanit paiskivat lumitöitä Helsingissä
Romanit paiskivat lumitöitä Helsingissä
Kiinteistöhuolto saa Helsingin Kallioon kipeästi tarvitsemaansa työvoimaa romaneista, jotka panevat hihat heilumaan vauhdikkaasti. Toimittajat Kalle Koponen ja Kimmo Oksanen HS, kuvaus ja editointi Kalle Koponen HS

Kahdeksan miestä lapioi Helsingin Torkkelinmäellä jalkakäytäviä puhtaaksi lumesta. Perjantain vastaisena yönä sitä taas oli tullut, ja sitä myötä kiinteistöhuoltoyrittäjä Olli Toivosella oli ongelma.

"Lumitöissä tarvitaan hirmuinen määrä miehiä", hän toteaa.

Aina ei sada. Suurta määrää miehiä ei voi pitää vakinaisessa työsuhteessa. Toivonen koetti saada työttömiä lapiohommiin, mutta motivaatiota ei löytynyt.

"Ei se ole ihmisten vika, vaan vika on systeemissä. Jos palkkaan suomalaisen työttömän, hän menettää tukensa. Ei se motivoi tekemään."

Ratkaisu löytyi yllättävästä suunnasta:

"Romanian romanit ovat olleet valtavan työhaluisia ihmisiä. Tämä on ollut paras ratkaisuni näihin lumitöihin. He tulevat aina töihin ja ovat aina työhaluisia", Toivonen ylistää.

"Heidän työmoraalinsa on aivan valtava. Ei ole koskaan kukaan soittanut, että on nuha, väsyttää tai sukat märkinä."

Lapiot heiluvat ja sohjolumi lentää. Toivonen antaa englanniksi ohjeita Ioan Ciurariulle eli lempinimeltään Mariukselle, ja tämä kääntää ne romaniaksi toisille.

Ciurariu tuli Suomeen seitsemän vuotta sitten transilvanialaiskaupungista Alba Iuliasta. Romaniassa hän hoiti eläimiä, kuten kanoja, lehmiä ja hevosia. Ne hommat kuitenkin loppuivat, ja Ciurariu päätti lähteä Suomeen.

"Kuulin, että täällä on töitä", hän perustelee.

Ciurariu kehuu vuolaasti Toivosta ja byrokratiat hoitavaa henkilöstövuokrausyrittäjää Marja-Leena Viljasta. Tämän Digioppi-firma järjestelee romanialaistyöntekijöiden verokortit, vakuutukset, työn aloitusilmoitukset, lopetusilmoitukset ja työsopimukset.

Ciurariu arvelee, että Romaniassa hänen nelihenkinen perheensä saisi tukia noin 300 euroa kuukaudessa. Suomessa romanit saavat työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Se on heille kuin mannaa taivaasta. Ciurariun avovaimo sekä neljä- ja yhdeksänvuotiaat lapset saavat syödäkseen, ja vähän rahaa riittää lähetettäväksi äidillekin Romaniaan.

Toivosella on hoidettavanaan noin kolmenkymmenen kiinteistön lumityöt Kalliossa. Kauan ei nokka tuhissut, kun esimerkiksi Torkkelinkatu 9:n ja 15:n väliset jalkakäytävät olivat kävelykuntoiset.

Olli Toivosella on teoria romanien hyvästä työmoraalista:

"He ovat maaseudulta kotoisin. Siellä opitaan tekemään töitä jo lapsesta asti. Kun olet neljän, heräät aamulla ruokkimaan eläimiä. Kun olet kuuden, opettelet ajamaan traktoria", hän sanoo.

"Niin se oli Suomessakin ennen, mutta ei enää. Voit olla kaksikymmentäviisi, etkä ole koskaan vielä tehnyt ruumiillista työtä."

Kimmo Oksanen HS
Torkkelinmäki

Kalle Koponen HS
Slabu Dumitru ja Asem Spasov Iljev lapioivat lunta Helsingin Kalliossa.
Slabu Dumitru ja Asem Spasov Iljev lapioivat lunta Helsingin Kalliossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat