Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon satamakiista sai uuden käänteen: aseina liikennemerkit ja lällättely

Espoo muutti Suomenojan säännöt. Veneyrittäjä sai välittömästi sakot. "Lällänlällänlieru", kuului työkopista.

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Massimiliano Carbone sai kuorma-autostaan sakot, kun Suomenojan satama muuttui yleiseksi tieksi ja autolta alettiin vaatia ajolupaa.
Massimiliano Carbone sai kuorma-autostaan sakot, kun Suomenojan satama muuttui yleiseksi tieksi ja autolta alettiin vaatia ajolupaa. Kuva: Laura Oja HS

Kiista Suomenojan satamassa ei ole rauhoittunut. Espoon kaupungin ja veneyrittäjä Massimiliano Carbonen erimielisyydet ovat kärjistyneet lällättelyksi, ja liikennemerkkien muuttaminen satama-alueella toi heti sakot.

Suomen suurimmasta huvivenesatamasta Suomenojalla on tehty yleinen tiealue. Satamasta vastaava liikuntapalveluiden johtaja Martti Merra (kok) on vastuussa määräyksestä, jonka perusteella suljettua satama-aluetta tarkoittaneet ajokielto- ja pysähtymiskiellot on poistettu.

Carbone yhdistää liikennemerkkien poiston häirintään, jota katsoo kaupungin edustajien kohdistaneen työhönsä viime vuonna. Teot ovat syyteharkinnassa.

Tästä on kyse

Suomenojan epäselvyyksistä on käynnissä erityistilintarkastus

 Suomenojan satamassa ja kaupungin merellisissä palveluissa paljastuneista epäselvyyksistä on paraikaa käynnissä erityistilintarkastus.

 HS paljasti syksyllä useita puutteita kilpailutuksessa ja sopimuksissa. Sisäinen tarkastus löysi myös toimivaltuuksien ylityksiä.

 Kaupungin omaisuutta näyttää käytetyn väärin. Poliisi tutkii polttoainehävikkiä.

Alueella käytetyt ajoneuvot ja venetrailerit on muutoksen takia rekisteröitävä liikennekäyttöön.

Carbone on käyttänyt suljetulla satama-alueella nosturikuorma-autoa. Sille ei syyttäjän päätöksen mukaan ole tarvinnut olla lupia tieliikennekäyttöön.

"Koska autoni takia on soitettu usein poliisit satamaan, minulla on ollut päätös autossani. Poliisit ovat lähteneet pois nähtyään lapun", Carbone kertoo.

Pian liikennemerkkien poiston jälkeen marraskuussa poliisit tulivat taas. Koska kyltit oli poistettu, Carbone sai sakot.

"Ennen tätä Merra kyseli yhdessä kokouksessa paljon kuorma-autostani. Kerroin, ettei satama ole tieliikennealuetta ja voin siksi ajaa siellä. Sitten hän poistatti liikennemerkit", hän sanoo.

Kaupunki halusi häätää Carbonen satamasta. Hän teki kesällä tutkintapyynnön sataman aluetyönjohtajasta ja tämän esimiehestä, ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisesta.

Espoon kaupungin merelliset palvelut poisti Suomenojan sataman sisäänkäynniltä ajo- ja pysähtymiskieltomerkit sen jälkeen, kun kiista Carbonen kanssa oli kärjistynyt.
Espoon kaupungin merelliset palvelut poisti Suomenojan sataman sisäänkäynniltä ajo- ja pysähtymiskieltomerkit sen jälkeen, kun kiista Carbonen kanssa oli kärjistynyt.

Alustavasti tapauksessa on kihlakunnansyyttäjä Heli Postin mukaan tutkittu vahingontekoa, pahoinpitelyä, virkarikoksia, laitonta uhkausta ja syrjintää.

"Poliisille on ollut haasteellista valita, mitä rikosnimikkeitä käytetään, koska juttu on monitahoinen", Posti kuvaa.

Myös poliisi on ollut paikalla, kun sataman aluetyönjohtaja on suorasukaisesti estänyt Carbonea työskentelemästä satamassa.

Epäasiallinen käytös pulpahti esiin perjantaina aamupäivällä HS:n ollessa satama-alueella.

Kaupungin työntekijöiden taukotuvan ikkuna avattiin, ja mies huusi: "Lällänlällänlieru."

Hän sulki ikkunan, mutta avasi sen hetken päästä uudelleen ja lisäsi: "Älkää kiusatko meitä."

Merra ei pidä lällätystä sopivana käytöksenä kaupungin edustajalle: "Se oli nähdäkseni suunnattu Carbonelle."

Satama-alue yleisen liikenteen käytössä on "hankala asia", sanoo komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista.

Vastedes kaikilla kookkaita veneitä liikuttavilla yrittäjillä ja veneenomistajilla on oltava siirtelyyn erikoiskuljetuslupa.

Liikenteenvalvontaan erikoistunut Kantola huomauttaa, että veneet ja muu kuorma on sidottava erityisen huolellisesti.

"Selkeintä olisi, että satama-alue olisi suljettu puomilla. Yrittäjät ja venepaikan lunastaneet saisivat puomiin avaimen. Ei olisi epäselvyyttä, mikä on suljettu satama-alue", Kantola sanoo.

Muutoksesta ei Merran mukaan ole ollut tarpeen ilmoittaa satamassa: "On veneen omistajien vastuulla tietää luvista."

Kylttien poisto on Merran mukaan perusteltu ratkaisu. Koska alueella on esimerkiksi venekerhon maja, kahvila ja tuhatkunta venettä, sinne on hänestä syytä päästä vapaasti ajamaan.

"Merkit olivat kiusantekoa alueella ajavia kohtaan."

Katja Kuokkanen HS
Kaitaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat