Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi kiistellyn taksipalvelun Helsingissä: Kiireinen jää Uberin kyydistä

Kiistelty taksipalvelu suoriutui välttävästi HS:n testistä. Kyydin saaminen oli uuden palvelun kompastuskivi.

Kaupunki
 
Uber-taksien kuljettajat pisteyttävät asiakkaan tämän käytöksen mukaan
Uber-taksien kuljettajat pisteyttävät asiakkaan tämän käytöksen mukaan
Yksi Uberin kuljettajista kertoo, millä perusteella asiakas arvioi kuskin palvelun. Toimittaja: Samuli Laita. Kuvaus ja editointi: Sami Kero

Selkeästä ja helposta matkapuhelinsovelluksesta ei ole mitään apua, jos auto ei saavu. Näin kävi useasti, kun HS testasi tällä viikolla kiisteltyä Uber-taksipalvelua.

Yhdysvaltalainen Uber julkisti palvelunsa Helsingin seudulla marraskuussa. Yhtiö tarjoaa nettisivujensa mukaan kahdenlaista palvelua, edustustason autokyytejä Black-palvelussaan ja tavanomaisempaa taksikyytiä Pop-palvelussaan.

Kolme vinkkiä

Kenelle Uber sopii?

HS kokosi esimerkkejä, kenelle uusi palvelu sopisi ja kenelle ei.

1. Myöhässä palaverista toiseen singahtavalle tai töistä viime tipassa päiväkotiin rientävälle uusi palvelu ei toistaiseksi sovi. Auton saaminen on epävarmaa ja saattaa kestää kauan.

2. Hyvissä ajoin esimerkiksi lentokentälle suuntaava voi seurata tarjonnan kehittymistä. Pidemmällä matkalla Uberin selvästi huokeampi hinta päihittää taksin.

3. Baarista palaava saattaa välttää taksijonot nappaamalla sovelluksen avulla Uber-auton. Kuljettajien mukaan iltaisin ja öisin on eniten tarjolla autoja.

Pop-kuljettajilla ei ole taksilupia. Yhtiön ideana onkin kasvattaa yksityisautojen käyttöastetta saattamalla kuljettajat ja kyytiä tarvitsevat yhteen älypuhelinsovelluksella. Palvelu toimii myös tableteissa.

Uber kokeilee Pop-palvelua puolen vuoden ajan, eivätkä kaikki sovelluksen ladanneet välttämättä pääse tilaamaan kyytejä, kertoo Uberin tiedottaja Harry Porter.

HS:n testissä kolme toimittajaa pystyi tilaamaan kyytejä. Testissä yritettiin tilata auto Uberin Pop-palvelusta tusinan kertaa. Viidellä kerralla autoa ei ollut saatavilla, ja yhdellä kerralla ainoa saapuvilla oleva auto ehti lähteä toiseen ajoon sillä aikaa, kun tilaaja tarkasteli sovelluksen hinta-arviota.

HS:n toimittajaryhmän havaintojen mukaan pääkaupunkiseudulla lienee vain joitain Uber-kuljettajia.

Uber-kuljettajille yhteisen Whatsapp-ryhmän luonut kuljettaja kertoo, että mukana olisi "ehkä kaksikymmentä, jopa neljäkymmentä kuljettajaa". Uber ei anna tietoja kuljettajamääristä.

Seitsemästä onnistuneesta tilauksesta viidessä paikalle saapui sama kuljettaja, jota kutsumme tässä jutussa " Markukseksi ". Hän ei halua esiintyä oikealla nimellään, koska Uberin Pop-palvelun laillisuus on vielä kyseenalainen.

Markus kertoo liittyneensä Uber-kuljettajien rivistöön vasta pari viikkoa sitten ja aloittaneensa tällä viikolla testimielessä kokopäiväisesti ajamisen.

Black-palvelun kalliimpia autoja ei testiaikana näyttänyt olevan tarjolla ollenkaan.

Uber ei testin mukaan sovi kiireiselle, vaan kokonaismatka-aika odotteluineen oli etenkin pitkillä matkoilla usein samaa luokkaa julkisen liikenteen kanssa.

Ainakin aloitusvaiheessa kivenä Uberin kengässä on autojen vähäisyys. Tilannetta pahentaa vielä se, ettei kuljettaja voi ilmoittaa noutavansa seuraavaa matkustajaa ennen kuin on jättänyt edellisen.

"Olen tästä jo lähettänyt Uberille kehitysehdotuksen", Markus toteaa.

Hän muistuttaa, että todennäköisesti myöhään illalla ja yöllä tarjontaa voi olla enemmän. "Yöllä kyytejä on enemmän, kun porukka liikkuu ravintoloissa."

Usein Uberista on povattu vakavaa kilpailijaa HSL:n Kutsuplus-liikenteelle, joka perustuu ideaan yhdistellä samaan suuntaan kulkevien matkoja. Koska Kutsuplussan matka-aika-arviot riippuvat matkojen yhdistelmistä, luotettavaa vertailua matka-ajoista ei voinut tehdä.

Helsingin kantakaupungissa onnistuneista neljästä Uber-matkasta kaksi oli selvästi julkista liikennettä nopeampaa ja kalliimpaa. Hinnoiltaan ne olivat noin 30 prosenttia halvempia kuin "oikeat" taksimatkat.

Matka maksetaan luottokortilla, jonka tiedot on syötetty sovellukseen. Rahaa tai maksuja ei käsitellä autossa ollenkaan.

Yksi HS:n testiryhmän tapaamista kuljettajista, " Jyrki ", kertoo monen asiakkaan olevan ulkomaalainen.

"He ovat tottuneet käyttämään Uberia muualla."

Hän kertoo myös, että Uber tuo turvallisuutta: kun kuljettajista on olemassa arviot, vanhemmat uskaltavat tilata taksin lapsilleen, joiden ei tarvitse käsitellä rahaa matkan aikana.

"Lasten on mahdollista tulla myöhään kotiin turvallisesti. Vaikka mukana ei ole rahaa, isän luottokortti on veloitettavissa sovelluksen kautta."

Paljonko Uber-kuskeille jää asiakkaan roposista?

80 prosenttia, Uberin Porter sanoo.

Markus kertoo, että Uber tilittää kuljettajille osuuden maksetuista matkoista viikoittain.

"Ahkeralla työllä pääsee työmiehen palkoille, mutta tunneista ei saa olla tarkka", mies toteaa noin 60 000 euron arvoisen maasturin ratin takana.

Oikaisu: Joukkoliikenteen kertalippu Helsingin keskustan ja Tapulikaupungin välillä maksaa 3 euroa, ei 5 euroa. Virhe korjattu alla olevaan taulukkoon.

Sami Kero / HS
HS:n toimittaja Samuli Laita testaa Uber-taksipalvelua
HS:n toimittaja Samuli Laita testaa Uber-taksipalvelua

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat