Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten määrä laskee Helsingissä: Yhä harvempi lapsi viedään kotoaan

Lasten kiireellisten sijoitusten ja huostaanottojen määrä laskee Helsingissä. Kaupunki sulkee pienten lasten laitospaikkoja.

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Helsinki on sulkemassa Meripihan perhetukikeskuksesta lapsille tarkoitetut osastot.
Helsinki on sulkemassa Meripihan perhetukikeskuksesta lapsille tarkoitetut osastot. Kuva: Sami Kero HS

Yhä harvempi helsinkiläislapsi otetaan huostaan tai sijoitetaan kiireellisesti asumaan kotinsa ulkopuolelle.

Huostaanottojen määrä väheni viime vuonna edellisvuodesta kolmanneksen 253 lapsesta 169 lapseen.

Kiireellisten sijoitusten määrä väheni samassa ajassa neljänneksen 565 lapsesta 412 lapseen.

Karkeasti sanoen kiireellinen sijoitus tarkoittaa aluksi lyhytaikaista sijoitusta lapsen tilanteen arvioinnin ajaksi. Huostaanotossa on kyse pysyvämmästä ratkaisusta.

"Tämä on valtavan hyvä uutinen, joka tarkoittaa, että olemme onnistuneet perheiden kotiin vietävän tuen tehostamisessa", sanoo Helsingin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori.

Helsinki on halunnut entistä vahvemmin kiinnittää huomiota kotiin vietäviin palveluihin, eli siihen, että perhettä pystytään auttamaan entistä tehokkaammin kriisitilanteissa ja monesti jo ennen kuin ongelmat pahenevat ja tilanne kriisiytyy.

Usein kiireellinen sijoitus tehdään, kun lapsi ei voi asua omassa kodissaan, koska on siellä esimerkiksi välittömässä vaarassa. Arvion tekee lastensuojelun sosiaalityöntekijä.

Lapsen kotiolot voivat vaarantua esimerkiksi vanhemman päihde- tai mielenterveysongelman tai nuoren oman päihdeongelman takia.

Kiireellisesti sijoitettava lapsi viedään kotoaan väliaikaisesti muualle asumaan. Joskus työntekijä yhdessä poliisin kanssa hakee lapsen tai nuoren kotoaan keskellä yötä.

Sijoitettava lapsi tai nuori siirretään asumaan esimerkiksi vastaanottolaitokseen tai vastaanottoperheeseen. Laitoksessa lapsen ottaa vastaan ammattilainen, vastaanottoperheenä on Helsingissä tai lähikunnassa asuva perhe omassa kodissaan.

Kiireellisen sijoituksen ja arvioinnin jälkeen suuri osa lapsista palaa takaisin omaan kotiin, Lounatvuori muistuttaa.

Helsingissä lastensuojelun asiakkaana on vajaat 10 000 lasta, eli lähes joka kymmenes alle 18-vuotias lapsi. Koska kiireellistä sijoitusta tarvitsevien lasten määrä on laskenut, Helsinki suunnittelee etenkin lapsille suunnattujen laitosmuotoisten vastaanottopaikkojen vähentämistä huhtikuun alussa.

Meripihan perhetukikeskuksen nykyiset, alle 13-vuotiaille tarkoitetut paikat on suunniteltu lopetettavan ja laitoksen tiloihin suunnitellaan kahta yli 13-vuotiaiden vastaanotto-osastoa. Lisäksi Sofian vastaanottokodissa paikkojen määrää suunnitellaan vähennettävän neljällä paikalla.

Lapsille suunnattujen paikkojen määrää suunnitellaan karsittavan koko kaupungissa 47:stä 31:een ja nuorten paikkoja halutaan lisätä 36:stä 42:een.

Asia menee vielä Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi.

Muutoksen takana on myös lastensuojelulaki, joka painottaa perhesijoitusten ensisijaisuutta. Paikkojen muutokseen vaikuttaa myös sijoitusten vähentyminen ja se, että laitospaikkoja tarvitaan juuri nuorille, Lounatvuori kertoo. Kiireellisesti sijoitetuista yli puolet on yli 13-vuotiaita.

Osalla lapsia ja nuoria tilanne edellyttää rajoittamistoimia: halutaan varmistua esimerkiksi siitä, että nuori ei pääse karkaamaan tai vahingoittamaan itseään tai muita. Osalla nuorista voi olla esimerkiksi huume- tai muu päihdeongelma.

"Nuorten sijoittamisessa on usein kyse siitä, että pyritään pysäyttämään kriisi", Lounatvuori sanoo.

Helsingin vastaanottoperheissä on yhteensä noin 60–70 paikkaa. Sijoitus vieraaseen vastaanottoperheeseen kriisin keskellä ei kuitenkaan sovi kaikille pienillekään lapsille.

Erään lastensuojelutyöntekijän mukaan usein myös pienet lapset tarvitsevat laitoksen mahdollistamia rajoittamistoimia mutta vastaanottoperheissä ei ole sellaiseen mahdollisuutta.

"Millainen on se kriisiperhe, joka ottaa vastaan äärimmäisen traumatisoituneen, itsetuhoisen ja väkivaltaisen lapsen?" työntekijä ihmettelee.

Hänen mukaansa perheeseen sijoittamisella säästetään myös rahaa kalliista laitoshoidosta. Hän on huolissaan myös siitä, ettei vastaanottoperheissä lapsen ja hänen vanhempiensa suhteen arviointi onnistu samalla tavalla kuin laitoksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat