Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockan kellon alla tavataan yhä – rakkautta ja noloja treffejä

Tapaamispaikat pitävät pintansa nettiaikanakin. Suunnittelussa niitä käytetään hyödyksi yllättävän vähän.

Kaupunki
 
Tältä näyttää nopeutettuna vilinä Stockan kellon alla
Tältä näyttää nopeutettuna vilinä Stockan kellon alla
Stockan kello pitää yhä pintansa tapaamispaikkana. Videolla yksi tunti kellon alla on nopeutettu runsaaseen puoleen minuuttiin. Kuvaaja: Janne Järvinen HS

Kello pyörii, suukko vaihtuu, ja pienen hetken jälkeen Mari Köngäs ja Victor Andersson kääntyvät kohti lasiovia. Kaksi ihmistä on jälleen löytänyt toisensa Stockan kellon alla.

Stockmannin pääovien edustalla pyörivä kello on helsinkiläinen instituutio. Yli yhdeksän kymmenestä vastasi tavanneensa joskus Stockan kellon alla, kun HS kysyi asiaa nettikyselyssä tällä viikolla. Vastaajia oli yli tuhat.

Stockan kello on paikka, jonne ei tulla olemaan. Sieltä on tarkoitus jatkaa matkaa varsinaiseen määränpäähän. Köngäs ja Andersson jatkavat elokuviin ja syömään – on aika vaihtaa työviikko viikonloppuun.

Kello on myös paikka, jonka tietävät aivan kaikki, myös Kuopiosta tulleet Emmi Saajanne ja Noora Olkkonen.

"Kun Helsinkiin tulee, niin Stockmannilla pitää kuitenkin käydä", Olkkonen sanoo.

Ja sinne naiset pujahtavat.

Laura Oja HS
Victoria Lykina seisoskeli perjantaina Helsingin tunnetuimmalla kohtauspaikalla. Lykina odotteli perhettään, jonka kanssa hän oli menossa syömään lastensa rakastamaa sushia.
Victoria Lykina seisoskeli perjantaina Helsingin tunnetuimmalla kohtauspaikalla. Lykina odotteli perhettään, jonka kanssa hän oli menossa syömään lastensa rakastamaa sushia.

Älykännyköiden aikakaudella kohtaamisen ja määränpäästä sopimisen voisi tehdä myös virtuaalisesti ja tavata vasta perillä. Kaksi kolmesta kyselyyn vastaajasta kertoi kuitenkin sopivansa tapaamiset mieluummin kohtauspaikkaan kuin suoraan perille.

"Tapaamisinstituutio ei ole hävinnyt edes nuoremmissa ikäluokissa, vaikka muutosta toki on tapahtunut", arvioi sosiologi Pasi Mäenpää tuloksia.

Mäenpää on tutkinut matkapuhelinten vaikutusta tapaamiskulttuuriin jo 1990-luvun lopulla.

Kello viiden aikaan perjantai-iltana ovilla seisoo koko ajan vähintään kymmenen odottajaa. Kun yhden seuralainen saapuu, on tilalla pian uusi odottaja. Kännyköitä räplätään, odotuksen päätteeksi halataan.

HS:n kyselyssä Stockan kello oli tapaamispaikkana etenkin vanhempien vastaajien suosiossa. Silti myös kaksi- ja kolmekymppisistä moni sopii tapaamisensa Stockan kellon alle.

"Se on yksiselitteinen paikka, josta ei voi erehtyä", Victor Andersson perustelee.

Nuoret myös arvioivat, että mikäli kännykkää ei olisi käytössä, he valitsisivat usein tapaamispaikan toisin.

Taskussa olevasta älykännykästä huolimatta tapaamispaikka päätetään yleensä hyvissä ajoin.

Kotoa lähtiessä tapaamispaikka on sovittuna neljällä viidestä kyselyyn vastaajasta. Tässä tosin nuorilla on enemmän joustoa: Yli kuusikymppisistä vastaajista 60 prosenttia kertoi sopivansa tapaamispaikasta aina hyvissä ajoin, pari-kolmekymppisistä vain 20 prosenttia.

Laura Oja HS
Victor Andersson ja Mari Köngäs kohtasivat Stockmannin kellon luona ja jatkoivat siitä elokuviin ja syömään.
Victor Andersson ja Mari Köngäs kohtasivat Stockmannin kellon luona ja jatkoivat siitä elokuviin ja syömään.

Miksi ihmiset tapaavat mieluummin kellon kaltaisessa kohtaamispaikassa kuin suoraan kahvilassa tai vaikkapa elokuvateatterissa?

"Se riippuu varmasti paljon siitä, mitä ollaan tekemässä ja kuinka monta ihmistä on tulossa", Mäenpää arvioi. Jos on tapaamassa vain yhden tuttavan, voi olla helppoa sopia tapaamisesta kahvilassa.

Kello on tapaamispaikka joko isommalle porukalle tai niille, joilla lopullinen määränpää on vielä auki.

"Mitä enemmän ihmisiä on tulossa, sitä suurempi on säädön määrä", Mäenpää sanoo.

Jumppaseuralaista odottava Jenni Mattila sopii kännykälläkin treffit kellon alle.

"Whatsappilla voidaan sopia, että tavataan kellon alla. Mihin sitten mennään, siitä sovin mieluummin kasvotuksin", Mattila tuumii.

Vaikka kännykät ovat kehittyneet, ne eivät tässä pärjää keskustelulle tavaratalon lipan alla. Kun seuralainen saapuu, Mattilaa alkaa houkutella ajatus avokadosmoothiesta. Kellon alta sellaiselle on helppo suunnistaa.

Hannes Heikura HS
Väentungosta Stockmannin kellon alla vuonna 1984.
Väentungosta Stockmannin kellon alla vuonna 1984.

Vakiintuneista kohtaamispaikoista muodostuu osa kaupungin kulttuurihistoriaa, johon liittyy miljoona pientä tarinaa. Ne myös keräävät suuria ihmisvirtoja.

"Joskus ihmetyttää, ettei tätä täysin ymmärretä ja käytetä hyväksi", Mäenpää sanoo. Stockmannin kulman lisäksi helsinkiläiset tapaavat toisiaan esimerkiksi Sokoksen tavaratalon ja Forumin kulmissa ja Kampin keskuksessa. Mikään näistä ei kuitenkaan houkuttele odottelijoita jäämään – Kampissa päinvastoin poistettiin tuolit nuorten suosimasta kohtaamispaikasta.

Stockmannin kellostakin on tullut suosittu kohtaamispaikka sattumalta, lähinnä sijainnin ansiosta, arvelee tavaratalon johtaja Kristiina Inkiläinen.

Kellon suosion ansiosta se on päässyt mukaan myös tavaratalon mainoksiin.

Muita suosiota selittäviä tekijöitä ovat säältä suojaa antava lippa ja tarkka rajaus.

"Stockan kellon alla on tarkka paikka. Jos tavataan Kampin keskuksessa, niin missä silloin tavataan?" Mäenpää kysyy.

Kaisa Hakkarainen HS
Teppo Moisio HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat