Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo aikoo sulkea vanhusten Puolarkodin

Pitkäaikaisosasto ei täytä uuden vanhuspalvelulain vaatimuksia

Kaupunki
 
Leif Rosas /redstar
Puolarkoti on toiminut Puolarmetsän sairaalan yhteydessä. Huonokuntoisen Puolarmetsän sairaalan kohtalo ratkeaa kesään mennessä.
Puolarkoti on toiminut Puolarmetsän sairaalan yhteydessä. Huonokuntoisen Puolarmetsän sairaalan kohtalo ratkeaa kesään mennessä. Kuva: Leif Rosas /redstar

Espoo suunnittelee vanhusten Puolarkodin sulkemista. Puolarkoti on Puolarmetsän sairaalassa toimiva vanhainkotimainen pitkäaikaisosasto, joka on tarkoitettu 40 vanhukselle.

Puolarkoti halutaan sulkea, koska se ei täytä uuden vanhuspalvelulain vaatimuksia. Lain mukaan pitkäaikaista laitoshoitoa vanhuksille annetaan vain, jos sitä voidaan perustella lääketieteellisillä syillä tai asiakas- ja potilasturvallisuudella.

Puolarkodin paikat on määrä korvata uusilla, tehostetun asumispalvelun paikoilla.

"Suurin syy tähän on, että haluamme päästä pois laitos- ja sairaalamaisesta ympäristöstä", kertoo Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Puolarkodissa monet vanhukset asuvat usean hengen huoneissa. Metson mukaan tämä ei ole nykyaikaa.

Kyse on Metson mukaan myös asukkaiden tasapuolisuudesta. Espoossa on hänen mukaansa 1 400 palveluasumisen paikkaa, joista noin kaksi kolmasosaa on kilpailutettu markkinoilla ja loput ovat kaupungin omaa toimintaa. Metson mielestä markkinoilta ostetun ja kaupungin oman toiminnan pitäisi vastata enemmän toisiaan.

Espoon uutta sairaalaa rakennetaan paraikaa Jorvin sairaalan naapuriin. Osalle vanhuksista järjestyy loppuvaiheen koti vuonna 2016 valmistuvan sairaalan tiloista. Huonokuntoisen, 1970-luvulla rakennetun Puolarmetsän sairaalan tilojen tulevaisuudesta on keskusteltu Espoossa pitkään.

Metson mukaan kaupunginvaltuuston on määrä päättää vanhan sairaalan kohtalosta vielä ennen kesää.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Värmälä (sd) huomauttaa, että hoiva-asumispaikkojen määrää on pystytty lisäämään kiitettävästi viime vuosina.

"Lautakunnalle on silti tuotava tieto siitä, miten laitoshoidon määrä muuttuisi muutoksen myötä. On todella tärkeää, että myös Espoossa varmistetaan jatkossakin laitoshoidon riittävyys", Värmälä sanoo.

Lautakunnan puheenjohtaja pitää myös tärkeänä, että henkilökuntaa ei irtisanota, vaikka Puolarkoti suljettaisiin. Lisäksi pitää varmistaa, että uusi paikka soveltuu Puolarkodin nykyisille asukkaille.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee Puolarkodin sulkemista tiistaina samalla, kun se tarkistaa kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat