Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen kysymystä Helsingin liikennevaloista: Miksi punainen valo palaa keskellä yötä?

HS kysyi Helsingin liikennevalopäälliköltä Marko Mäenpäältä kymmenen arjessa askarruttavaa kysymystä liikennevaloista

Kaupunki
 
Taksinkuljettaja paljastaa Helsingin ärsyttävimmät liikennevalot
Taksinkuljettaja paljastaa Helsingin ärsyttävimmät liikennevalot
Helsinkiläinen taksinkuljettaja Harri Lehtinen kertoo, että punaisissa valoissa kökkimiseen tuhraantuu arkipäivisin helposti parikin tuntia. HS hyppäsi Lehtisen kyytiin ja kävi katsomassa, missä ovat Lehtisen mielestä Helsingin hölmöimmät liikennevalot. Toimittaja Päivi Punkka, kuvaus Sami Kero, leikkaus Janne Elkki.

Kuka päättää siitä, kenelle milloinkin palaa vihreä valo?
"Helsingin liikennevaloja operoidaan Pääkaupunkiseudun liikenteenhallintakeskuksessa Pasilassa. Siellä poliisi päättää, mitä ohjelmia Helsingin liikennevaloissa ajetaan."

Poliisi ei kuitenkaan ohjaa valoja käsipelillä, vaan voi valita kussakin risteyksessä tai alueella käytettävän valokierron annetuista vaihtoehdoista. Ne on ohjelmoinut joku Helsingin kaupungin liikennevalosuunnittelijoista.

Miksei liukkaalla kelillä pala vihreä pidempään, jotta autoja pääsisi enemmän risteyksen yli?
"Liikennevalot eivät ota automaattisesti säätä huomioon, mutta liikenteenhallintakeskus voi valita siihen keliin paremmin sopivan valokierron."

Sami Kero HS
Punaiset paloivat Pohjoisella Rautatienkadulla perjantaina.
Punaiset paloivat Pohjoisella Rautatienkadulla perjantaina.

Tunnistavatko kaikki Helsingin liikennevalot niihin saapuvan auton?
"Kyllä, käytännössä kaikissa liikennevaloissa on tutkia, induktiosilmukoita tai muita auton tunnistavia ilmaisimia."

Miksei valo sitten vaihdu heti, kun ajan punaisiin valoihin?
"Se riippuu valoista."

Keskustan ulkopuolella yleisemmät, itsenäisesti toimivat liikennevalot vaihtuvat rivakasti sen mukaan, mistä suunnasta on tulossa liikennettä.

Keskustassa ja pääväylillä naapuriristeysten liikennevalot on kytketty yhteen, jotta vilkkaimman liikenteen suuntaan useat valot palaisivat peräkkäin vihreänä. Kääntöpuolena sivukadulla joudutaan odottamaan pitempään punaisissa.

Pääväylilläkin pääsee usein läpi vain kaksista valoista ja joutuu kolmansissa punaisiin. Miksi pääväylien vihreä aalto ei toimi?

Ulkomailta tuttu pääväylien ehjä, kaksisuuntainen vihreä aalto on toteutettu sivukatujen liikenteen ja jalankulun sujuvuuden kustannuksella. Helsingissä tämä tarkoittaisi sitä, että kävelijä joutuisi jokaisella kerralla Mannerheimintietä ylittäessään odottamaan keskikorokkeella punaisissa valoissa eikä Mäkelänkadulla saisi kääntyä sivukadulta kuin oikealle.

"Tähän ei ole haluttu Helsingissä mennä."

Lopputulos on kompromissi, jossa vihreä aalto katkaistaan tarkoituksella osin tai kokonaan molempiin suuntiin. "Katkolle haetaan sopiva paikka, kuten bussipysäkin jälkeiset valot. Tällöin pakollisesta katkosta on edes jollekulle jotain hyötyä – bussi ehtii mukaan seuraaviin vihreisiin."

Miksi hiljaisten risteysten valoja ei panna pois toiminnasta päivällä?
"Tässä on esteenä jo lainsäädäntö, asetus tieliikenteen liikennevaloista." Jos liikennevalot on asennettu, asetus edellyttää pitämään niitä päällä. Poikkeuksen saa tehdä illalla ja yöllä, jos tästä ei aiheudu vaaraa.

Miksei kaikkia liikennevaloja pidetä pois päältä öisin, kun liikennettä on vähän?
"Liikennevaloja on otettu lisää toimintaan öisin, koska valojen poissa ollessa risteyksissä tapahtui enemmän onnettomuuksia."

Miksei jalankulkijan valo vaihdu vihreäksi painonapista heti, vaikka samaan suuntaan autoille palaa jo vihreä valo?
"Sen kieltää asetus, mutta pohjimmiltaan kiellon taustalla on turvallisuus. Kääntyvälle autoilijalle ei saa järjestää sellaista yllätystä, että kadun reunassa seisova jalankulkija painaa nappia, saa heti vihreän ja astuu saman tien alle."

Miksi jalankulkijalle ei vaihdeta automaattisesti aina vihreää yhtäaikaa kuin samaan suuntaan menevälle autolle?

"Pelkän auton päästäminen sivukadulta risteykseen vie vähemmän aikaa." Jalankulkijalle on annettava selvästi pidempi aika tien ylitykseen kuin yksittäiselle autolle. "Risteävää liikennettä ei haluta seisottaa pidempään kuin tarpeen."

Onko Helsingin liikennevalot suunniteltu haittaamaan henkilöautoilua, jotta autoilu Helsingissä vähenisi?
"Ei. Kyse on kompromissien hakemisesta. Kaikkea ei kuitenkaan voi tehdä yhden liikennemuodon ehdoilla."

Helsinki tosin seisottaa ruuhka-aikaan moottoritieltä saapuvia punaisissa valoissa keskustan ulkopuolella. "Kyse ei kuitenkaan ole kiusanteosta vaan siitä, että päästetään katuverkkoon vain sen verran autoja kuin sinne mahtuu. Kyse on kokonaisuuden toimimisesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat