Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perikunta menettämässä 300-vuotisen sukutilansa: Vantaa aloittaa pakkolunastukset

Hintaerimielisyys perintötilasta on 10 miljoonaa euroa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Lauri Seppänen kävi maanantaina tarkistamassa Saraksen tilan päärakennusta. Tila on ollut saman suvun hallussa 300 vuotta.
Lauri Seppänen kävi maanantaina tarkistamassa Saraksen tilan päärakennusta. Tila on ollut saman suvun hallussa 300 vuotta. Kuva: Sirpa Räihä HS

Vantaan kaupunki on virittämässä ensimmäistä isoa pakkolunastusta yksityisen mailla. Lunastus olisi ensimmäinen laatuaan sen jälkeen, kun Vantaa terävöitti maapolitiikkaansa vuonna 2012.

Kohteena on Sarinin perikunnan 43,4 hehtaarin maatila Keimolassa, Kivistön asuinalueen pohjoispuolella. Neuvottelut kaupungin ja perikunnan välillä päättyivät noin 10 miljoonan euron hintariitaan vuodenvaihteessa.

Kaupunki on tarjonnut perikunnalle 2,4 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 8,50 euron neliöhintaa. Vastaavilla hinnoilla on tehty pienehköjä maakauppoja viime vuonna.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle, että kaupunki hakisi ympäristöministeriöltä maankäyttö- ja rakennuslain mukaista lupaa lunastaa maat kaupungille. Alue on yleiskaavassa osoitettu asuntorakentamiseen.

Jos ministeriö antaa luvan, puolueettomat toimitusmiehet arvioivat lunastustoimituksessa tilan maille käyvän hinnan.

"Ei lunastaminen ole mitenkään erityistä. Se on aivan tavanomainen tapa hankkia kunnan tarvitsemaa maata. Näin tekevät monet suuret kaupungit kuten Oulu, Kuopio ja Turku", sanoo Kuntaliiton maapolitiikan asiantuntija Matti Holopainen.

Perikunta katsoo maatilan arvoksi 11,5 miljoonaa euroa. Perusteena on rakennusyhtiö SRV:n runsaan 10 miljoonan euron tarjous. Tarjous raukesi vuonna 2011, koska kaupunki ei silloin antanut lupausta alueen kaavoittamisesta.

SRV:n tarjouksen yksi allekirjoittajista oli Vantaan nykyinen maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen. Nikulainen siirtyi Vantaan kaupungin palvelukseen kolme vuotta sitten.

Perikunnan edustaja Lauri Seppänen moittii kaupunkia näytösluonteisista kulissineuvotteluista.

"Tämä tuli näkyviin esimerkiksi siinä, ettei kaupunki edes vaivautunut vastaamaan perikunnan vastatarjoukseen. Asia vain ilmestyi kaupunkisuunnittelulautakunnan listalle joulukuussa."

Pakkolunastusesitys jäi joulukuussa pöydälle, mutta uusissakaan neuvotteluissa ei ole edistytty.

"Jos Vantaa ja perikunta olisivat tehneet kaupat ennen viime vuodenvaihetta, perikunnan ei olisi tarvinnut maksaa luovutusvoiton veroa", Holopainen kertoo.

Väliaikainen verovapaus oli voimassa vuoden 2013 lokakuusta vuoden 2014 loppuun.

Lauri Seppäsen mielestä Vantaan tavoitteet raakamaan hintatasosta oli lyöty lukkoon jo ennen ensimmäistä tapaamista.

"Kaupunki ei edes yrittänyt neuvotella", hän päättelee.

Perikunnan mielestä hintavertailu pitäisi johtaa lähimmästä vastaavanlaisesta maakaupasta. Kivistön pohjoisosassa sijaitsevaa Majtorpin aluetta rakennetaan parhaillaan tiiviiksi pientaloalueeksi. Sarinin perikunnalle ei ole kerrottu tämän kaupan hintaa.

Perikunta aikoo mittauttaa mahdollisen lunastuspäätöksen laillisuuden oikeudessa. Heidän mukaansa kaupasta pitäisi sopia neuvotteluilla.

Vantaan yrityspalvelujohtaja Lea Markkula-Heilamo sanoo, ettei kaupungilla ole velvoitetta tehdä maankäyttösopimuksia.

"Perusteena pakkolunastukselle on Vantaan asuntokäyttöön soveltuvan maaomistuksen vähäisyys."

Marja Salomaa HS
Marja Salmela HS
Keimola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat