Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläiset yllättivät rohkeudellaan – lisää rakennuksia kantakaupunkiin

Asukkaat haluaisivat taloja virallisia suunnitelmia laajemmille alueille, esimerkiksi Taka-Töölöön

Kaupunki
 
Eläkeläinen Matti Kiiski, 75, pohtii, että Nordenskiöldinkadun ympäristö voisi olla nykyistä kaupunkimaisempi. "Laakson takana on myös yllättävän paljon tilaa", hän vinkkaa suunnittelijoilla lisärakentamisen paikkoja.
Eläkeläinen Matti Kiiski, 75, pohtii, että Nordenskiöldinkadun ympäristö voisi olla nykyistä kaupunkimaisempi. "Laakson takana on myös yllättävän paljon tilaa", hän vinkkaa suunnittelijoilla lisärakentamisen paikkoja.

Helsinkiläiset ovat pitkälti samoilla linjoilla kaupunkisuunnittelijoiden kanssa siitä, mihin kaupungissa voisi rakentaa lisää asuntoja sekä toimisto- tai liikerakennuksia. Kaupunkilaiset kuitenkin ehdottavat virkamiehiä rohkeammin rakentamista laajemmille alueille.

Tämä selviää uunituoreesta Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jossa verrattiin Helsingin kaupungin uuden yleiskaavaluonnoksen ehdottamaa lisärakentamista kaupunkilaisten näkemykseen samasta asiasta.

Noin 60 prosenttia kaupunkilaisten ehdottamista lisärakentamiselle sopivista paikoista on mukana myös kaupungin uudessa yleiskaavaluonnoksessa, jossa hahmotellaan kaupungin kasvun suuntaviivoja vuoteen 2050 asti.

Vertailu perustuu kaupungin Mapita-paikkatietoyhtiöllä teettämään kyselyyn, johon vastasi noin 4 700 ihmistä marras–joulukuussa 2013 (HS 11. 2. 2014).

Kaupungin idea siitä, että tulevaisuuden Helsinki muuttuu raideliikenteen verkostoksi ja kasvaa etenkin kaupunkibulevardien varsille, on hyvin linjassa kyselyn tulosten kanssa.

"Kiinnostavaa on myös se, miten paljon kaupunkilaisten ehdotuksia sijoittuu kaupungin ehdottamien alueiden ulkopuolelle", sanoo vertailun tehnyt Aalto-yliopiston tutkija ja Mapitan kehityspäällikkö Maarit Kahila.

Kaupunkilaiset rakentaisivat kantakaupunkiin virkamiehiä innokkaammin. Esimerkiksi Taka-Töölöön Nordenskiöldinkadun varrelle haluttaisiin lisää taloja.

"En näkisi kaupunkimaisuuden lisääntymistä ollenkaan huonona. Kyllä kaupunkia pitää kehittää, jotta palvelutkin tulevat lähemmäs ihmisiä", sanoo käpyläläinen Matti Kiiski, 75. Hän ylitti maanantaina iltapäivällä Nordenskiöldinkatua Auroran sairaalan kohdalla.

Tutkija Kahila näkee, että kaupunkilaiset ovat pystyneet näkemään kaupunkiympäristössä sellaisia mahdollisuuksia, joita virkamiehet joutuvat rajaamaan pois suunnitelmistaan.

"Asukkaat eivät ajattele, kenen omistuksessa tyhjä tontti on tai mikä sen käyttötarkoitus on nykyisissä kaavoissa", Kahila sanoo.

Niinpä kaupunkilaiset ovat ehdottaneet lisärakentamista myös Töölönlahden pohjukkaan Mäntymäen tienoille, Meilahteen Paciuksenkadun eteläpuolelle, Keskuspuistoon, Pitäjänmäen–Talin metsäalueille ja Viikin pelloille.

Yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen toppuutteleekin innokkaimpia ehdotuksia.

"Olemme katsoneet viheralueiden verkoston olevan niin tärkeä elementti Helsingille, ettei sitä lähdetä katkomaan."

Muuten hän ottaa tuoreet tutkimustulokset innolla vastaan.

"Asukastilaisuuksissa saa hyvän tuntuman siitä, missä konflikteja voi olla kehittymässä, mutta harvemmin niissä on ideointia", hän kiittelee uudenlaista tietoa tuottanutta tutkimusta.

Kaupunkisuunnitteluun osallistumista tutkinut johtava tutkija Aija Staffans Aalto-yliopiston maankäyttötieteiden laitokselta uskoo Helsingin olevan uuden aikakauden edessä: koskaan aiemmin olemassa olevien asuinalueiden tiivistäminen ei ole näin vahvasti ollut kaavoituksen päätavoitteena.

"Nykykaavoitus on viritetty tekemään uusia alueita."

Hän muistuttaa, että seudulla on jo kokemusta kaupungin tiivistämisen suunnittelusta.

"Vantaa joutui viime yleiskaavassaan vuonna 2007 katsomaan todella tarkkaan mahdollisuudet."

Sen myötä muun muassa Myyrmäen ja Martinlaakson tiivistäminen on parhaillaan vauhdissa.

Oikaisu: Kommentin "Asukkaat eivät ajattele, kenen omistuksessa tyhjä tontti on tai mikä sen käyttötarkoitus on nykyisissä kaavoissa" sanoi Aalto-yliopiston tutkija ja Mapitan kehityspäällikkö Maarit Kahila. Aikaisemmin kommentin sanojaksi kerrottiin virheellisesti käpyläläinen Matti Kiiski.

 

Helsingin yleiskaavaluonnos on virallisesti nähtävillä 27. helmikuuta asti. Lisätietoa: www.yleiskaava.fi.
Hetki kriitikkona -keskustelutilaisuus Itäisen Helsingin yleiskaavoituksesta keskiviikkona 21. tammikuuta Laiturilla (Narinkka 2).

Sirpa Räihä HS
Osa-aikaeläkeläinen Tarja Björklund, 62, oli matkalla maanantaina iltapäivällä kävellen töistä kotiin Oulunkylään. Hän toivottaisi lisärakentamisen tervetulleeksi Töölönlahden pohjukan tietämille.
Osa-aikaeläkeläinen Tarja Björklund, 62, oli matkalla maanantaina iltapäivällä kävellen töistä kotiin Oulunkylään. Hän toivottaisi lisärakentamisen tervetulleeksi Töölönlahden pohjukan tietämille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat