Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sillä väliä, jos joku katsoo?

Kaupunki
 
Kimmo Oksanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on uutistoimituksen toimittaja.

Jotkut pitävät siitä, kun heitä katsotaan, toiset eivät ja kolmannet eivät välitä. Mutta kun puhutaan kameravalvonnasta, kukaan ei oikein tykkää.

Erilaisilla julkisilla paikoilla ja myymälöissä on valvontakamerat. Niiden tallentamien kuvien avulla rikoksesta epäilty saatetaan tavoittaa. Kamerat myös ehkäisevät rikoksia, kun niiden läsnäolosta kerrotaan näkyvästi.

Myös sairaaloissa on turvakameroita vahtimassa potilaiden ja henkilökunnan omaisuutta ja rauhaa. Se lienee kaikkien mielestä hyvä. Mutta mitä pitää ajatella potilasvuodetta valvovasta kameransilmästä? Sängyssä muun muassa hoidetaan intiimialueita. Eikö kamera loukkaa yksityisyyttä?

Ja pitäähän jokaisen saada olla lakanoissaan yksin, oli hän sairas tai ei.

Voin myös kuvitella, etteivät hoitajat, ruuanjakelijat, siivoojat ja muut sairaalan työntekijät kauheasti rakasta sitä, että heidän työntekoaan seurataan kameroilla.

Eräs lääkäri totesi minulle, että tarttuvaa tautia sairastavia, erittäin huonokuntoisia, dementiaa sairastavia tai arvaamattomasti käyttäytyviä narkomaaneja pitää voida tarkkailla.

Sitä paitsi, hän sanoi, päivystyksen vuodeosastolle tulevat potilaat ovat niin huonokuntoisia, että heille on yhdentekevää, tarkkaillaanko heitä vai ei.

Ja onko siinä eroa, hän kysyi, katseleeko hoitaja alastonta sinua sängyn viereltä vai kameran kautta?

On siinä ero. Edellisessä tapauksessa potilas tietää, että häntä katsotaan, jälkimmäisessä ei. Onko sillä sitten väliä, on taas eri asia.

Kimmo Oksanen HS
kimmo.oksanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat