Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvontakamerat yleistyvät sairaaloiden potilashuoneissa – ”Luottamuksellisuus ei vaarannu”

Lääkäreiden mukaan tarkkailu helpottaa työtä, kriitikot pelkäävät yksityisyyden suojan puolesta

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Hoitajat voivat seurata potilashuoneen tapahtumia monitorista.
Hoitajat voivat seurata potilashuoneen tapahtumia monitorista. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun Malmin päivystyssairaalan uusi laajennussiipi oli valmistunut ja otettu käyttöön viime vuoden lopulla, kävi ilmi, että joihinkin päivystystä tukevien vuodeosastojen potilashuoneisiin oli asennettu valvontakamerat.

Jotkut huolestuivat.

"Huoneissa tehdään paljon intiimejä toimenpiteitä, joten kamerat rikkovat räikeästi potilaiden yksityisyyttä ja intimiteettisuojaa", kirjoitti nimimerkki Hoitaja Helsingin Sanomille.

"Hoitajan" mukaan kaupungin sairaalan kameroista ei erikseen kerrota potilaalle tai tämän omaisille, eivätkä nämä tiedä niiden olemassaolosta, jos eivät älyä niistä tiedustella.

Päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho Malmin sairaalasta vahvistaa kameroiden olemassaolon. Sosiaali- ja terveysvirastossa niistä puhutaan "hoitokameroina".

Mutta sen Laiho kiistää, ettei niistä kerrottaisi. Niitä käytetään "vain tarvittaessa ja potilaan luvalla sekä silloin, kun se on potilaan oma turvallisuus huomioiden perusteltua", hän kertoo.

Malmilla kameroita on esimerkiksi infektio-osaston eristyshuoneissa, joihin sijoitetuilla potilailla on tarttuva tauti. Niitä voivat olla erilaiset viruksen tai bakteerin aiheuttamat infektiot, ripuli tai esimerkiksi sairaalasta saatu antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri, tunnetuimpana MRSA.

"Hoitajan toistuva käyminen huoneessa suojavaatteiden vaihtoineen voisi lisätä infektioriskiä", Laiho perustelee.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) kerrotaan, että joissakin vuodeosastojen huoneissa on tarkkailukamerat. Niitä asennettiin esimerkiksi uudehkon Kolmiosairaalan huoneisiin Meilahteen. Niitä on esimerkiksi infektio-osastolla.

Kamerat ovat myös perusteltuja, jos potilaana on esimerkiksi narkomaani, jonka epäillään vaarantavan terveytensä ja hoitonsa tai "ympäriinsä vaelteleva" dementiapotilas, kertoo erikoislääkäri Lasse Lönnqvist Meilahden sairaalasta.

Lääkärit painottavat niin Malmilla kuin Husissa, että kamerat ovat hoitajille "silmien jatke", ja niitä käytetään vain potilaan ja lääkärin luvalla.

Johtajalääkäri Mia Laihon mukaan kamerat kuvaavat yleisnäkymää huoneesta, ja niiden avulla nähdään esimerkiksi, jos potilas on putoamassa vuoteesta. Peseytymis- ja wc-tiloissa kameroita ei ole.

Laiho painottaa, että kuvaamisella on aina oltava lääketieteelliset perusteet tai kamerat ovat toiminnassa potilaan turvallisuuden takaamiseksi.

Tarkkailu on hänen mukaansa käytössä vain tarvittaessa, eikä kameroiden ottamaa kuvaa taltioida.

"Hoitosuhteen luottamuksellisuus ei vaarannu. Vain vuorossa olevalla hoitohenkilöstöllä ja lääkärillä on oikeus seurata niitä. Henkilökuntaa sitovat samat salassapitosäädökset ja luottamuksellisuus kuin muussakin toiminnassa."

Juhani Niiranen HS
Reijo Vento oli hoidettavana Malmin sairaalan päivystystä tukevalla vuodeosastolla. Hänen mielestään hoitajien mahdollisuus seurata potilasta kameroiden avulla lisäsi turvallisuutta.
Reijo Vento oli hoidettavana Malmin sairaalan päivystystä tukevalla vuodeosastolla. Hänen mielestään hoitajien mahdollisuus seurata potilasta kameroiden avulla lisäsi turvallisuutta.

Myös tietosuojavastaava Mikko Kilpiä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta kertoo, että kameratarkkailun perimmäinen tarkoitus on lisätä sekä potilaan että henkilökunnan turvallisuutta. Tarkkailulla tulee olla asiallinen ja lainmukainen peruste.

"Ennen kuin kameroita tai mitä tahansa muuta rakennetaan, aina on ensiksi selvitettävä ja määriteltävä turvakameravalvonnan käyttötarkoitus sekä otettava huomioon yksityisyyden suojaan liittyvät asiat. Niin on sosiaali- ja terveysvirasto tehnyt tässäkin tapauksessa."

Kilpiän henkilökohtainen veikkaus on, että kamerat tulevat yleistymään uusissa sairaaloissa. Uudet tekniset keksinnöt otetaan avuksi, jos ne helpottavat sairaalahenkilökunnan työtä ja edistävät potilasturvallisuutta.

Eivätkö kamerat potilashuoneissa ole sama asia kuin jos niitä olisi vaatekauppojen sovituskopeissa tai urheilutilojen pukuhuoneissa? Aivan samoinhan potilashuoneissa tehdään intiimejä toimenpiteitä?

"Lähtökohtaisesti tällaisia tiloja ei ole pidetty toisiinsa verrattavina. Ennen potilaiden kuvaamista erityishuoneissa potilaalta pyydetään suostumus ja hoitokameroita käytetään, mikäli potilaan turvallinen hoito edellyttää jatkuvampaa seurantaa. Ja jos hoitaja näkee potilaan siinä vieressään, muuttaako tilannetta, että hän näkee tämän kameran kautta, kun potilas on antanut luvan?" Mikko Kilpiä kysyy.

Samaa kertoo erikoislääkäri Lasse Lönnqvist Kolmiosairaalasta: "Harkitusti käytettynä ovat hyödyllisiä. Eivät siis orwellilaista valvontaa tai tirkistelyä."

Hankejohtaja Raija Malmström Husista kertoo, ettei sellaisesta ole päätöksiä, että uusiin sairaaloihin järjestelmällisesti asennettaisiin potilaskamerat. Mutta esimerkiksi uuteen Lastensairaalaan rakennetaan kaapelointi, joka mahdollistaa kameratarkkailun. Tosin se mahdollistaa paljon muutakin, myös toisensuuntaisen viestinnän:

"Lapsi voi olla vaikka Skype-yhteydessä hoitajiin tai vanhempiinsa tai käydä koulua", Malmström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat