Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuperko: Fazerin sijoituksesta ei minulle suoraa hyötyä

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Mauri Suuperkon ja Fredrik Fazerin yhteiset liiketoimet liittyvät Raaseporissa olevaan Nodrcenter-golfkenttään. He käyttävät yhdessä määräysvaltaa golfkenttää omistavassa holdingyhtiössä.
Mauri Suuperkon ja Fredrik Fazerin yhteiset liiketoimet liittyvät Raaseporissa olevaan Nodrcenter-golfkenttään. He käyttävät yhdessä määräysvaltaa golfkenttää omistavassa holdingyhtiössä. Kuva: Kimmo Räisänen

Espoon kaupungin palveluliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko ja Fazerin omistajiin kuuluva Fredrik Fazer ovat olleet yhtiökumppaneita jo 2000-luvun alusta lähtien.

Suuperko ja Fredrik Fazer käyttävät yhdessä määräysvaltaa Nordcenter Investment -holdingyhtiössä, jonka tehtävänä on hallinnoida omistuksia golfkentässä. Lisäksi yhtiö omistaa isoja maa-alueita Raaseporissa.

Suuperko omistaa holdingyhtiöstä 45 prosenttia ja Fredrik Fazer hieman yli 10 prosenttia. Kaksi muuta osakasta omistavat yhtiöstä loput.

Golfkenttä sijaitsee Raaseporissa Åminnen kartanon mailla ja maa-alueet sen ympäristössä.

Suuperko on lisäksi hoitanut valtakirjan turvin Fredrik Fazerin sekä kahden muuan Fazerin suvun edustajan asioita golfkentän toiminnasta vastaavassa yhtiössä. Myös kaksi muuta Fazerin sukuun kuuluvaa omistavat osuuden Oy Karl Fazer Ab:stä.

Vähän yli vuosi sitten Fredrik Fazer ja Mauri Suuperko osallistuivat Nordcenter Investmentsin suunnattuun osakeantiin. Kummatkin lunastivat yhtiön omia osakkeita 260 000 eurolla eli yhteensä 520 000 eurolla.

Suuperkon mukaan hän ei ole tästä huolimatta saanut suoraa taloudellista hyötyä liiketoimistaan Fredrik Fazerin kanssa.

"Kysymys on kehitysyhtiöstä, jota pääomitettiin [osakeannissa]. Mikäli kiinteistökehityksen kautta aikanaan tulee jotain taloudellista hyötyä, tulee se kaikille omistajille. Myöhempien aikojen ratkaistavaksi jää se, oliko sijoitus kannattava osakkaille", Suuperko sanoo.

Sijoittaja Fredrik Fazer kertoo olleensa Mauri Suuperkon liikekumppani jo 2000-luvun alusta eli ennen Suuperkon asemaa Espoossa. Fredrik Fazer sanoo, että Suuperko on edustanut häntä usein Nordcenter Investments -yhtiöryhmässä.

"Nämähän ovat kaikki kiinteistöalaan liittyvää liiketoimintaa. Golf-osakkeet ovat osa tätä."

Fredrik Fazer sanoo, että hänellä ei "periaatteessa" ole tietoa siitä, millaista liiketoimintaa Suuperko virkamiehenä on hankkinut Oy Karl Fazer Ab:lle tai sen tytäryhtiöille Blue Service Partnersille.

"Eihän sitä voi tietää."

Ei myöskään käytännössä?
"Ei. Toistan, että en tiedä. Nyt minä ymmärrän, että mitä te vihjailette, mutta sehän on tietysti käytännössä täysin mahdotonta."

Fredrik Fazer korostaa, että Blue Service Partners on "kaksi askelta" Oy Karl Fazerin alla oleva tytäryhtiö.

"Se on Amican eli Fazer Food Servicen alla oleva tytäryhtiö, että eihän tällaisia asioita millään voi tietää", Fredrik Fazer sanoo.

Hän myöntää, että emo-Fazer omistaa tyttären sataprosenttisesti ja tytär taas kokonaan oman tytäryhtiönsä. Fredrik Fazer korostaa, että Oy Karl Fazer Ab ei myöskään ole julkisesti noteerattu pörssiyhtiö.

Hän ei muista keskustelleensa liikekumppaninsa Suuperkon kanssa mahdollisista intressiristiriidoista eikä muutenkaan koko kouluruokailusopimuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat