Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon johtava virkamies teki 19 miljoonan sopimukset liikekumppanin sukuyhtiölle

Kaupunki
 
Markku Ojala / Compic
Kuva: Markku Ojala / Compic

Espoon kaupungin johtava virkamies hyväksyi liikekumppaninsa sukuyhtiölle 19 miljoonan euron arvoiset sopimukset, käy ilmi Helsingin Sanomien tekemästä selvityksestä.

Espoon kaupungin palveluliiketoiminnan johtaja Mauri Suuperko päätti vuonna 2012 ja 2014, että kaupunki ostaa yli 50 päiväkodin ja koulun ateriapalvelut Fazer-konserniin kuuluvalta lounasruokaa valmistavalta yhtiöltä. Suuperko teki asiassa päätöksen, vaikka hänellä ja Oy Karl Fazer Ab:n hallituksen jäsenellä Fredrik Fazerilla on yhteinen yritys.

Fredrik Fazer
Fredrik Fazer

Fredrik Fazer on yksi leipomo- ja ruokapalvelualalla toimivan Oy Karl Fazer Ab:n omistajista, ja loputkin yhtiön osakkaista kuuluvat Fazerin sukuun.

Kaupparekisterin tietojen mukaan Suuperkon ja Fazerin taloudelliset välit ovat muutenkin hyvin tiiviit, sillä hän on edustanut valtakirjalla kahta suvun jäsentä.

Suuperko ei jäävännyt itseään missään vaiheessa päätöksentekoa, vaikka hän oli ja on kaupungin johtava virkamies.

Kolmivuotisen sopimuksen sekä siihen liittyvän kahden vuoden optiosopimuksen arvo oli 19 miljoonaa euroa. Lähes seitsemän miljoonan euron arvoinen sopimuskauden jatko toteutui viime vuonna.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Suuperkon toimintaa ongelmallisena. Hallintolain mukaan virkamies on esteellinen, mikäli päätöksiin liittyy eturistiriitatilanteita.

Mäenpään mukaan Suuperkon toiminta voi olla hallintolain vastaista. Laissa on pykälä, jonka mukaan virkamiehen puolueettomuus voi vaarantua "erityisistä syistä".

"Minusta tämä on malliesimerkki siitä, miten virkamiehen puolueettomuus voi vaarantua, mikäli hänellä on useita sidonnaisuuksia. Taustalla on hieman hämmästyttävä kudelma. Virkamies on ollut aktiivinen monella saralla, joilla on aika suora yhteys hänen virkatehtäviinsä. Kun kytkentöjä on näin paljon, on vaikea välttää vaikutelmaa, että esteellisyyssäädöksiä on rikottu", Mäenpää sanoo.

Fakta

Espoo selvitti Fazerin ruoan laatua

 Espoon kaupunki teki syksyllä 2012 selvityksen Fazer-konsernin omistaman Blue Service Partnersin (BSP) laadusta.

 Selvityksen taustalla oli arvostelu, jota BSP sai ruoan laadusta sekä riittävyydestä.

 Vantaan kaupunki irtisanoi sopimuksen BSP:n kanssa vuonna 2013 palvelun heikon tason takia.

Virkamiehet voivat olla mukana yritystoiminnassa, mutta niistä on tehtävä aina sivutoimi-ilmoitus. Yritystoiminta ei saa myöskään haitata viranhoitoa tai asettaa virkamiehen puolueellisuutta kyseenalaiseksi.

"Elinkeinovapaus kuuluu myös virkamiehelle, sikäli kun se ei haittaa virkatehtäviä. Selvä raja tulee vastaan, kun liiketoimet liittyvät näin kiinteästi hänen virkatehtäviinsä. Silloin ollaan hyvin ongelmallisella alueella", Mäenpää sanoo.

Espoon kaupunki päätti kilpailuttaa vuonna 2012 päiväkotien ja koulujen ateriapalveluiden tuottajan. Kilpailuun osallistui kaksi yritystä, Sodexo sekä Fazer-konsernin kokonaan omistama Blue Service Partners (BSP).

Lopullisen päätöksen palveluntuottajasta teki Suuperko yksin. Esimerkiksi Helsingissä suurimmissa kilpailutuksissa päätöksen tekee pääsääntöisesti kaupunginvaltuusto.

Professori Mäenpää pitää poikkeuksellisena, että Espoossa virkamies voi tehdä näin suuria hankintapäätöksiä.

"Olisi hyvä, että näin merkittävät päätökset edes alistettaisiin luottamuselinten [lautakunta, valtuusto tai kaupunginhallitus] hyväksyttäväksi", Mäenpää sanoo.

Ateriapalveluiden kilpailutuksen järjesti kaupungin omistama Espoo Catering -liikelaitos. Espoo Cateringin toimitusjohtaja Minna Ahola suositti sopimuksen tekemistä BSP:n kanssa, koska yhtiön tekemä tarjous oli halvempi kuin Sodexon.

Mauri Suuperkon mukaan hänen mahdollista jääviyttään ei käsitelty Espoon kaupungin sisällä.

Suuperkon mukaan hankinta tehtiin normaalin käytännön mukaisesti.

Espoo Cateringin johtajalla Minna Aholalla ei ollut valtuuksia päättää yli 1,5 miljoonan euron hankinnasta. Lopullisen päätöksen sekä sen perusteella tehtävän sopimuksen allekirjoitti tämän vuoksi Aholan esimies Mauri Suuperko.

"En todellakaan osannut kuvitella, että yhteinen yrityksemme muodostaisi jääviyden. Nämä asiat [Suuperkon liiketoimet ja virkatehtävät] ovat täysin erillään olevia asioita", Suuperko sanoo.

Sopimuksen teon jälkeen BSP kertoi tiedotteessaan, että Espoon kaupungista tuli yhtiön suurin asiakas. Suuperko kertoo, että hän ei edes ollut tietoinen BSP:n tarkoista omistussuhteista sopimusta allekirjoittaessa.

"Vaikka olisin omistussuhteet tiennyt, en näe, että se olisi muuttanut toimintaani mitenkään", Suuperko sanoo.

Viime lokakuussa Suuperko hyväksyi sopimuksen, jolla sopimusta jatkettiin kahdella vuodella. Tässä vaiheessa Blue Service Partners oli yhdistetty osaksi Fazer Food Servicea. Jatkosopimus tehtiin virallisesti juuri Fazer Food Servicen kanssa.

Kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen arvo on 6,8 miljoonaa euroa.

"Tämä [jatkosopimuksen teko] oli looginen jatkumo, joka on kaupungin edun mukainen", Suuperko sanoo.

Jo kesäkuussa 2014 Suuperko oli tehnyt sopimuksen Fazer Food Servicen kanssa ruokapalveluiden ostosta Tapiolan ja Viherlaakson lukioihin.

Virkatyössään Espoon palveluliiketoiminnan liiketoimintajohtajana Suuperko vastaa muun muassa katujen rakentamisesta, kaupungin rakennusten ylläpidosta, koulujen, päiväkotien ja vanhustentalojen ruokahuollosta sekä palo- ja pelastustehtävistä.

Suuperkon alaisuudessa toimii kuusi liikelaitosta sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Oikaisu: Jutussa kerrottiin alun perin virheellisesti, että kahden sopimuksen arvo oli 25 miljoonaa. Oikea summa on 19 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat