Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainottu sosiaalityöntekijä: Rukoilin lakiapua

Entinen asiakas uhkasi tappaa, mutta Helsinki ei antanut lakiapua, Sari kertoo

Kaupunki
 

Helsinkiläinen sosiaalityöntekijä Sari sai vuosia sitten kimppuunsa entisen asiakkaansa. Asiakas uhkasi tappaa Sarin, vainosi tätä ja levitteli hänestä perättömiä tietoja muun muassa netin keskustelupalstoilla.

Sari kertoo keskustelleensa asiasta useasti esimerkiksi lähiesimiehensä ja lakiosaston kanssa, mutta lakiapua ei herunut.

Asiaa oli vuosien kuluessa käsitelty käräjäoikeudessa useasti. Sarin mukaan hänen kanssaan oikeudessa oli kaupungin lakimies vasta viimeisellä kerralla.

"Lopulta otin yhteyttä viraston johtavaan lakimieheen ja rukoilin, että te annatte minulle lakimiehen", Sari sanoo.

Entinen asiakas on saanut lähestymiskieltoja ja hänet on tuomittu laittomasta uhkauksesta, kunnianloukkauksista ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Sari ja hänen entinen lähiesimiehensä ovat eri mieltä siitä, millaista apua hänelle on tarjottu ja tiedotettiinko uhkailijan tuomioista tai lähestymiskielloista työpaikalla. Sarin mukaan uhkailija pääsi työpaikalle, vaikka lukittua ovea vartioi vartija. Viimeisintä lähestymiskieltoa on rikottu Sarin mukaan ainakin 65 kertaa.

Lähiesimies sanoo, ettei voi kommentoida yksittäistapausta. Hän kertoo kuitenkin, että toimi kaupungin ohjeistuksen mukaan ja että lakimiehet auttavat työntekijöitä tarvittaessa.

Helsingin menettelytapaohjeiden mukaan lakiapua ei työntekijälle anneta, jos kaupungin ja työntekijän edut ovat ristiriidassa tai jos työntekijä on tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella rikkonut velvollisuuksiaan.

Sari kirjelmöi tilanteestaan silloiselle johdolle eli viraston johtajalle Matti Toivolalle ja apulaiskaupunginjohtaja Laura Rädylle.

Tapaus on myös sosiaalialan ammattijärjestö Talentian tiedossa.

Järjestö tietää lukuisista työntekijöistä, jotka ovat jääneet ilman työnantajansa eli kaupungin tarjoamaa lakiapua.

"Meillä tulee esille näitä, että esimerkiksi väkivalta- tai väkivallan uhkatilanteissa työnantaja jättää työntekijän yksin tekemään rikosilmoitusta tai oikeudenkäyntiin", puheenjohtaja Tero Ristimäki vahvistaa.

Hän muistuttaa, että työnantajan pitäisi aktiivisesti tukea, hoitaa ja antaa lakiapua.

Lopulta Sarin entinen asiakas sai ehdottoman vankeustuomion. Asian käsittely kuitenkin jatkuu oikeudessa.

"On kovin traagista olla vakavien rikosten uhrina työnsä vuoksi ja samalla taistella itselleen apua ja tukea. Kaikilla ei olisi siihen voimavaroja", Sari sanoo.

 

Sarin nimi on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat