Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin viimeinen bingohalli sulkee ovensa – "netti vie asiakkaat"

Bingo avattiin Puotinharjun ostoskeskukseen vuonna 1987. Nyt halli lopettaa.

Kaupunki
 
Helsingin viimeinen bingoemäntä vaikenee
Helsingin viimeinen bingoemäntä vaikenee
Puotinharjun ostoskeskuksessa Itä-Helsingissä päättyy kappale suomalaista pelihistoriaa, kun Helsingin viimeinen bingosali Finnbingo sulkee ovensa. Syynä on se, ettei bingo vedä väkeä entiseen tapaansa. Monet vakioasiakkaat ovat poistuneet luonnollista tietä, nuoret puolestaan pelaavat netissä. Toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

"Onko kaikilla laput? Koneet kuitattu? Aloitetaan!"

Bingoemäntä Raija Lappalainen kuuluttaa arvonnan alkaneeksi. Kymmenkunta bingoajaa istuu olkapäät jännittyneinä pelipöytää tuijottaen. Jospa osuisi kohdalle!

Ollaan alan mestoilla. Vastapäisissä ovissa lymyävät ravintolat Puotinkrouvi ja Kummisetä. Niiden ulko-ovilla näkee vielä elämää tupakalla. Mutta Puotinharjun vanhan ostoskeskuksen eli Puhoksen siipitasolla bingohalli tekee kuolemaa. Vuodesta 1987 toimineen peliluolan taru alkaa olla lopussa.

Vuorovastaava Ulla Suihko kertoo syyn:

"Ikävä kyllä ei kannata. Ei käy tarpeeksi ihmisiä enää. Ovat luonnollista tietä poistuneet, ei saada nuoria tilalle, netti vie asiakkaat. On Veikkauksen e-bingoa ja ulkomaisia bingoja, joissa on isot potit. Volyymit ovat ihan toiset, nuoret pelaavat siellä", hän sanoo.

Arttu Luhtala HS
Finnbingon pelisali on katoavaa kansanperinnettä. Sali suljetaan helmikuussa.
Finnbingon pelisali on katoavaa kansanperinnettä. Sali suljetaan helmikuussa.

On lauantaipäivä. Vuonna 1965 avatun ostarin, tuolloin Suomen suurimman, halal-lihakaupoissa ja muissa etnisissä liikkeissä käy kuhina. Mutta perinteinen, 1970-luvulla noussut, monien yleishyödyllisten yhteisöjen ja urheiluseurojen taloutta kaunistanut bingoinstituutio korisee.

Helsingin viimeinen bingosali, HJK:n Finnbingo, lopettaa 15. helmikuuta.

Tunnelma on harras ja surumielinen kuin seinälle ripustetussa Aki Kaurismäen elokuvan Varjoja paratiisissa -elokuvan julisteessa. Siinä näyttelijät Kati Outinen ja Matti Pellonpää seisovat kadulla jo historiaan jääneen bingohallin edustalla Helsingissä.

"Iivari kaksikymmentäyhdeksän, Gideon neljäkymmentäyhdeksän, Bertta kolme, Otto kuusikymmentäkuusi", automaattinen numeroselostaja kertoo. Pallojakaan ei ole. Tietokone arpoo numerot.

"Mielelläni olisin ollut tässä eläkkeelle saakka. Ettei tarvis miettiä, mitä sitä isona tekee", Ulla Suihko miettii.

Hän on ollut töissä Finnbingossa alusta lähtien. Parhaimmillaan hänellä oli neljästä viiteen työkaveria salissa samaan aikaan. Eikä peli itse ole vuorovastaavallekaan vieras.

Ulla Suihko olisi halunnut vielä jatkaa bingoemäntänä.
Ulla Suihko olisi halunnut vielä jatkaa bingoemäntänä.

"Kakarasta asti olen pelannut. Helsingissä oli 1970-luvulla ihan älyttömästi bingoja, päiväbingoja ja iltabingoja", Suihko muistelee.

Parhaina päivinä Finnbingossa käy hänen mukaansa kolmisenkymmentä pelaajaa. Joinakin päivinä ei käy kuin viisitoista. Yksi heistä on Pentti Puustinen. Hän on tullut Pohjois-Helsingin Pukinmäestä Puotinharjuun Itä-Helsinkiin.

"Kahdeksan kilometriä, joka päivä, omalla autolla kuljen", Puustinen, 84, kertoo.

"Yksikin rouva käy Mäkkylästä asti. Missä sitä sitten rupeaa käymään? Tämä on monelle tärkeä paikka, voi kotoa lähteä pois", hän toteaa.

Bingosalilta on löytynyt monelle tuttuja. Nyt sitten loppuu sekin ilo. Baareissa bingotaan kinkkuja, kilpaillaan tiedossa ja lauletaan karaokea, mutta bingokansa on eri lajia. Ei tarvita kaljaa tai musiikkia. Bingoemännän klangi on riittävä kohottamaan mielen hurmioon.

"Vitosessa viiskakkosessa, onko vielä?" emäntä tiedustelee.

Annaliisa Vierikko oli tullut Puotinharjuun Meilahdesta toiselta puolelta Helsinkiä.
Annaliisa Vierikko oli tullut Puotinharjuun Meilahdesta toiselta puolelta Helsinkiä.

Annaliisa Vierikko tarkistaa riviään. Hän on tullut Meilahdesta asti bingoamaan. Vierikko ilmoittaa ensiksi iäkseen 68, mutta tarkistuslaskennassa päädymme parikymmentä vuotta parempaan, 88 vuoden ikään.

"Joka päivä käyn. Vähän vaihtelua", Vierikko perustelee.

Paras päivä oli, kun hän voitti sata euroa. Nykyisin rahapalkintoja ei saa antaa. Kahvipaketitkaan eivät innosta ketään. Nyt bingossa jaetaan pisteitä, ja niillä lunastetaan palkinnot Sokokselta, Stockmannilta, Nesteeltä tai Keskolta.

Vierikkoa bingon loppuminen surettaa.

"En tiedä, mitä sitten", hän huokaa.

Korjaus kello 14.30: Artikkelissa kirjoitettiin aluksi virheellisesti, että bingon seinällä olisi Kauas pilvet karkaavat -elokuvan juliste. Kyseessä on Varjoja paratiisissa -elokuvan juliste.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat