Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki halajaa suuria kouluja – mutta mikä on oppilaan etu?

HS kävi Jakomäessä kysymässä, miten yhtenäiskoulu toimii. Hyvin, sanovat oppilaat ja opettajat.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Jakomäen peruskoulua käyvillä Henrik Kronmanilla ja Vilhelmiina Suomisella oli perjantaina matematiikan tunti.
Jakomäen peruskoulua käyvillä Henrik Kronmanilla ja Vilhelmiina Suomisella oli perjantaina matematiikan tunti. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsinki linjaa pian, onko tulevaisuuden koulussa 500 oppilasta. Kyse on koulujen hallinnollisesta yhdistämisestä. Osa vanhemmista pelkää, että tämä on alkusoittoa pienistä koulurakennuksista luopumiselle.

Uusiin linjauksiin sopivia päätöksiä on jo tehty. Kävimme Jakomäessä katsomassa, millaista vuonna 2009 yhdistyneessä koulussa on. Ala- ja yläkouluilla oli viime syksyyn asti kolme rakennusta, nyt kaksi.

Fakta

Tiistaina päätetään Tapanilasta

 Helsinki on jo tehnyt useita uuden linjan mukaisia koulujen yhdistämispäätöksiä. Samalla on joillain alueilla luovuttu yksittäisestä koulurakennuksesta.

 Ensi viikolla opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston esityslistalla on Tapanilan ala-asteen koulun ja Hiidenkiven peruskoulun yhdistäminen. Siitä, samoin kuin jaoston aiemmin linjaamasta Suutarilan koulujen yhdistämisestä, päättää lopullisesti valtuusto. Viime vuonna on päätetty muutoksista esimerkiksi Alppilassa ja Herttoniemessä.

 Peruskouluja oli Helsingissä 147 vuoden 2013 lopussa. Näistä 99 oli kaupungin ylläpitämiä suomenkielisiä peruskouluja. Suomenkielisiä yhtenäiskouluja (luokat 1–9) on nykyisin 24.

Hiljaisella tiilikäytävällä käy kiivas sanailu. Oppilaiden käyttäytymisessä lienee ollut toivomisen varaa. Pian tilanne on ohi ja yläluokkien apulaisrehtori Anne Heinonen ottaa vieraat vastaan.

"Minä niitä kasvatuskeskusteluja lähinnä käyn", hän toteaa. Rehtori Ulla-Maija Vähäsarja saa keskittyä enemmän johtamiseen.

Opetuslautakunta käsittelee tiistaina ehdotustaan koulujen yhdistämisestä kaupunginhallitukselle.

Päätös kouluverkosta jäi pöydälle joulukuussa. Nyt Sdp haluaisi palauttaa sen valmisteltavaksi, koska esitystä ei ole perusteltu juuri lainkaan.

"On turha tehdä perheiden arjesta hankalampaa, ellei eritellä tarkemmin pedagogisia tai taloudellisia syitä", sanoo Pilvi Torsti (sd) kaupunginhallituksesta.

Jakomäessä kahdelta äidinkielen opettajalta erittelyjä sataa.

Kun opettaa sekä ala- että yläkoulussa, voi seurata oppilaan kehittymistä läpi peruskoulun, sanoo alakoulussa suomea toisena äidinkielenä sekä yläkoulussa äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Katri Virkkala.

Jakomäen yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Vappu Laine (oik.) sekä äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Katri Virkkala kehuvat yhtenäiskoulun tiedonkulkua.
Jakomäen yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Vappu Laine (oik.) sekä äidinkieltä ja kirjallisuutta opettava Katri Virkkala kehuvat yhtenäiskoulun tiedonkulkua.

Siirtyminen alakoulusta yläkouluun voi tuntua koululaisesta helpommalta, kun osa opettajista on jo tuttuja, hän jatkaa.

"Yhtenäiskoulussa kuulee helpommin kollegalta, mitä alakoulussa on tehty", yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Vappu Laine lisää. Oppilaiden henkilökohtaisista tavoitteista ja ongelmistakin tulee puhuttua enemmän.

Kiistaa kouluverkosta on dramatisoitu liikaa, arvellaan kokoomuksesta.

Hallinnosta on järkevin säästää, ja 500 oppilaan yhdeksänvuotinen peruskoulu ei edes ole kovin suuri.

"Ei tässä ole kyse mistään jättikouluista. Suunnittelua ohjaavat olemassa olevat rakennukset, jotka ovat Helsingissä pieniä", sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Wille Rydman (kok).

Puheenjohtaja Minerva Krohn (vihr) arvelee, että perusteluja pitäisi avata enemmän. Hänestä esityksen taustalla on kuitenkin selkeä visio, joka nojaa opetuksen kehittämiseen.

"Tuleva opetussuunnitelma kannustaa muutenkin luomaan yhtenäisiä oppimispolkuja ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle asti", Krohn sanoo.

Suomenkielisen perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo perustelee lukua 500 sillä, että sen verran oppilaita mahtuu kahdelle rinnakkaisluokalle ykkösestä yhdeksänteen. Hallinnon myllääminen auttaa kohtelemaan eri alueita tasapuolisesti. Yhdistämisten pelisäännöistä halutaan lyhyet ja selkeät.

Salo lisää silti, että koulujen vuokrakustannukset ovat turhan suuria talouden kiristyessä.

"Perustyömme on opettaa lapsia, mieluummin pistämme siihen kaikki rahat kiinni."

Ensi viikolla päätetään myös esimerkiksi kymmenistä uusista opettajanviroista.

Kaikkia pieniä kouluja ei naiteta väkisin, vaikka päätös palveluverkosta syntyisikin. Jokaisella alueella kouluista päätetään erikseen sitä mukaa kuin väestöennusteet tähän ohjaavat.

Osalla alueista 500 oppilaan koulua ei synny. Syy voi olla maantiede, kuten pikkuisen Suomenlinnan ala-asteen koulun kohdalla. Monella alueella hallinnollisesti yhtenäistä kaupungin koulua ei voi edes rakentaa, koska yläluokkien opetuksesta vastaa yksityiskoulu ja alaluokista kaupunki.

Uusille alueille koulut syntyvät suurina. Esimerkiksi Kalasataman ja Jätkäsaaren kouluihin on molempiin suunniteltu tulevan yli 700 oppilasta.

Ruotsinkielisten peruskoulujen tavoitekoko on 200 oppilasta, koska niiden verkko on jo harva. Lukioiden ihannekoko olisi myös vähintään 500, Stadin ammattiopiston yhdessä yksikössä olisi tuhat opiskelijaa.

Isommassa koulussa samaa luokka-astetta opettaisi toinenkin opettaja.

"Meillä voi konsultoida kollegaa", Virkkala vahvistaa.

Yläkoululaisille Jakomäen rinnakkaisluokat ovat mahdollistaneet sen, että luokkien matematiikan tunnit voivat olla samaan aikaan. Silloin opettajat voivat tehdä yhteistyötä luokkien kesken.

"Meidän oma luokka on aika pieni, 15 oppilasta", kertoo 9A-luokan oppilas Jessica Rähmonen, 15.

Erityisopetusta luvataan joka kouluun. Kielivalintoja ja painotettua opetusta käydään tarkemmin läpi helmikuussa. Isoja mullistuksia tuskin tulee, liikuntapainotteisuutta kenties lisää.

Jakomäessä koulurakennukset ovat sijainneet suhteellisen lähellä toisiaan, eikä vaarallisia teitä ole ollut ylitettävinä.

"Alakoulun tilojen jälkeen yläkoulun tilat tuntuivat itse asiassa aika pieniltä", Jakomäessä koulua käyvä Kiia Lind (oik.), 15, totesi. Vierellä kulkivat Henrik Kronman, 14, ja Vilhelmiina Suominen, 14.
"Alakoulun tilojen jälkeen yläkoulun tilat tuntuivat itse asiassa aika pieniltä", Jakomäessä koulua käyvä Kiia Lind (oik.), 15, totesi. Vierellä kulkivat Henrik Kronman, 14, ja Vilhelmiina Suominen, 14.

Kenellekään ei tunnu olevan ongelma se, että keskellä päivää alakoululaisia ramppaa muun muassa kuvaamataidon tunneilla yläkoulun tiloissa.

Ja tuohan pienempien lasten kiljahtelu ja punaisella pulkalla mäkeen suuntaaminen väriä niihin välitunteihin, joilla yläkoululaiset vaihtavat arkoja katseita tai uhittelevat nurkan takana.

Jakomäen äidinkielen opettajilla on vielä yksi haave:

"Kun pääsisimme kaikki yhteen rakennukseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat