Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret suunnitelmat kariutumassa – metropoli ja Suur-Helsinki jäämässä haaveeksi

Sdp uskoo yhä, että metropolilaki syntyy. Kokoomus ei harmittelisi lain kaatumista.

Kaupunki
 
Timo Jaakonaho Lehtikuva
Tatu Rauhamäki
Tatu Rauhamäki Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva

Kokoomuksen ja Sdp:n johtama riitaisa hallitus ei todennäköisesti saa Suomeen metropolihallintoa. Näin arvelee Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

"Minun on vaikea uskoa, että eduskunta saa tällä vaalikaudella lakia ulos, mistä en ole lainkaan pahoillani", Rauhamäki sanoo.

Tästä on kyse

 Hallitus esittää, että Helsingin seudulle perustetaan 14 kunnan metropolihallinto.

 Mukaan tulisivat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen. Myös Porvoo ja Lohja voisivat liittyä siihen halutessaan.

 Alueelle on suunniteltu myös metropolikaupunkia. Senkin toteutuminen on vastatuulessa.

Hallitus esittää, että seudulle perustettaisiin suorilla vaaleilla valittava metropolivaltuusto, joka päättäisi alueen liikenteestä, ympäristöasioista ja osin myös maankäytöstä.

Kovin suurta valtaa metropolivaltuustolle ei esitetä, sillä se ei saisi esimerkiksi verotusoikeutta. Metropolivaltuusto ei voisi myöskään päättää kaupunkien maankäytöstä eli esimerkiksi siitä, kuinka paljon vuokra-asuntoja minnekin rakennetaan. Lisäksi kuntien ei tarvitsisi sitoutua alueen joukkoliikenneyhteistyöhön, jos ne eivät haluaisi.

Seudun suurkunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa pohtivat kantaansa metropolihallintoa koskevaan lakiesitykseen eilen maanantaina. Lausunnon jättämisen takaraja on keskiviikkona 4. helmikuuta. Lakiehdotuksella on polttava kiire, sillä eduskunta jää käytännössä vaalitauolle perjantaina 13. maaliskuuta pidettävän täysistunnon jälkeen.

Sdp:n kansanedustaja ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman uskoo, että hallitus saa lakiesityksen ajoissa eduskuntaan, jos siihen vain on poliittista tahtoa.

"Hallituskumppani [kokoomus] on vakuuttanut, että tämä laki valmistuu ja että se ehditään käsittelemään. Kyllä sanaan on voitava luottaa. Jos joku rupeaa asiaa kuntien lausuntokierroksen jälkeen jarruttamaan, niin silloin kyse on siitä, että hanke halutaan tietoisesti kaataa."

HS kertoi marraskuun lopussa, että kokoomus jarruttaa metropolihallinnon edistymistä. Asiasta vastaava kuntaministeri Paula Risikko (kok) kielsi asian mutta sanoi, ettei ajatus metropolihallinnosta miellytä kaikkia kokoomuslaisia.

Espoon valtuusto tyrmäsi maanantaina sekä Helsingin metropolialueen suurkunnan että ajatuksen kysyä Suur-Helsingistä kuntalaisilta.

Valtuutettu Kari Uotilan (vas) vastaesitys suurkunnan hyväksymisestä kaatui äänin 71–4. Kyse on Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Sipoon, Vantaan ja Etelä-Tuusulan liitosesityksestä.

Espoon päättäjät eivät halua kuulla asukkaiden kantaa suurkuntaan. Saara Hyrkkö (vihr) jäi varsin yksin esityksineen kansanäänestyksestä. Esitys kaatui äänin 66–7.

Sekä kokoomus että Sdp antoivat kansanäänestystä esittäneelle Helsingin kaupunginjohtajalle Jussi Pajuselle (kok) ja Helsingin kokoomukselle täyslaidallisen.

Lopulta valtuusto päätyi kannattamaan vähintään neljäntoista kunnan väljää metropolihallintoa. Sillä olisi valtaa lähinnä metropolikaavan kautta, joka vaikuttaa asumiseen, maankäyttöön ja liikenteen suuriin linjauksiin.

Metropolivaltuuston voi Espoon mukaan valita suorilla vaaleilla, ja vaalipiirejä olisi esityksen mukaan kolme.

"Espoon ääni on saatava kuuluviin. Siksi kannatamme kolmea vaalipiiriä, jotta valta ei menisi vain helsinkiläisille", perusteli Pia Kauma (kok).

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ilmoittivat kannattavansa Espoon täyttä itsenäisyyttä. Valtuutettu Jukka Kilpi (ps/sit) esitti, että Espoon on ryhdyttävä valtiota vastaan oikeustoimiin, jos kuntaliitoksia tulee pakolla. Esitys oikeustoimista kaatui äänin 63–12.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat