Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon kohu jatkuu: Johtavalla virkamiehellä ja rakentajilla läheiset välit golfyhtiössä

Espoon johtava virkamies hoitanut valtakirjalla rakentajien omistuksia golfliiketoiminnassa

Kaupunki
 
Mauri Suuperko
Mauri Suuperko

Espoon kaupungin johtava virkamies Mauri Suuperko on hoitanut valtakirjan turvin rakentajien omistuksia raaseporilaisessa golfyhtiössä.

Espoon kaupungin palveluliiketoimen johtajana toimiva Suuperko on edustanut golfyhtiössä SRV:n suuromistajaa Ilpo Kokkilaa, tämän sijoitusyhtiötä Pontosta sekä rakennusliike Lemminkäistä.

Lisäksi hän on osakkaana samassa omaisuudenhoitoyhtiössä kuin SRV:n hallituksen jäsen Olli-Pekka Kallasvuo.

Kyse on samasta yhtiöstä, josta Fazerin suvun edustaja Fredrik Fazer omistaa osuuden.

HS kertoi viime perjantaina (23. 1.), että Suuperko on tehnyt päätöksen miljoonasopimuksista Fazer-konsernin kuuluvan yhtiön kanssa. Hän ei jäävännyt itseään päätöksenteossa, vaikka Suuperkon liikekumppani Fredrik Fazer on Oy Karl Fazer Ab:n hallituksen jäsen ja omistaja.

HS:n jutussa Fazerin sopimusten arvon väitettiin olevan 25 miljoonaa euroa. Oikea summa on kuitenkin 19 miljoonaa euroa, sillä lukuun sisältyi myös jatkosopimuksen arvo eli 6,8 miljoonaa euroa.

Suuperko toimi marraskuuhun 2014 asti golfyhtiön toiminnasta vastaavan Nordgolfin hallituksen puheenjohtajana. Golfyhtiön asiakirjojen perusteella Suuperko on useiden yhtiön osakkaiden luottohenkilö.

Suuperko on suurin osakas Nordcenter Investments -yhtiössä, joka omistaa osuuden Raaseporissa sijaitsevasta golfkentästä. Yhtiö omistaa myös laajoja maa-alueita Nodrcenter-golfkentän ympäristössä.

Kallasvuo omistaa holdingyhtiönsä välityksellä Nordcenter Investmentsistä noin kuuden prosentin osuuden.

Vuosina 2012 ja 2013 Suuperko hyväksyi Espoon kaupungin päällystystöiden hankinnat Lemminkäinen Infra -yhtiöltä. Hankintojen yhteenlaskettu arvo oli kahdeksan miljoonaa euroa.

Hankinnat kilpailutettiin normaalisti, ja Lemminkäisen tarjous oli halvin. Espoon kaupungin hankintasäännön mukaan toimialan johtaja eli Suuperko teki asiassa päätöksen.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan valtakirjalla yritysten edustaminen ei välttämättä muodosta esteellisyyttä virkamiehelle.

Hänen mukaansa tilannetta on arvioita aina tapauskohtaisesti ja kokonaisuus huomioon ottaen.

"Näin ulkopuolisin silmin näyttää siltä, että hän [Suuperko] on yhtiöiden luottohenkilö. Koska hänen vastuualueelleen kuuluu myös rakentamiseen liittyviä asioita, on asetelma aika ongelmallinen", Mäenpää sanoo.

Virkatyössään Suuperko vastaa muun muassa katujen rakentamisesta, kaupungin rakennusten ylläpidosta, koulujen, päiväkotien ja vanhustentalojen ruokahuollosta sekä palo- ja pelastustehtävistä.

Suuperko kertoo, että alun perin Fredrik Fazerin piti edustaa Lemminkäistä golfyhtiön yhtiökokouksessa.

"Hän [Fredrik Fazer] joutui lähtemään matkoille juuri yhtiökokouksen aikaan, joten hän pyysi Lemminkäisen edustajaa siirtämään valtuutuksen minulle ja lähettämään valtakirjan suoraan Nordgolf Oy:lle. Samasta syystä Fredrik lähetti myös omia osakkeita koskevan valtakirjansa minulle. En ole ollut valtuutuksen johdosta lainkaan yhteydessä Lemminkäinen Oyj:hin. Nordgolfin yhtiökokous ja Espoon kaupungin sopimukset ovat niin kaukana toisistaan, että jääviysasetelma ei noussut edes mieleeni. Jos olisi noussut, niin olisin pyytänyt siirtämään valtakirjat jollekin muulle", Suuperko kommentoi asiaa HS:lle sähköpostitse.

Lemminkäinen vahvistaa, että Suuperko on saanut valtakirjan edustaa Lemminkäistä Fredrik Fazerilta. Lemminkäisen mukaan yhtiö ja Suuperko eivät ole keskustelleet hankkeista tai golfyhtiön asioita.

"Saadut urakat Lemminkäinen on voittanut kaikille alan toimijoille avointen julkisten kilpailutusten kautta", Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm kirjoittaa sähköpostissaan.

Suuperko on hakenut Espoon teknisen toimen johtajaksi. Paikkaa haki alun perin 35 ihmistä, joista jäljellä on kahdeksan hakijaa. Suuperko on yksi loppusuoralla olevista hakijoista.

Teknisen toimen johtaja on kaupunginjohtajan jälkeen tärkein virkamies Espoossa. Hän johtaa kaupunkisuunnittelu-, rakennusvalvonta- ja ympäristökeskusta, teknistä keskusta ja Tilakeskus-liikelaitosta.

Suuperko katsoo, etteivät hänen sivutoimensa vaaranna virkatöiden hoitamista.

"Olen ilmoittanut sivutoimeni esimiehelleni ja myös sen, että ne eivät vie työaikaa. Yhtiöt ovat passiivisia omaisuudenhoitoyhtiöitä, eivätkä ne toimi päivittäismarkkinoilla. Sivutoimet eivät haittaa viranhoitoa. Eivät nyt eivätkä haettavassa tehtävässä", Suuperko sanoo.

Suuperko selvitti maanantaina omistuksiaan kaupungin johtaville poliitikoille. Muuten asiaa ei ehditty juuri puida, koska poliitikkojen oli riennettävä valtuuston kokoukseen.

"Tämä ei aiheuttanut välittömiä toimia, mutta asian käsittely jatkuu", tyytyi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok) toteamaan tuoreeltaan.

Menettelytapojen muuttaminen on silti Konttaksesta otettava työn alle mahdollisimman pian. Maanantaina oli alustavasti esillä, että Espoon kaupungin johtosääntöä, esittelevien virkamiesten valtuuksia ja ilmoitusvelvollisuutta sivutoimista aletaan uudistaa ensi syksynä.

"Nyt virkamiehen ei Espoossa tarvitse alistaa päätöksiä tarkasteltaviksi. Kannatan Helsingin kaltaista mallia, jossa merkittävät hankinnat eivät voi olla yhden virkamiehen tekemiä", sanoi Sdp:n ryhmänvetäjä Maria Guzenina.

Kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Tiina Elon (vihr) mielestä Suuperkon tapauksen esille tulo on hyvä asia erityisesti, siksi että Espoo ostaa enenevästi palveluita ja tavaraa markkinoilta.

"Liian isoja päätöksiä on mennyt virkamiesvalmistelulla. Jos päätökset saadaan luottamuselinten esityslistoilla, niihin on mahdollisuus puuttua ja niitä voi valvoa", Elo sanoi.

Korjattu kello 7.55 Tiina Elon titteli kaupunginhallituksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat