Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhusten hoitaja kertoo: On niin kiire, että lounas on mehu rappukäytävässä

Liki 30 vuotta kotihoidossa työskennellyt sanoo, että hoppu pakottaa esimerkiksi jättämään vanhuksen suihkun väliin

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Helsingin kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen auttaa Sisko Matokangasta pois suihkusta.
Helsingin kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen auttaa Sisko Matokangasta pois suihkusta. Kuva: Sirpa Räihä HS

Tästä on kyse

 Ammattiliitto Super kertoi tiistaina jäsenkyselystään. Vastanneista 95 prosenttia on erittäin huolissaan kotihoidon laadusta. Huolena olivat asiakkaiden turvallisuus ja työn kuormittavuus.

 Helsingissä tilanne on koko Suomea hiukan parempi, jos vertaa yli 75-vuotiaiden ja kotihoidon henkilöstön määriä.

 Kiirettä tuo vanhuspalvelulaki. Laitoshoidon väheneminen ei näy kotihoidon resursseissa.

Helsingin kotihoidon työntekijällä Päivi Kauhasella piti tänään olla aikaa syödä lämmin lounas, mutta aikataulut pettivät ja nyt lounas on hörppy pullosta matkalla seuraavaan paikkaan. Tämä ei ole poikkeus vaan normipäivä töissä.

Kauhanen sanoo, että moni hoitaja on lopen uupunut. Kun työntekijä voi huonosti, hänen auttamansa vanhus vasta heikosti voikin.

"Haluaisin tehdä työni hyvin ja ajan kanssa, mutta ei se ole mahdollista nykyisin. Tämä on liukuhihnatyötä, urakkahommaa, ei enää inhimillisesti kestävää hoitoa", Kauhanen sanoo liki kolmenkymmenen vuoden kokemuksella.

Lähes joka päivä työntekijä saa miettiä, että pitäisikö jotain jättää tekemättä vai jatkaa päivää. Kauhasen mukaan sitäkin sattuu, että joudutaan esimerkiksi sanomaan, että tänään et pääse suihkuun, ehdin antaa vain lääkkeet. Etenkin, kun joku työntekijä sairastuu.

"Asiakkaille en halua näyttää, että nyt on kiire tai hätä. Toisen kotona en vilkuile kelloa."

Niinpä hoitaja pistää rapussa juoksuksi ja tyytyy eväisiin, usein siis eväsleipiin ja mehuun.

Kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen kertoo, että kolmessakymmenessä vuodessa hoito on muuttunut liukuhihnatyöksi.
Kotihoidon työntekijä Päivi Kauhanen kertoo, että kolmessakymmenessä vuodessa hoito on muuttunut liukuhihnatyöksi.

Kauhanen aloitti työnsä vuosia sitten kodinhoitajana, mutta monien kollegojensa lailla hän on opiskellut sittemmin työn ohella lähihoitajaksi.

Ennen työ oli kuitenkin jotain ihan muuta. Takavuosina vanhuksen kanssa oltiin ehkä puoli päivää eikä kipaistu yhdeksän eri ihmisen luona niin, että ilman matkoja aikaa kuluu neljä ja puoli tuntia.

Toki tätä selittää sekin, että ruoka tuodaan nykyisin erikseen esimerkiksi pakasteena automaattiin pari kertaa kuussa, muttei yksinään. Nyt jaetaan lääkkeet ja käydään pesulla, ennen saatettiin lukea lehdet tai ulkoilla yhdessä.

"Todella paljon tässä näkee yksinäisiä vanhuksia. Totta kai me heidän kanssaan juttelemme töiden lomassa, mutta eihän se riitä."

Kaikkein huonokuntoisimmat saattaa aamuvuoro lähettää sairaalaan ja iltavuoro tavata taas kotoaan.

Päivi Kauhasen oli kuvauspäivänä tarkoitus syödä lämmin lounas rauhassa, mutta yksi asiakaskäynneistä hiukan venyi. Mehu saa siis käydä lounaasta.
Päivi Kauhasen oli kuvauspäivänä tarkoitus syödä lämmin lounas rauhassa, mutta yksi asiakaskäynneistä hiukan venyi. Mehu saa siis käydä lounaasta.

Kauhanen sanoo jaksavansa siksi, että asiakkaista monet ovat niin mukavia. Ehkä liiankin mukavia, todella harva vanhus jaksaa tai tahtoo valittaa kehnosta palvelusta ylemmäs.

Tärkeä työväline on nykyisin kännykkä. Sillä leimataan, kun tullaan jonkun kotiin ja lähdetään pois, samalla kirjataan ylös asiakkaan kunto ja tänään tehdyt asiat.

"Se tuntuu monesta kyttäämiseltä", Kauhanen sanoo.

Paperitöiden teko kännykällä saman tien voisi toki säästää aikaa, mutta Kauhasen mukaan laitteet usein temppuilevat. Osa työajasta palaa tekniikan kanssa tappelemiseen.

Työntekijät ovat muuttuneet kovin ilottomiksi. Kauhasen mukaan ennen kiireisen päivän jälkeen pystyi luottamaan, että myöhemmin tulee helpompia. Nyt ei. Viikonloppuvuorojen jälkeen lepo tarkoittaa varallaoloa seuraavana viikonloppuna. Harva se päivä kysellään, että kuka voisi jäädä päivävuorosta iltaan ja tulla seuraavana aamuna silti normaalisti töihin. Matkoihin kuluvat ajat ovat suunnitelmissa jotain ihan muuta kuin todellisuudessa.

"Ennen pidettiin työntekijöistä huolta. Nyt me olemme kuin koneita, jotka ajetaan loppuun."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat