Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salainen raportti: Vantaan kiinteistö­yhtiöissä satojen tuhansien eurojen epäselvyydet

Kaupungin sisäinen tarkastus esittää poliisitutkintaa johtavasta kokoomuslaisesta paikallisvaikuttajasta

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Hakunilan bussivarikko oli pitkään vaikeuksissa, kun sen vuokralaiset kaikkosivat bussilinjojen kilpailuttamisen seurauksena. Viime vuodet varikolla on ollut täyttä.
Hakunilan bussivarikko oli pitkään vaikeuksissa, kun sen vuokralaiset kaikkosivat bussilinjojen kilpailuttamisen seurauksena. Viime vuodet varikolla on ollut täyttä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus on tuonut esiin satojentuhansien eurojen epäselvyydet. Epäilyt kohdistuvat Hakunilan ja Tuupakan bussivarikoiden sekä yrityskeskus Leijan kiinteistöyhtiöihin.

Vantaan sisäisen tarkastuksen raportin mukaan kiinteistöyhtiöissä on syyllistytty perusteettomiin tulonsiirtoihin, epämääräiseen laskutukseen, yksityisen liiketoiminnan tukemiseen sekä kilpailuttamisen laiminlyönteihin.

HS on saanut haltuunsa osia salaiseksi julistetusta raportista.

Sisäisen tarkastuksen suosituksen mukaisesti kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) teki maanantaina poliisille tutkintapyynnön kahdesta henkilöstä sekä yhdestä yhtiöstä. Tämän lisäksi kaupunginhallitus vaihtoi yhtiöitten hallitukset välittömästi. Tarkastusraportin perusteella yhtiön hallitukset olivat lyöneet laimin valvontavelvoitteensa.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen ei paljasta, ketkä ovat ne kaksi henkilöä, joita tutkintapyyntö koskee.

Juhani Niiranen HS
Vantaan yrityskeskus Leija sijaitsee Pakkalassa. Leijassa toimii muiden vuokralaisten lisäksi myös Vantaan ympäristökeskus.
Vantaan yrityskeskus Leija sijaitsee Pakkalassa. Leijassa toimii muiden vuokralaisten lisäksi myös Vantaan ympäristökeskus.

Tarkastusraportissa suositetaan tutkintapyynnön tekemistä yhtiöitten entisestä toimitusjohtajasta Seppo Nurmesta sekä Vantaan kokoomuksen kunnallissihteeristä Kim Zilliacuksesta, joka on toiminut puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana eri yhtiöissä.

Kumpikaan ei ole vielä saanut yhteydenottoa poliisilta.

Artikkeliin liittyvät

Nurmi sanoo odottavansa, mitä tuleman pitää. Hän ei ole nähnyt sisäisen tarkastuksen raporttia.

Zilliacus sanoo, ettei hänkään ole saanut virallista tietoa päätöksistä.

"Mahdollisesti saan kutsun poliisin luokse", Zilliacus ennakoi.

Hän on tietoinen sisäisen tarkastuksen raportista, koska yhtiöitten hallitukset saivat raporttiluonnoksen tutkittavakseen ja kommentoitavakseen vuodenvaihteessa.

Zilliacuksen arvion mukaan raportti ei anna kunnon kokonaiskuvaa yhtiöitten toiminnasta. Hänen mielestään työtä on pyritty tekemään hyvin.

Hallitukset antoivat raporttiluonnoksesta oman 3–4-sivuisen vastineensa, jota sisäinen tarkastus lainaa raportissa lyhyesti. Vastine ei tarkastajien mielestä antanut aihetta muuttaa raporttia tai toimenpidesuosituksia.

Tutkitut kiinteistöyhtiöt ovat Vantaan tarkastuskertomuksissa kulkeneet yhteisnimellä Kehäyhtiöt. Sisäinen tarkastus on selvittänyt yhtiöitten toimintaa vuosilta 2012–2014.

Erityisen raskauttavana tarkastuksen tekijät pitävät Kehäyhtiöiden suhdetta yhteen yksityiseen kiinteistönhuoltoyhtiöön, jonka kanssa järjestelyistä ovat sopineet Nurmi ja Zilliacus.

Kehäyhtiöt hankkivat huoltoyhtiöltä työvälineitä, tarvikkeita ja kiinteistönhoitopalveluja ilman kilpailutusta ja ilman kirjallisia sopimuksia. Hankintoja on hyväksytty ja maksettu ilman tositteita. Laskuihin on lisätty 20–40 prosentin yleiskuluja. Kilometrikuluista ei ole pidetty ajopäiväkirjaa.

Yksityinen yhtiö on myös tehnyt kaupungin kiinteistöyhtiöitten puolesta hankintoja, joista ei ole missään vaiheessa tehty päätöksiä. Raportissa ei selviä, miksi kiinteistöhuoltoyhtiön kanssa on toimittu näin.

Sisäinen tarkastus on erikseen tarkastellut tilitapahtumia, joissa yksi Kehäyhtiöistä on maksanut toisen Kehäyhtiön kuluja tai perinyt muilta perusteettomia laskuja. Rahat ovat kulkeneet ristiin rastiin riippumatta siitä, missä kulut ovat syntyneet.

Kun Leijan kiinteistöyhtiön hallitus ja toimitusjohtaja matkustivat Dubliniin keväällä 2013, matkan maksoi Tuupakan varikon kiinteistöyhtiö.

Yhtiöitten selitys on, että Dublinissa oli pidetty peräkanaa jokaisen kolmen kiinteistöyhtiön hallitusten kokoukset, koska samat ihmiset istuivat hallituksissa.

Vastaavasti Hakunilan bussivarikon kiinteistöyhtiö on laskuttanut kahdelta muulta yhtiöltä töitä, joita sen kiinteistönhoitaja on niille tehnyt. Sisäisen raportin arvion mukaan sen veloitukset eivät perustu kuin vähäisessä määrin todellisiin saataviin. Raportin arvio on, että Hakunilan varikon kiinteistöyhtiö on velottanut kahdelta muulta yhtiöltä perusteettomasti yli 300 000 euroa viimeisten kuuden vuoden aikana.

Hakunilan varikon kiinteistöyhtiöllä ei ole maanvuokrasopimusta kaupungin kanssa, vaikka kaupunki omistaa maa-alueet. Arvioitu menetys kaupungille on 100 000–200 000 euroa. Bussiyhtiöiden eli Veolian ja Nobinan maksama vuokra ei raportin mukaan kata varikon ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia.

Kuluja on katettu liki miljoonan euron pesämunalla, jonka kiinteistöyhtiö sai myytyään Hakunilan varikon maa-alueen kaupungille kymmenisen vuotta sitten.

Entisen toimitusjohtajan Seppo Nurmen asemaa sisäinen tarkastus pitää ongelmallisena. Nurmi sai kesällä 2013 liiketoimintakiellon Tuusulan käräjäoikeudessa. Kun hän ilmoitti tuomiosta, Kehäyhtiöt tekivät hänen kanssaan uuden määräaikaisen työsopimuksen viime vuoden helmikuun loppuun asti. Nurmi on raportin mukaan hoitanut Kehäyhtiöissä liiketoimintakiellon piiriin kuuluvia tehtäviä ja hän on myös hyväksynyt omia palkkojaan.

Kaikki tämä on tapahtunut siitä huolimatta, että kaupungin yhtiöitten toimintaa valvova yleisjaos kielsi Nurmen käyttämisen jopa asiantuntijatehtävissä.

Helsingin hovioikeus kumosi Nurmen liiketoimintakiellon viime lokakuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat