Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono sisäilma myrkytti steinerkoulun ilmapiirin – vanhemmat kääntyivät poliisin puoleen Helsingissä

Homeongelmien vähättely raivostutti osan Helsingin Rudolf Steiner -koulun vanhemmista. Koulun johdosta on tehty tutkintapyyntö.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Helsingin Rudolf Steiner -koulu on kärsinyt sisäilmaongelmista, mikä on myrkyttänyt myös koulun ilmapiirin. Kuvassa on koulun kahdesta rakennuksesta Lehtikuusentien talo Helsingin Laaksossa.
Helsingin Rudolf Steiner -koulu on kärsinyt sisäilmaongelmista, mikä on myrkyttänyt myös koulun ilmapiirin. Kuvassa on koulun kahdesta rakennuksesta Lehtikuusentien talo Helsingin Laaksossa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin Rudolf Steiner -koulun sisäilmaongelmien hoidosta on puhjennut myrsky. Sisäilman lisäksi koululla on myrkyttynyt ilmapiiri.

Osa oppilaiden vanhemmista syyttää koulun päättäjiä koulurakennusten sisäilmaongelmien huonosta hoidosta. Vanhemmat ovat tehneet asiasta poliisille tutkintapyynnön selvittääkseen, ovatko päättäjät syyllistyneet rikokseen.

Vanhempien mukaan sisäilmaongelmat ovat olleet koulun johdon tiedossa jo ainakin yhdeksän vuoden ajan. Tammikuussa 2006 tehdyn sisäilmatutkimuksen mukaan koulusta löytyi poikkeavia mikrobipitoisuuksia ja -vaurioita jo vuosia sitten.

Koulun opettajan Ulla Klötzerin mukaan useat työntekijät kärsivät oireista vuosien ajan. Pari vuotta sitten Klötzer kirjoitti johtokunnalle ja rehtorille kirjeen, jossa kertoi sairasteluista.

"Minulle sanottiin, että asiaa selvitetään, mutta mitään ei tapahtunut ennen kuin vanhemmat lähtivät liikkeelle."

Vanhempien tutkintapyynnön mukaan useat opettajat vetosivat koulun johtoon toistuvasti, mutta tuloksetta. Vanhemmille sisäilmaongelma alkoi paljastua pala palalta keväällä 2013, kun koulun entinen opettaja toi kiinteistöön homekoiran, joka havaitsi ongelman. Keväällä 2014 oppilaille ja opettajille toteutettiin vanhempien painostuksesta oirekysely. Lehtikuusentien ja Paraistentien koulurakennuksille tehtiin riskikartoitus.

Tutkimuksissa rakenteista löydettiin useita vakavia terveyshaittoja aiheuttavia homelajeja.

Koulun rehtorin Meri Arni-Kautun mukaan ristiriitaisen tilanteen taustalla on "muutaman kymmenen hengen oppositio, jolla ei ole kokemusta siitä, miten sisäilma-asioita hoidetaan."

Katonrajassa näkyy vesivaurion jälkiä. Rakennuksia on osittain korjattu ja oireilut ovat rehtorin mukaan vähentyneet.
Katonrajassa näkyy vesivaurion jälkiä. Rakennuksia on osittain korjattu ja oireilut ovat rehtorin mukaan vähentyneet.

Hänen mukaansa koulun kannatusyhdistys hoitaa asiaa konsulttien ja asiantuntijoiden avulla. "Oppilaiden vanhempia on yhteensä noin 1 300. Kourallinen heistä on reagoinut sisäilma-asiaan vahvasti tunteella. Ongelmien määrä on pienentynyt, mutta se ei ole lauhduttanut tunteita", Arni-Kauttu sanoo.

Rehtorin mukaan sisäilmatilannetta on hoidettu koko ajan viranomaisohjeiden mukaan. Homeiset luokkahuoneet on nyt korjattu, ja seuraavaksi korjataan yleiset tilat.

Poliisille tutkintapyynnön tehneiden isien ja äitien mukaan vanhemmat yrittivät pitkään muodostaa keskusteluyhteyden rehtorin, talouspäällikön ja hallituksen kanssa. Se epäonnistui, kun hallitus kieltäytyi tapaamasta vanhempia. Myös tilannetta hoitaneelle sisäilmatyöryhmälle kieltäydyttiin toimittamasta kunnostuksiin liittyviä asiakirjoja.

"Tilannetta vähäteltiin, tietoa pimitettiin ja lasten oireiluun suhtauduttiin ylimielisesti. Lopulta emme nähneet muuta vaihtoehtoa kuin viedä asia eteenpäin", kertoo Miia Meiseri, yksi tutkintapyynnön tehneistä vanhemmista.

Vaikean sisäilmatilanteen ja tulehtuneen ilmapiirin vuoksi steinerkoulusta lähti viime syksyn aikana noin 40 oppilasta.

Rehtorin mukaan koko koulu on korjattu ensi syksyyn mennessä, mutta monet vanhemmat kertovat silti harkitsevansa koulun vaihtoa kevään jälkeen. Useiden vanhempien mukaan koulun johto vakuutti myös keväällä 2014, että koulussa olisi seuraavana syksynä turvallista.

Yksi koulua vaihtaneista oppilaista on vantaalaisen Milla Kreftin ensimmäisellä luokalla ollut tytär. Kreftin mukaan "jonkinasteinen sisäilmaongelma" selvisi perheelle keväällä 2014, kun oppilaiden oireita kartotettiin sähköpostikyselyllä.

Artikkeliin liittyvät

"Mutta tilanteen vakavuuden tajusimme vasta, kun sisäilma-asiassa aktivoituneet vanhemmat kertoivat löydöksistä vanhempainillassa syksyllä. Koulun puolelta tiedotus oli mitätöntä."

Kreftin tytär kärsi jo esikouluaikana ihon kutinasta ja pitkittyneestä nuhasta. Steineresikoulun tilat sijaitsivat yhden vaikeimmin homehtuneen opetustilan vieressä.

"Koska homeesta ei puhuttu juuri mitään, emme osanneet yhdistää asioita toisiinsa."

Seitsemäsluokkalaisen poikansa kotiopetukseen siirtäneen Samuli Järvisen mukaan koulun johto salasi vuosien ajan home-epäilyt ja -löydökset.

Järvisen pojalle tehtiin pikkulapsena avosydänleikkaus, jonka yhteydessä keuhkoihin tehtiin elävä kudossiirrännäinen.

"Esimerkiksi astma olisi pojallemme katastrofi. Tiedustelimme koulusta, oliko sieltä koskaan löytynyt hometta. Vastaus oli aina, että ei mitään hätää."

Tietojen pimittämisen lisäksi useat koulun työntekijät kertovat kokeneensa koulujohdon taholta uhkailua. Heidän mukaansa ainakin kolme työntekijää on saanut varoituksen ja useita muita on uhkailtu varoituksilla ja potkuilla, mikäli sisäilma-asioita nostetaan julkisesti esiin.

Rehtori Meri Arni-Kauttu kiistää väitteet. Hänen mukaansa sekä hän että muut koulun esimiehet toimivat normaalin työnantajan direktio-oikeuden puitteissa. Hänen mukaansa yksikään työntekijä ei ole saanut varoitusta sisäilmaan liittyen.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista kertoo, että tapauksen materiaali on lähetetty Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian arvioi ensimmäiseksi työsuojeluviranomainen.

Koulussa työskennelleiden ja vierailleiden ihmisten ottamissa kuvissa näkyy homeisia esineitä, kuten koulurakennuksesta löytynyt vihko.
Koulussa työskennelleiden ja vierailleiden ihmisten ottamissa kuvissa näkyy homeisia esineitä, kuten koulurakennuksesta löytynyt vihko.

Kangas on homeessa.
Kangas on homeessa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat