Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili ostoskoreja: Helsingin keskustassa myydään luomua, lähiöissä jauhelihaa

HS vertasi pääkaupunkiseudun lähikauppojen suosituimpia tuotteita. Keskustassa menee enemmän kasviksia, lähiöissä jauhelihaa ja olutta.

Kaupunki
 

Pääkaupunkiseudun alueiden erilaisuus näkyy myös eri alueiden lähikauppojen suosituimmissa tuotteissa.

Fakta

Näin selvitys tehtiin

 HS pyysi ketjuliikkeiltä listan vuoden 2014 myydyimmistä tuotteista muutamista pääkaupunkiseudun lähikaupoista.

 Suomen Lähikauppa toimitti listan kahdeksan Siwan ja HOK-Elanto kahdeksan Alepan myydyimmistä tuotenimikkeistä.

 Tarkat merkit ja myyntiluvut ovat yrityssalaisuuksia. Ne eivät selviä listoista.

Kantakaupungin lähikaupoista ostetaan enemmän kasviksia, luomua ja muotiruoka rahkaa, kun lähiöissä suosittujen tuotteiden listalta löytyy enemmän valmisruokia, olutta ja jauhelihaa. Tiedot ilmenevät Alepojen ja Siwojen suosituimmista tuotteista, joista HS teki selvityksen.

Kaikilla alueilla lähikauppojen suosituimpien tuotteiden ydin on sama: perustuotteita kuten banaaneja, tavallisia maitoja ja ruispalaleipää.

"Toisaalta korostuu, että luomutuotteet, reilun kaupan tuotteet ja uusi suosikkituote maitorahka nousevat esiin hyvätuloisten ja korkeasti koulutettujen alueella", sanoo alueiden erilaistumiseen perehtynyt erikoistutkija Katja Vilkama Helsingin kaupungin tietokeskuksesta.

Vastaavasti Vilkama näkee muiden alueiden suosituimpien tuotteiden listalla valmisruokiin ja halvempiin perusruokiin viittaavia tuotteita.

Selvityksen tulokset noudattelevat aiemmin tehtyjä tutkimuksia, joissa on selvitetty tulo- ja koulutustason suhdetta kulutus- ja ruokailutottumuksiin.

"Hyvin koulutetut ylemmät toimihenkilöt syövät terveellisemmin kuin työväestöön kuuluvat", sanoo kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja.

Kyse on tilastollisista keskiarvoista, vaikka olemassa on toki myös köyhiä terveysintoilijoita sekä rikkaita sohvaperunoita.

Korkeammin koulutetut ja hyvätuloiset ovat herkempiä käyttämään rahansa luomuun tai reiluun kauppaan, tekemään eettisyyteen perustuvia kulutusvalintoja, Jallinoja sanoo.

"Jos rahaa on vähän, eettisyyteen tai luksukseen sijoittaminen ei välttämättä tunnu mielekkäältä."

Luomu ja reilu kauppa kuuluvat suosikkeihin keskustan kalliilla alueilla, mutta syrjäisempien lähiöiden top-listoilla niitä ei näy.

Jallinojan mukaan suosittujen tuotteiden listat tukevat käsitystä, jonka mukaan alueilla on eroa ja tämä näkyy käyttäytymisessä.

Tätä oletusta vastaan hän on pikemminkin yllättynyt siitä, miten samankaltaisia eri alueiden lähikauppojen suosikkilistat ovat.

"Vaikka eroja on, perusarki näyttää kuitenkin hyvin samanlaiselta. Tätä havaintoa haluaisin korostaa."

Helsingin ja sen naapurikuntien alueellista eriytymistä hyvin ja huonosti voiviin alueisiin on tutkittu aiemmin muun muassa koulutus- ja työttömyystilastojen perusteella.

Eri kaupunginosien ja asuinalueiden välillä on toki ollut eroa aina.

Erot kuitenkin kapenivat 1990-luvun alkuun asti, kunnes laman seurauksena työttömyys ja ongelmat alkoivat kasautua. Samalla osa asuinalueista jäi muiden alueiden kehityksestä.

Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti siitä, että jotkin alueet olisivat heikentyneet.

"Kehitys on ollut myönteistä kaikilla asuinalueilla. Osassa kehitys on vain ollut hitaampaa", Vilkama sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat