Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen eroperheen lapsi asuu tukholmalaista harvemmin kahdessa kodissa

Sofia Tikalla, 7, on kaksi perhettä – vuoroasuminen on Suomessa hyvin harvinaista

Kaupunki
 
Laura Oja HS
Sofia Tikka ei ole nähnyt äitiään Hanna Wendeliniä viikkoon, siksi halaus. Vieressä isä Olavi Tikka. Yleensä tyttöä ei tunnu ikävä vaivaavan, vanhempia kyllä.
Sofia Tikka ei ole nähnyt äitiään Hanna Wendeliniä viikkoon, siksi halaus. Vieressä isä Olavi Tikka. Yleensä tyttöä ei tunnu ikävä vaivaavan, vanhempia kyllä.

Friisilä. "Osaan nyt keittää kahvia", julistaa äidilleen Sofia Tikka, 7. Äiti ei ole vielä moista ihmettä nähnyt, sillä tytär on ollut toista viikkoa isänsä luona.

Sofia asuu puolet kuusta äitinsä Hanna Wendelinin kanssa Helsingin Käpylässä ja puolet isänsä Olavi Tikan ja äitipuolensa Kiti Kokkosen kanssa Espoon Friisilässä. Keitettyään kahvit hän käpertyy äitipuolen syliin, sitten halaa äitiä.

Helsingissä on yhä enemmän Sofian kaltaisia kahden kodin lapsia. Vuoroasuminen on silti harvinaista, jos verrataan vaikka Ruotsiin.

Sofian isästä tämä on yllättävää, niin mutkatonta heillä on.

"Kaikki on käynyt helposti, kun voidaan olla ystäviä ja luottaa toisiimme. Ja kun kaikki tykkäävät tuosta tytöstä", Olavi Tikka sanoo.

Nuorempana Sofia näki isäänsä harvemmin. Sitten kokeiltiin vaihtoa viikon välein, se ei oikein toiminut.

"Alkuviikosta oli stressiä ja loppuviikosta lähtö mielessä. Nyt arki ehtii astua voimaan", sanoo Kiti Kokkonen. Vanhemmat saavat välillä lepoa ja tytär rauhoittuu.

Kun tytär on poissa, vanhemmilla on häntä ikävä. Huolta ei. Mitään tarkistuspuheluita ei soitella, välillä tosin äiti ja äitipuoli unohtuvat lörpöttelemään puhelimeen muuten vain.

Ruotsissa jo 30–40 prosenttia eroperheiden lapsista asuu virallisesti molempien vanhempiensa luona. Helsingissä vastaava luku on pienempi, mutta kasvussa. Vuosittain 10–12 prosenttia asumis- ja tapaamisoikeuksia koskevista sopimuksista linjaa, että lapsi asuu vuorotellen kummankin vanhemman luona.

Tilasto ei kerro kaikkea.

"Huoltajuudesta on pakko sopia, asumisjärjestelyistä ei", summaa tutkija Vesa Keskinen kaupungin tietokeskuksesta. Etenkin nuoret liikkuvat usein kahden kodin väliä ilman mitään sopimuspaperia.

Vuoroasumisen kasvuun Helsingissä viittaa myös tuorein kouluterveyskysely. Siinä peruskoululaisista 13 prosenttia asui vuorotellen isän ja äidin luona.

"Helsinki on tässä edelläkävijä verrattuna koko maahan. Yhdyskuntarakenne vaikuttaa varmasti", sanoo Keskinen.

Myös eroperheiden etujärjestöstä todetaan, että vuoroasuminen yleistyy.

"Vanhemmat hoitavat muutenkin lapsiaan enemmän yhdessä. Vaikka parisuhde päättyy, vanhemmuus ei. Tämä on lapsen edun mukaista kehitystä", sanoo Yhden Vanhemman Perheiden Liiton toimitusjohtaja Heljä Sairisalo.

Ruotsissa vuoroasuminen on lisääntynyt etenkin kahden viimeisen vuosikymmenen aikana.

"Taloudellinen tilanne on parempi. Ja kulttuuri ylipäätään on erilainen", Keskinen selittää.

Ruotsissa vuoroasumisen valitsevat todennäköisimmin koulutetut ja hyvätuloiset, joilla on jo ikää. Isällä on erotessa usein äitiä suuremmat tulot. Ruotsissa lapsilisät voidaan jakaa ja lapsella voi virallisesti olla kaksi osoitetta, Suomessa tämä ei käy.

Yhden Ruotsissa havaitun asian Sofiankin vanhemmat vahvistavat. Tärkein vuoroasumisen onnistumisen syy on vanhempien välit. Mahdottomat välimatkat, mustasukkaisuus tai viha tekisivät järjestelyistä tuskaa.

"Meillä asiat ovat hyvin. Monessa muussa perheessä on ongelma, kun vain toinen voi olla lähivanhempi. Riitatilanteessa ei olla tasa-arvoisia", sanoo Hanna Wendelin. Kaikki kolme sanovat, että etenkin isät ovat heikoilla.

Sairisalon mukaan vuoroasumisen tiellä on muitakin esteitä.

Asumistukea laskettaessa eronneilla vanhemmilla lapsen tarvitsema tila otetaan huomioon vain yhdessä asunnossa.

"Oikeus esimerkiksi koulukyytiin pitäisi säilyä myös toisen vanhemman luona. Vuoroasumista tietenkin rajoittaa se, jos lapsi ei pysty käymään koulua molemmista kodeistaan."

Sofian koulu on Kampissa, sinne ekaluokkalainen kulkee saatettuna julkisilla tai viedään autolla. Vanhempien pitää miettiä pitkään, mikä heillä aiheuttaisi käytännön ongelmia. Ehkä se että äidillä on eri kahvinkeitin kuin isällä tai se, että tytön vaatteet ja urheiluvälineet ovat välillä vahingossa väärässä osoitteessa.

"Joskus jää äidin luokse jokin isäjuttu tai isän luokse äitijuttu. Siis vaikka se tärkeä vaate, minkä haluaisi juuri tänään pukea", Sofia sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat