Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteishuoltajuus ei tarkoita vuoroasumista

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat

Helsingissä on noin 70 000 lapsiperhettä. Noin kolmannes on yhden huoltajan perheitä, laskee tilastokeskus. Äiti ja lapset on yhä reilusti isää ja lapsia tavallisempi perhemuoto.

Lapsia on helsinkiläisessä lapsiperheessä keskimäärin 1,6. Vanhemmista entistä harvempi on naimisissa.

Lapsen huoltajuus on eroperheissä eri asia kuin lapsen asuinpaikka käytännössä. Huoltaja tai huoltajat päättävät monista isoista asioista lapsen elämässä kuten vaikka koulusta tai uskonnosta. Lapsi voi silti asua suurimman osan ajastaan toisen vanhemman luona, vaikka vanhemmilla olisikin yhteishuoltajuus.

Yhteishuoltajuus ei vapauta elatusvelvollisuudesta. Vastaavasti yksinhuoltajuus ei välttämättä aina tarkoita sitä, että muualla asuva vanhempi häviää lapsen elämästä kokonaan.

Yhteishuoltajuudesta tehdään Helsingissä noin 2 000 uutta sopimusta. Valtakunnallisesti noin neljä prosenttia huoltajuuksista ratkaisee oikeus, useimmat vanhemmat sopivat asioista keskenään.

Läheskään kaikki eroperheet eivät tee tarkkaa sopimista siitä, millä aikataululla lapsi tapaa vanhempiaan. Laki ei pakota mihinkään tiettyyn malliin.

Vaikka vanhemmat päätyisivät jakamaan lapsen ajan puoliksi, lapsella voi virallisesti olla vain yksi kotiosoite. Toinen vanhempi on vuoroasumisessakin lähivanhempi, jolle maksetaan esimerkiksi lapsilisät.

Lähteet: Helsingin kaupungin tietokeskus, Tilastokeskus, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat