Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan uusi apulaiskaupunginjohtaja haluaa maahanmuuttajille töitä

Vantaan uusi apulaiskaupunginjohtaja ei kavahda keskustelua poliittisista virkanimityksistä

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Vantaalainen Jaakko Niinistö on Suomen ensimmäinen perussuomalainen kuntajohtaja.
Vantaalainen Jaakko Niinistö on Suomen ensimmäinen perussuomalainen kuntajohtaja. Kuva: Rio Gandara HS

"Ai, mitä mieltä olen poliittisista virkanimityksistä? Yllättävä kysymys," hymähtää Vantaan uusi apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö (ps).

Hän on viikon verran puhunut samasta asiasta uudestaan ja uudestaan. Perussuomalaisten ensimmäinen poliittinen virkanimitys aiheutti virnuilua jo Vantaan kaupunginvaltuuston valintakokouksessa viime maanantaina. Ja sama meno jatkuu.

Kuka

Jaakko Niinistö

 Jaakko Niinistö, 39, on syntynyt ja kasvanut Vantaan Seutulassa. Perheen äiti työskenteli Katriinan sairaalassa ylilääkärinä.

 Veli, Jussi Niinistö on perussuomalaisten kansanedustaja ja johtaa puolustusvaliokuntaa.

 Jaakko Niinistöllä ja hänen tutkijavaimollaan on 11-, 9- ja 6-vuotiaat lapset.

 Vantaan kaupunginvaltuusto valitsi Niinistön apulaiskaupunginjohtajaksi 26. tammikuuta.

Niinistö kertoo seuraavansa puolueensa ideologista ohjenuoraa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vastasi Helsingin Sanomien poliittisia virkanimityksiä käsitelleessä kyselyssä (HS 21.1.), että kuhunkin työhön on valittava pätevä hakija, mutta puoluekannasta ei pidä olla haittaa.

"Olen Soinin kanssa täysin samaa mieltä", Niinistö sanoo.

Hän on oppiarvoltaan tekniikan tohtori eli muodollisesti pätevä johtamaan Vantaan asukaspalveluita. Väitöskirja käsitteli ohutkalvoja, joita käytetään muun muassa transistoreissa ja muistitikuilla.

Tutkinto on melko etäällä uuden viran työtehtävistä. Asukaspalveluiden apulaiskaupunginjohtaja on Vantaan keihäänkärki työttömyyden hoidossa, maahanmuuttajien palveluissa ja kaupunkilaisten käytännön palveluissa. Miten ohutkalvotutkimus hänet tällaiseen pätevöittää?

"Kuuden vuoden luottamusmiesura valtuustossa ja kaupunginhallituksessa sekä monet muut luottamustehtävät ovat se tie, jonka kautta näitä asioita tunnen. Mutta paljon on tietysti oppimista", hän myöntää.

Työttömyyden hoitoa Niinistö pitää tulevista tehtävistä tärkeimpänä. Vantaa on saanut suitsutusta aktiivisesta otteestaan, jolla on kyetty hillitsemään etenkin nuorisotyöttömyyden kasvua. Ajat ovat silti huonot, ja työttömyys kasvaa, vaikka hitaammin kuin naapurikunnissa.

"Olen ajatellut, että luottamushenkilöt pitäisi sitouttaa paremmin yhteiselle asialle. Nythän kaupunginhallitus saa kerran kuussa tiedon työttömyysluvuista ja siihen se jää. Johtavat poliitikot sekä yrittäjien, työmarkkinajärjestöjen ja työllisyyspalveluiden edustajat voisi koota ohjausryhmäksi", Niinistö arvioi.

Hän arvostaa Vantaan tuoretta elinvoimaohjelmaa, jossa on käytännönläheisesti ja yksityiskohtaisesti määritetty toimenpiteet myös työllisyyden parantamiseksi.

Ennakkoon katsottuna Niinistön todellinen koetinkivi on maahanmuuttajien palveluissa, joita perussuomalaiset puolueena ovat tarkkailleet silmä kovana.

Niinistön valinnan vaalitulos 37–24 kertoo, että Vantaan valtapuolueiden, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien, ryhmät hajosivat. Kummastakin valtuustoryhmästä arviolta 2–4 valtuutettua jätti äänestämättä Niinistöä.

Taustalla voi olla viime syksynä käyty valtuustokeskustelu Vantaan monikulttuurisuusohjelmasta, jossa osa demarivaltuutetuista kritisoi kärjekkäästi perussuomalaisten puheita.

"Monikulttuurisuus tarkoittaa minulle sitä, että Vantaalle on muuttanut paljon ihmisiä, joiden taustat ovat erilaisia. Pidän tärkeänä, että heidän palvelunsa ovat kunnossa ja he työllistyvät. Kielen oppiminen on siinä se isoin askel."

Kaikkine talousongelmineen ja puutteineen Vantaa on Niinistön mielestä menossa hyvään suuntaan. Viimeisintä skandaalia kaupungin kiinteistöyhtiöiden hoidossa (HS 29. 1.) hän pitää jäänteenä menneiltä ajoilta.

"Onhan läpinäkyvyys kaupungin toiminnassa aivan valtavasti parantunut kaupunginjohtaja Kari Nenosen aikana. Hän on tarmokkaasti puuttunut asioihin", Niinistö kiittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat