Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratsastajat älähtivät: Helsingin suojelluille pelloille suunnitellaan tuhansia asuntoja

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Uusi kaupunginosa levittäytyisi ratsastajien ja Pro Tuomarinkylä -kansanliikkeen edustajan Rosemarie Schnitzlerin harmiksi Tuomarinkylän kartanon pelloille.
Uusi kaupunginosa levittäytyisi ratsastajien ja Pro Tuomarinkylä -kansanliikkeen edustajan Rosemarie Schnitzlerin harmiksi Tuomarinkylän kartanon pelloille. Kuva: Markus Jokela HS

Pellot ovat kohmettuneet koppuraisiksi möykyiksi. Niiden päällä lepää kuitenkin paljon tunteita.

Helsingin yleiskaavaluonnos esittää Tuomarinkartanon alueella sijaitseville pelloille ja Vanhan Tuusulantien varrelle asuntoja jopa 6 000 asukkaalle. Tuomarinkylän ratsastusharrastajien mielestä asunnot estävät alueen kehittämisen kaupunkilaisia palvelevaksi ratsastus- ja virkistysalueeksi.

Fakta

Kaavaluonnos aiheuttaa kiistaa

 Yleiskaavaluonnos esittää uutta kaupunginosaa Tuomarinkartanon suojellulle alueelle. Suunnitelma sisältää pikaraitiotien, tuhansia asuntoja ja vanhan Tuusulanväylän muuttamisen bulevardiksi.

 Ratsastus- ja koiraharrastajien mielestä suunnitelma pelloille rakentamisesta estää alueen kehittämisen. Ratsastustoiminnan laajentaminen on hyväksytty alueen asemakaavassa.

 Kaavaluonnos on kaupunkilaisten kommentoitavana helmikuun ajan.

"Emme vastusta asuntorakentamista, mutta ehdotus katkaisisi hevosilta ulkoilureitit. Hevosten pitää päästä liikkumaan myös muualla kuin kentällä ja maneesissa", sanoo Pro Tuomarinkylä -kansanliikkeen edustaja Rosemarie Schnitzler. Hevos- ja koiraharrastajien kansanliike haluaa estää asuntorakentamisen pelloilla.

Helsingin kaupungin mielestä kyse on vuosikymmenten kehityksestä, jossa asunnot ja hevoset voidaan sovittaa alueelle.

"Helsinki ei ole häätämässä hevosia alueelta. Päinvastoin mehän tarjoamme ratsastajille entistä paremmat joukkoliikenneyhteydet raideyhteydellä", sanoo Helsingin kaupungin yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies.

Helsingin yleiskaavaluonnos perustuu arviolle, että kaupunkiin muuttaa vuoteen 2050 mennessä 250 000 uutta asukasta. Kaupunki tarvitsee kipeästi uusia asuntoja.

"Jokainen joutuu sopeuttamaan toimintojaan, sillä kaavoitus tiivistyy kaikkialla. Vaikeimpia ovat alueet, jotka ovat tietylle ryhmälle luvattuja eivätkä esimerkiksi yleisiä virkistysalueita", Piimies sanoo.

Schnitzler tyrmää ajatuksen, että alue olisi vain pienen ryhmän käytössä, sillä se on yleistä ulkoilualuetta.

"Tuomarinkylä on kaikille avoin maaseutumainen ympäristö hevosineen."

Museovirasto on luokitellut Tuomarinkartanon ja sen pellot valtakunnallisesti merkittäväksi rakennettujen kulttuuriympäristöjen alueeksi. Alue kattaa Vanhan Tuusulantien ja Vantaanjoen välisen alueen rantoineen.

"Peltojen erityisasema ei estä rakentamista. Alueen erityisluonne on jo huomioitu yleiskaavaluonnoksessa", Piimies toteaa.

Tuomarinkylässä sijaitsee Helsingin suurin ratsastuskeskittymä, jossa on noin 150 hevosta. Alueella toimii kaksi ratsastuskoulua, kaksi yksityistallia ja kaksi maneesia, joissa ratsastetaan 64 000 tuntia vuodessa.

Tuomarinkylään valmistui vuonna 2013 asemakaava, joka mahdollistaa ratsastustoiminnan laajentamisen. Liikuntavirasto tuki asemakaavassa Tuomarinkylän ratsastuskeskuksen kehittämistä, sillä ratsastus ei mahdu laajentumaan muualla Helsingissä.

Asemakaava sallii alueen hevosmäärän lisäämisen. Samalla Tuomarinkylä sai mahdollisuuden rakentaa Etelä-Suomen ainoan, kansainväliseen kilpailukäyttöön soveltuvan maneesin. Valtaosa ratsastuksen harrastajista ja kilpaurheilijoista asuu Etelä-Suomessa.

"Lentokentän läheisyys mahdollistaisi Tuomarinkylän kehittämisen valtakunnalliseksi valmennus- ja kilpailukeskukseksi", Schnitzler sanoo.

Marja Piimies korostaa, että yleiskaavaluonnos vasta mahdollistaa asioita. Asemakaava määrittää asuntojen ja teiden lopulliset paikat ja ratkoo yksityiskohdat.

"Olen varma, että alueen kaikkien käyttäjien tarpeet voidaan sovittaa yhteen."

Kansanliikettä huolestuttaa ulkoilureittien lisäksi asuntojen alle jäävä vinttikoirakeskus, jota käyttää 65 000 koiraharrastajaa vuosittain. Myös parkkipaikat poistuisivat.

"Molemmat harrastukset tarvitsevat suuret pysäköintialueet, jotta tapahtumia voidaan järjestää", Schnitzler sanoo.

"Paikka on aivan liian arvokas parkkipaikalle. Pysäköintipaikka voidaan varmasti järjestää jollakin tavoin", Piimies toteaa.

Minttu-Maaria Partanen
Tuomarinkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat