Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kantakaupungissa tuhansia laittomia parkkipaikkoja – Helsinki haluaa eroon sisäpiha­pysäköinnistä

Helsinki ei puutu aktiivisesti laittomiin parkkipaikkoihin, koska pysäköintiongelma on ilmeinen

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Moni kantakaupungin sisäpihan parkkipaikka on laiton. Osaan on saatu erikoislupa. Kuvassa Töölönkatu 4.
Moni kantakaupungin sisäpihan parkkipaikka on laiton. Osaan on saatu erikoislupa. Kuvassa Töölönkatu 4. Kuva: Sami Kero HS

Helsingin kantakaupungin asuinalueilla on tuhansia laittomia parkkipaikkoja. Keskustan, Töölön ja Kallion alueilla sisäpihat on yleisesti muutettu pysäköintialueiksi, vaikka tonttien käyttöä säätelevä kaava ei tätä yleensä salli.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto on arvioinut, että pelkästään Helsingin niemellä on taloyhtiöiden tonteilla yli 16 000 pysäköintipaikkaa – siis enemmän kuin alueella on pysäköintipaikkoja katujen varsilla ja kaupungin pysäköintikentillä.

Pysäköinti lukuina

7 000

Enimmäisarvio yleisissä pysäköintilaitoksissa olevista parkkipaikoista kantakaupungissa. 

16 000

Vähintään tämän verran on autopaikkoja taloyhtiöiden tonteilla Helsingin niemellä, joka on kantakaupunkia pienempi alue. 

23 699

Maksullisten kadunvarsipaikkojen määrä Helsingin kantakaupungissa.

"Sanoisin, että suurin osa niistä on laittomia", sanoo asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos keskustan sisäpihojen pysäköintialueista.

"Periaatteessa asemakaavassa ei pihoilla ole autopaikkoja, mutta käytäntö on toinen."

Autot alkoivat yleistyä 1950-luvulla. Sitä ennen suunnitelluilla alueilla ei ole alun perin ollut autopaikkoja. Asukkaat ovat hiljalleen hankkineet autoja, ja pihoja on taloyhtiöiden päätöksellä muutettu pysäköintialueiksi.

Pieni osa taloyhtiöistä on vuosien aikana hakenut ja saanut luvan pihan käyttöön autopaikkoina. Nykyään se ei onnistuisi.

"Pääsääntönä on ollut, että lupaa autopaikkoihin ei myönnetä", sanoo rakennusvalvontaviraston päällikkö Lauri Jääskeläinen.

Kaupunki ei kuitenkaan aktiivisesti puutu luvattomiin pysäköintipaikkoihin.

"Asiaa tarkastellaan, kun tehdään muu lupaa vaativa toimenpide", Jääskeläinen sanoo.

Pihan pysäköintipaikat joutuvat syyniin, kun taloyhtiö hakee lupaa esimerkiksi ullakkorakentamiseen. Asemakaava-arkkitehti Lindroosin mukaan tällaisten kaavamuutosten yhteydessä on nostettu esiin pihan viihtyisyyden merkitys.

Jotta lupa rahakkaaseen lisärakentamiseen heltiää, on piha muutettava virkistyskäyttöön. Autojen tilalle pitää tulla istutuksia, oleskelutilaa tai vaikkapa leikkipaikka lapsille.

"Joissain tapauksissa saatetaan sallia lisäksi pari autopaikkaa", Lindroos sanoo.

Kantakaupungin sisäpihojen pysäköintikentät ovat monitahoinen ongelma, virkamiehet sanovat.

"Siihen on hankala pakkotoimilla puuttua, koska asumisen edellytyksiä pitää turvata monelta eri kantilta. Pysäköintiongelma on ihan ilmeinen", sanoo Lindroos.

Vaikka pysäköintipaikoilla ei ole kaupungin siunausta, ne ovat syntyneet asukkaiden halusta ja tarpeesta.

"Jos viranomainen puuttuu luvattomiin autopaikkoihin, siitä seuraa aina riita", sanoo rakennusvalvonnan Jääskeläinen.

Jääskeläisen mukaan tapaukset ovat päätyneet oikeuteen. Oikeustapaukset ovat suuritöisiä, koska esiin pitää kaivaa alkuperäisiä suunnitelmia ja piirustuksia "luokkaa 1920-luvulta". Joskus autopaikat on todettu laittomiksi, joskus ei.

Tuhansien autojen häätäminen sisäpihoilta kadunvarteen olisi myös ongelma. Jo nyt kadunvarsipysäköintiin oikeuttavia asukaspysäköintilupia on myönnetty enemmän kuin paikkoja on jaossa.

"Kyllä se olisi iso ongelma autojen omistajille", arvioi toimistopäällikkö Marko Kivelä Helsingin liikennesuunnittelusta.

Käytännössä sisäpihojen ankeista pysäköintikentistä halutaan eroon vähän kerrassaan. Toiveena on, että autojen säilytys siirtyy keskustassa maan alle sitä mukaa kun yhtiöt hakevat täydennysrakennuslupia.

"Kun maan hinta ja tonttien arvo kasvaa, taloyhtiöillä on varaa toteuttaa kalliimpia ratkaisuja", Jääskeläinen sanoo.

"Tietenkin toivomme, että markkinat muodostuisivat sellaisiksi, että syntyisi suurempia pysäköintilaitoksia asukkaiden autoille", Lindroos toteaa.

Näin on käymässä esimerkiksi parkkipaikkapulasta kärsivällä Katajanokalla, jonne suunnitellaan uutta 500 auton pysäköintiluolaa.

Vesa Oja HS
Myös vuonna 1986 Töölössä pysäköitiin yleisesti sisäpihoille. Kuva on Töölönkatu 4:n lähikorttelista.
Myös vuonna 1986 Töölössä pysäköitiin yleisesti sisäpihoille. Kuva on Töölönkatu 4:n lähikorttelista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat