Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulusäästöt nostavat kapinaa Helsingin vihreissä – "Jos riita näkyy ulos, sitä pitää käsitellä"

Opetuslautakunnan vetäjän Minerva Krohnin tapa karsia Helsingin kouluja ärsyttää oman ryhmän poliitikkoja

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Minerva Krohn
Minerva Krohn Kuva: Mika Ranta HS

Kouluverkon karsinta repii Helsingin toiseksi suurinta poliittista ryhmää vihreitä. Erimielisyys kiteytyy opetuslautakuntaan ja sen puheenjohtajaan Minerva Krohniin (vihr), joka ajaa säästöjen nimissä pienten koulujen yhdistämistä suurkouluiksi. Tämä on vastoin monen vihreän valtuutetun kantaa.

Roni Rekomaa Lehtikuva
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto

"Se on se ongelma. Ryhmän nimissä on blokattu kouluverkkoratkaisu. Ryhmä on ollut sitä mieltä, ettei ole merkittävä säästö vähentää pieniä kouluja", sanoo kansanedustaja ja valtuutettu Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Alanko-Kahiluoto on Krohnin edeltäjä lautakunnan vetäjänä.

Vihreät haluavat viedä valtuuston päätettäväksi koulujen yhdistämisen vähintään 500 oppilaan kouluiksi. Jos lautakunta ehtisi tehdä päätöksen, asiaan ei enää voisi puuttua.

Kuohunta Krohnin koulupolitiikasta kärjistyi vähitellen syksyllä. Ensin kaupunginhallitus kaatoi Käpylän peruskoulun ja yhtenäiskoulun yhdistämisen.

Joulun alla HS paljasti, että Krohn oli ruotsinkielisyytensä takia epäkelpo toimimaan opetuslautakunnassa. Krohn vaihtoi äidinkielensä toisen kerran suomeksi voidakseen jatkaa. Kielikikkailua moitittiin tuoreeltaan vihreiden sisäisessä keskusteluryhmässä Facebookissa.

Arvostelussa on Krohnin mielestä kyse siitä, että muutosjohtaminen on vaikeaa ja rahat vähissä. "On ikävää, että ajatellaan missioni olevan huonontaa kouluja, mutta en ole syyllinen. Päätös on valtuuston. Meidän on opetuksessa tultava toimeen sillä rahalla, joka on annettu."

Krohnin kanta on, ettei vihreiden tavoitteissa ole ristiriitaa, mutta "on erimielisyyttä, millä keinoin tavoitetta laadukkaasta opetuksesta pitäisi toteuttaa".

Alanko-Kahiluoto ottaisi näkemyserot esiin avoimesti. "Jos riita näkyy ulospäinkin, ja vaikuttaa siltä, ettei ole luottamusta, sitä pitää totta kai käsitellä."

Jussi Nukari
Emma Kari
Emma Kari

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari ei vastaa kysymykseen, millaisena hän näkee vihreiden linjaerot. Hän ei ota kantaa arvosteluun Krohnin johtamistapaa kohtaan.

"Ongelma on, että opetuksessa on liian vähän rahaa. Lautakunta on kohtuuttomien päätösten edessä", Kari sanoo.

Tammikuussa Krohn osallistui sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) Facebookissa aloittamaan keskusteluun, joka koski kouluun ilmoittautumista: "Koulujen nimiä vaan tähän niin pistetään ne lakkautuslistalle."

Krohn kuvaa HS:lle, että kyse oli ironiasta ja viittaa siihen, että hänet tiedetään yleisesti poliitikoksi, joka on pyrkinyt pitämään Helsingin koulujen puolta.

Kari ei pidä heittoa hyvänä. "Tuo on äärimmäisen huonoa huumorintajua. Tuollaista ei pitäisi tässä tilanteessa heittää, eikä se ole hyväksyttävää."

Linjaero pulpahti esiin maanantaina myös Facebookin julkisessa Tulevaisuuden koulu Helsingissä -keskusteluryhmässä. Keskustelussa arvostellaan voimakkaasti Krohnia ja poliittista tahtotilaa yhdistää kouluja.

Martti Kainulainen HS
Jukka Relander
Jukka Relander

Valtuutettu Jukka Relander (vihr) sanoo keskustelussa, että lautakunnan linja on muuttunut eikä ole valtuustoryhmän linjan mukainen.

Relander pitää keskustelussa "aitona dilemmana" toisen keskustelijan kantaa, että Krohn vetää omaa linjaansa ja "mattoa koko puolueen alta".

Relander sanoo, että "on luvannut olla kommentoimatta Krohnin tekemisiä julkisesti, ennen kuin asiasta keskustellaan lisää". Hän ei täsmennä, kenelle on luvannut näin.

Valtuutettu Mari Holopainen nostaa samassa keskustelussa esiin, että vastuu kouluverkosta on vietävä valtuustoon, "jos näkemykset ovat jatkuvasti eroavia lautakunnan kanssa".

Christian Westerback HS
Mari Holopainen
Mari Holopainen

Kun Krohnin ero oli esillä joulun alla, seuraajaehdokkaana välähti valtuutettu Sirkku Ingervo (vihr). Hän kertoo HS:lle, ettei voisi toimia lautakunnassa, koska on opettajana Helsingissä.

"Olen huolissani, onko opetuslautakunnasta tulossa kiinteistölautakunta. On tärkeää, että lautakunnan puheenjohtaja kuuntelee omaa ryhmäänsä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat