Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ei seuraa hitas-asuntojen rakennushintoja – lisätöillä voidaan ”tehdä rumasti rahaa”

Hitas-rakennushintojen jälkiseuranta on olematonta

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Mika Aalto oli tyytyväinen Isolokki-hitas-talon asuntojen hintatasoon. Chihuahua Nalle seurasi keskiviikkona Aallon diplomityön etenemistä parketilla, josta on maksettu lisähinta.
Mika Aalto oli tyytyväinen Isolokki-hitas-talon asuntojen hintatasoon. Chihuahua Nalle seurasi keskiviikkona Aallon diplomityön etenemistä parketilla, josta on maksettu lisähinta. Kuva: Sami Kero HS

Helsingillä ei ole virkamiesten mukaan minkäänlaista jälkiseurantaa hitas-talojen rakennushinnoista.

"Kaupunki ei esimerkiksi valvo sitä, minkälaisia lisätöitä ja millä hinnalla niitä tehdään", kertoo aluerakentamisen johtaja Kari Pudas Helsingin kaupunginkansliasta.

Jälkiseurannan puute nousi sen jälkeen esiin, kun Helsingin Uutiset (HU) oli kertonut keskiviikkona rakennusyhtiö SRV:n rakentaman hitas-talon hinnoittelusta.

SRV, joka toimi sekä talon rakennuttajana että rakentajana, sai Helsingin Uutisten mukaan yli 30 prosentin katteen. Yleensä hitas-kohteiden enimmäishinnan määrittelyssä on lähtökohtana se, että rakennuttajapalkkio on noin kymmenen prosenttia.

Lehden mukaan yhtiö on saanut Arabianrantaan rakennuttamasta talostaan yli neljä miljoonaa euroa enemmän kuin Helsingin kaupungin asettama tavoitehinta hitas-talolle oli. Yhtiön myyntivoitto olisi ollut 12 miljoonaa euroa, HU kertoo. Lehden mukaan tiedot ovat peräisin rakennusliikkeen sisäisestä raportista.

Fakta

Tavallista niukempi varustelu

 Hitas on Helsingin kaupungin oma asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä. Tarkoituksena on tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja ihmisille, joilla ei ole varaa markkinahintoihin.

 Helsingin asuntotuotantotoimiston rakennuttamissa hitas-taloissa perushintaan kuuluu aina muun muassa kylpyhuoneen laatoitukset, parketit ja keraamiset liedet.

 SRV:n hitas-talo Isolokissa perushintaan kuului muun muassa sähköliesi ja huoneiden muovimatto.

 Isolokissa oli tarjolla kaksi erilaista sisustuspakettia. Halvempi maksoi 5 000 eurosta 13 000 euroon asunnon koosta riippuen. Sillä sai muun muassa laminaattilattiat ja tummat laatat kylpyhuoneen lattiaan.

 Kalliimpi paketti maksoi 10 800–24 000 euroa. Siihen sisältyi muun muassa parketti, puiset keittiökaappien ovet ja keittiön kivitasot.

Summa on erotus rakennuskustannusten ja säänneltyjen myyntihintojen välillä.

Sääntelyssä kaupunki määrittelee asunnoille myyntihinnan katon. Arabianrannan yhtiössä tämä niin sanottu tavoitehinta oli 3 400 euroa neliöltä vuonna 2010. Tämä herätti kiinteistö- ja kaavoitustoimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) pohtimaan rakentamisen hintatasoa.

"Onko kaupungilla parasta mahdollista markkinatietoa, asetetaanko tavoitehinnat oikein."

Alun perin talon hitas-tontin voitti arkkitehtuurikilpailussa VVO-yhtymä, joka aikoi rakennuttaa talon.

Kun VVO lopetti omistusasuntojen rakentamisen vuonna 2009, VVO myi 142 asunnon hankkeen SRV:lle. Samalla hitas-tontti siirtyi SRV:lle.

"Vaihdon hyväksyivät kiinteistölautakunta ja kaupunginhallitus", kertoo hitas-insinööri Ville Vastamäki.

Tätä ennen oli ollut lähes sääntö, että hitas-kohteen rakennuttajat kuten Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimisto (ATT) tai Asuntosäätiö kilpailuttivat rakennusliikkeet.

SRV ei kommentoi viestintäjohtaja Taneli Hassisen mukaan yksittäistä rakennuskohdetta. Sen verran hän suostuu sanomaan, että "kohde on ollut meille taloudellisesti hyvä."

"Suunnitelmat olivat tehokkaat, ja suuruuden ekonomia toi hyötyjä", Hassinen perustelee. Rakennus valmistui 2012.

"Kaupungin pitäisi valvoa laadun ja hintatason toteutumista hitas-kohteissa", korostaa Lasse Männistö (kok). Hän aikoo ottaa tapauksen esiin ensi maanantaina kaupunginhallituksessa.

Helsingin sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän vetäjä Osku Pajamäki ihmettelee, että "miten on mahdollista että rakennuttajan määrittelemä hintataso on niin erilainen kuin rakentajan". Hän kaipaa vastauksia Sinnemäeltä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Sinnemäki kuitenkin muistuttaa, että käsillä olevassa tapauksessa "ei synny mekanismia, jossa hitas-talon tontinvuokran subventio menisi rakennuttajan kukkaroon." Asiassa ei epäillä olevan mitään laitonta.

HU:n esittämä luku talosta saadusta myyntivoitosta herätti keskustelun myös lisätöistä.

Lasse Männistö aikoo vaatia selvitystä, ovatko rakennusliikkeen tarjoamat lisätyöt porsaanreikä järjestelmässä, jossa kaupunki määrittelee tavoitehinnan ja luovuttaa edullisen tontin.

"Mikäli pitää paikkaansa, että hitas-kohteen rakentaja voi saada suuria voittoja tarjoamalla asukkaille lisätöitä, joiden tulisi kuulua hintaan, järjestelmä ei toimi", Männistö sanoo.

Arabianrannan talojen asuinhuoneissa oli esimerkiksi muovimatto. Korkealaatuisemmat lattiamateriaalit piti tilata lisätyönä SRV:ltä.

Yksi HS:n haastattelema kaupungin virkamies, joka ei halua nimeään julkisuuteen, arvelee, että lisätöillä voidaan "tehdä rumasti rahaa, jos halutaan". Sinnemäki arvelee yleisesti, että lisätyöt voivat näytellä suurta roolia voittojen muodostamisessa.

Lisätyöt nousevat esiin tulevaisuudessakin, sillä kaupunki on varannut Oulun Rakennusteholle ja Rakennusyhtiö Pohjolalle hitas-tontit Jätkäsaaresta.

Rakennusteholle on määritelty tavoitehinnaksi 4 755 euroa, Pohjolan hinta on vielä auki.

Kruunuvuorenrannan Gunillankalliosta kaupunki on varannut hitas-tontteja Rakennuskartiolle ja YIT:lle. YIT:n tavoitehinnaksi se on määritellyt 4 227 euroa neliöltä, Rakennuskartion hinta on vielä auki.

Marja Salmela HS
Samuli Laita HS
Toukola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat