Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin lähijunien uusi väri on violetti

Violetit junat tulevat raiteille vähitellen

Kaupunki
 
HSL
HSL:n havainnekuva näyttää, millainen on Flirt-junien uusi väritys.
HSL:n havainnekuva näyttää, millainen on Flirt-junien uusi väritys. Kuva: HSL

Pääkaupunkiseudun Flirt-lähijunien kyljet muuttuvat lähivuosina violeteiksi. Väriteemalla Helsingin seudun liikenne haluaa erottua VR:n vihreistä kaukojunista.

Lähijunat pysyisivät violetteina siinäkin tapauksessa, että kilpailutusten myötä liikennettä hoitaisi joku muu yhtiö kuin VR. Nykyinen sopimus lähiliikenteen hoitamisesta päättyy VR-konsernin kanssa vuoden 2017 lopussa.

"Violetti on väriympyrän vapaa alue, joka ei ole vielä HSL:n käytössä", värin valintaa perustellaan. Nykyinen vihreä on VR:n brändiväri.

Muutoksen jälkeen kaikilla pääkaupunkiseudun alueen julkisilla kulkupeleillä on oma värinsä: siniset bussit, oranssi metro, vihreät raitiovaunut ja violetit junat.

Raitiovaunut ovat olleet vihreitä Helsingin ensimmäisistä raitiovaunuista alkaen. 1980-luvulta moni muistaa myös oranssin värikokeilun.

Oranssi väri on varattu joukkoliikenteessä metroille. Värivalinta on suoraan 1970-luvun metroarkkitehtien visioista.

Bussien sinisyys on vahvasti mielikuva-asia, sillä niin sanottu tilaajaväritys on otettu käyttöön vasta viime vuosina. Sitä ennen sinisiä olivat vain Helsingin liikennelaitoksen omat bussit.

"Tavoitteena on, että lähijunaliikenteen violetista tulee yhtä lailla vahva lähijunien mielikuvaväri HSL-alueen joukkoliikenteestä puhuttaessa", HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Violetit junat tulevat raiteille vähitellen, HSL:n arvion mukaan kahden kolmen vuoden kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat