Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadi on Suomen suurin saamelaiskylä

Citysaamelaisten kielipesässä puhutaan melkein pelkkää saamea

Kaupunki
 
Keskellä Helsingin Pasilaa lymyää saamelaislasten kielipesä.
Keskellä Helsingin Pasilaa lymyää saamelaislasten kielipesä.
Moni citysaamelainen haluaa ylläpitää kieltään ja kulttuuriaan. Osa lapsista viettää päivänsä saamenkielisessä ympäristössä. HS sukelsi saamelaislasten ympäristöön. Mikä on tähti saameksi? Pikkulapset opettavat sen ja muita tärkeitä sanoja. toimittaja: Päivi Punkka / HS , kuvaus: Esa Syväkuru / HS , editointi: Janne Järvinen / HS

Seinällä loikkivat värikkäät porot ja poronsarvesta huhuilee pöllö. Pohjoissaamenkielisen Máttabiegga-kielipesän leikkihuone jäljittelee kirnua, poroerotuksessa käytettävää erottelupaikkaa.

Ovessa on ollut kirnuun kuuluva porttikin, mutta se on otettu pois. Lienee ollut tiellä, kun 1–3-vuotiaat päiväkotilapset innostuvat leikkimään.

Poro on boazu, pöllö on skuolfi, kertoo kolmevuotias Sophia Kiprianoff.

Mutta mitä se skuolfi sanoo?

"Tietenkin hu-huu!" Kiprianoff naurahtaa.

Lapsilauma leikkii innoissaan kolmannella kotimaisella eli saamen kielellä, josta vieras ei ymmärrä oikein mitään. Onneksi Tuiki, tuiki tähtösen tunnistaa sävelestä. Ja suurin osa lapsista ymmärtää suomea.

Entistä useampi helsinkiläistynyt citysaamelainen haluaa, että saamelaisperinne säilyy tai elpyy seuraavalle sukupolville.

"Joillain voi olla välissä pari sukupolvea, että saamea ei ole puhuttu", helsinkiläisen saamelaisyhdistyksen City-Sámitin puheenjohtaja Pentti Pieski sanoo.

Suomenkielistämisen aika alkaakin olla ohi saamelaisten keskuudessa.

Pieskin avovaimokin on opetellut saamen, jotta heidän kotonaan puhuttaisiin vain saamea. Pieski kertoo, että tyttären Áile Kirste Lokin, 3, saamen kielen taito kehittyi harppauksin sen jälkeen, kun hän aloitti kielipesässä.

"Moni vanhempi kokee, että vaikka kotona puhuttaisiin saamea, se ei riitä siihen, että saamen kieli pääsee kehittymään", Pieski sanoo.

Tenonjokivarressa varttunut Pieski muistelee kuulleensa lapsena suomea lähinnä radiosta. Nyt tyttärelle ja muille citysaamelaisten lapsille on luotu keskelle Helsinkiä päivähoitopaikka, jossa saamen on tarkoitus olla lasten ensisijainen kieli.

"Teemme selvän rajan siihen, että vaikka vanhemmille puhuisimme suomea, lapselle puhumme saamea", lastenhoitaja Ida-Maria Helander sanoo.

Esa Syväkuru hs
Áile Kirste Lokki, Sophia Kiprianoff ja Niila-Petteri Hernesaho harjoittelevat pohjoissaamenkielisiä sanoja Ida-Maria Helanderin johdolla Máttabiegga-kielipesässä Helsingissä.
Áile Kirste Lokki, Sophia Kiprianoff ja Niila-Petteri Hernesaho harjoittelevat pohjoissaamenkielisiä sanoja Ida-Maria Helanderin johdolla Máttabiegga-kielipesässä Helsingissä.

Saamenkielistä varhaiskasvatusta tarjotaan Troolarin päiväkodissa Ruoholahdessa. City-Sámitin pyörittämä Máttabiegga-kielipesä puolestaan toimii keskellä Pasilaa, kerrostaloasunnossa. Yksi huone toimii kirnu-leikkihuoneena, toinen makuuhuone on päiväunipaikka.

Kun kielipesä aloitti toimintansa marraskuussa 2013, lapsia ei tahtonut löytyä. Nyt päivänsä täällä viettää kuusi seitsemän lasta. Osan vanhemmat tai toinen heistä puhuu saamea, osalla kieltä puhuvat vain isovanhemmat ja sukulaiset.

Erja Morottaja sanoo kuuluvansa niin sanottuun "kadotettuun sukupolveen" – niihin, joiden kielitaitoa ei syrjinnän pelossa vaalittu.

"Itse halusin elvyttää saamen kielen taitoani lukioikäisenä, mutta silloin se oli todella hankalaa", Morottaja sanoo.

Suomenkielisen Morottajan ja hänen miehensä kaksospojat, kohta kaksivuotiaat Aslak ja Iisak oppivat saamea päiväkodissa. Kotona he puhuvat äitinsä kanssa suomea, isänsä kanssa espanjaa.

Máttabiegassa saamelaisuus ei ulotu vain kieleen, vaan muutakin kulttuuria pidetään yllä. Koska pienelle päiväkotiryhmälle ei ole löytynyt ruuantoimittajaa, lastenhoitajat kokkaavat.

"Näin voimme tarjota pororuokia. Perjantaina on luvassa käristystä", Ida-Maria Helander kertoo.

Helander muutti Ivalosta Helsinkiin muutama vuosi sitten, jonka jälkeen hän työskenteli Helsingin ja Vantaan päiväkodeissa.

"Tämähän on unelmatyö. Saan puhua saamea kahdeksan tuntia päivässä. Se on harvinaista", Helander kertoo.

Kuten Helander ja toinen lastenhoitaja Roosa-Maria Nuorgam, iso joukko saamelaisia lähtee synnyinsijoiltaan ruuhka-Suomeen opiskeluiden tai töiden perässä. Helsingissä asuu arviolta tuhat saamelaista.

"Helsinkihän on Suomen suurin saamelaiskylä", Helander naurahtaa.

Päivi Punkka HS
Pasila

Korjattu 15:18: "Kadotetun sukupolven" saamen kielen taitoa ei vaalittu syrjinnän pelossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat