Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junaliikenteen mullistus yhä lähempänä – hallitus valmis rahoittamaan Pisararataa

Uuden lähijunaradan rakentaminen saattaa varmistua jo ensi viikolla

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Pisararata erkanisi pääradasta Pasilan ja Helsingin välillä Alppipuiston kohdalla ja kulkisi kohti Linnanmäkeä. Kun osa lähijunista kiertäisi keskustan alla, myös kaukoliikenteen häiriöt vähenisivät Helsingin ratapihalla.
Pisararata erkanisi pääradasta Pasilan ja Helsingin välillä Alppipuiston kohdalla ja kulkisi kohti Linnanmäkeä. Kun osa lähijunista kiertäisi keskustan alla, myös kaukoliikenteen häiriöt vähenisivät Helsingin ratapihalla. Kuva: Juhani Niiranen HS

Hallituksen piirissä on alustavasti sovittu pitkään suunnitellun Pisararadan rakentamisesta. HS:n tietojen mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti jo tammikuussa rahoittaa rataa.

Päätös on ehdollinen, koska pääkaupunkiseudun kunnat maksavat osan hankkeesta. HS:n tietojen mukaan hallitus ja Helsingin kaupunki yrittävät sopia Espoon ja Vantaan kanssa noin miljardin euron ratatunnelin rahoituksesta.

Jos Helsingin naapurikaupunkien maksuosuuksista päästään sopuun, Pisara saattaa saada rahaa lisätalousarviossa, jonka hallitus antaa eduskunnalle ensi viikon torstaina.

Eduskunta hyväksyy lisätalousarvion vaalikauden viimeisten päätösten joukossa. Eduskuntavaalit käydään huhtikuussa.

Fakta

Lähijunat tunneliin

 Pisararata on Helsingin keskustan alla kiertävä raidelenkki lähijunia varten.

 Pisaran mallinen rata alkaa Pasilasta ja kiertää tunnelissa Töölön, Helsingin keskustan ja Hakaniemen kautta takaisin Pasilaan.

 Pisararata hyödyttää erityisesti Helsingin seudun matkustajia. Matkat nopeutuvat, odotusajat lyhenevät ja häiriöt vähenevät.

 Myös kaukoliikenne helpottuu, kun ruuhkat Helsingin ratapihalla vähenevät.

Pisaraa kannattavien HS:n lähteiden mukaan tarkoituksena on saada "lapio maahan" mahdollisimman nopeasti.

Pisaraa käsitelleessä ministerivaliokunnassa nähtiin vaikea vääntö, jossa esittelevä ministeri, liikenneministeri Paula Risikko (kok) jäi alakynteen.

Kyse oli siitä, kuinka voimallisesti Pisaraa pitäisi edistää suhteessa muihin ratahankkeisiin.

HS:n tietojen mukaan Risikko esitti valiokunnalle, että samalla kun päätetään Pisararadan rakentamisesta, pitäisi päättää myös muista raidehankkeista, jotka kuitenkin pitää joskus rakentaa. Näin Pisararadasta olisi heti enemmän hyötyä.

"En kommentoi päätöstä", Risikko sanoo.

Esillä olivat lisäraide Leppävaarasta Espoon keskukseen (220 miljoonaa euroa), pääradan lisäraide Keravan ja Riihimäen välillä (220 miljoonaa) sekä Helsingin ratapihan parantaminen (60 miljoonaa euroa).

Ratapihan pienillä järjestelyillä junien määrää voitaisiin nostaa Helsingin ja Pasilan välillä ruuhka-aikoina 20 prosentilla.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) on pitänyt järkevänä, että Helsingin ratapihan parannus alkaisi ensin, Espoon lisäraide seuraavaksi ja pääradan lisäraidekin valmistuisi samaan aikaan Pisaran kanssa 2024.

Pisara-hankkeen etenemistä ei ole julkistettu, koska Espoon ja Vantaan rahoitusosuus on sopimatta. HS:n tietojen mukaan näiden osuus on yhteensä alle 20 miljoonaa euroa. Risikko tapaa kaupunkien edustajat tänään perjantaina.

Pisara voi saada myös EU-tukea. Sen hakuaika päättyy 26. helmikuuta.

Pisararata on kallis hanke. Sen nykyarvo on 956 miljoonaa euroa, jos se rahoitetaan budjetista. Valtion osuus on 600 miljoonaa. Jos summaan laskee rakennusaikaiset korot ja kunnossapidon, hinta on 1,9 miljardia.

Tunneli on myös laskelmien mukaan kannattamaton. Liikenneviraston ohjauksessa tehdyn laskelman mukaan hyötykustannussuhde on vain 0,5 eli kustannukset ovat kaksinkertaiset hyötyihin nähden.

Miksi hallitus haluaa toteuttaa liikennetaloudellisesti kannattamattoman radan?

Alexander Stubbin (kok) hallitusohjelman mukaan hallitus "arvioi osallistumisen Pisararadan rahoitukseen", jos Helsingin seudun kunnat lisäävät asuntotonttitarjontaa.

Syksyllä tehdyn sopimuksen mukaan seudun 14 kuntaa sitoutuvat lisäämään asuntokaavoitusta vuosina 2016–2019 noin 25 prosenttia voimassa olevaan tavoitetasoon nähden.

Valtio täyttää oman osansa sopimuksesta osallistumalla länsimetron jatkamiseen ja Pisararataan. Asuntokytkös on valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) puumerkki hallitusohjelmassa.

Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa Risikko ehdotti, että Pisararata rahoitettaisiin rahoitusyhtiömallilla, jolloin maksut alkaisivat vasta radan valmistuttua.

Yhtiömallia oli esittänyt LVM:n johtama työryhmä. Muut ministerit kuitenkin päätyivät budjettirahoitukseen.

Jos Pisara rahoitetaan budjetista, se vie rahaa muilta hankkeilta tai hallituksen sopimaa investointikehystä pitää nostaa.

"Esitykseni oli liikenne- ja viestintäministeriön ehdotuksen mukainen, jota olen ajanut koko ajan", Risikko sanoo.

"Pelkkä Pisara ei yksin ole hyödyllinen, vaan se vaatisi mukaan vähintään Helsingin ratapihahankkeen, jotta hyötysuhde nousisi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat