Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tsekkaa, tajuutsä Stadin slangin uudet läpät

Slangia on vanhaa ja uutta ja uusinta uutta. Varmaa ei ole kuin se, että Helsingin puhekieli on elossa ja fudii.

Kaupunki
 
Mika Ranta HS
Stadin slangista gradun tehnyt Erika Vierto tuli kolmosella tapaamiseen Kallioon. Brahiksen kulmilta otettiin spora Hesarille ja jatkettiin Kaltsin läpi alas Hagikseen.
Stadin slangista gradun tehnyt Erika Vierto tuli kolmosella tapaamiseen Kallioon. Brahiksen kulmilta otettiin spora Hesarille ja jatkettiin Kaltsin läpi alas Hagikseen. Kuva: Mika Ranta HS

Urbaanilegendan mukaan kaveri oli uhannut Helsingin rautatieasemalla Stadin slangilla ohikulkijaa: "Anna manii tai tulee fyrkkaa!"

Raukka maalainen, junan tuoma, lantapaukku, heinäkenkä, heinähattu, siis landelainen tai lyhyemmin lande, oli pihalla stadin slangista ja yrittäessään vakuuttaa uhkaamansa hän tuli vain nolanneeksi eli munanneeksi itsensä.

Miten sanoisit?

Otatko tulta stendarista, stenkusta vai sytkäristä?

Menetkö skurulla, sporalla vai ratikalla?

Luudailetko, hengailetko vai pyöritkö kaupungilla?

Oletko vetänyt nakit, pleksejä tai umpikänniä?

Ovatko jalassasi stiflat, bootsit vai saappaat?

Onko Stadissa friiduja, gimmoja vai tyttöjä?

Käytkö kiskalla, kispalla vai kioskilla?

Juotko bissen, bisoshooffenin vai oluen?

Käytkä uimassa Sandiksessa, Hietsussa vai Hietarannassa?

Onko päiväkodin pihalla sloddeja, skidejä vai lapsia?

Mutta mitä on Stadin slangi? Tiesitkö, että esimerkiksi kolmonen on slangia? Se ei tarkoita olutvahvuutta vaan raitiovaunua, siis ratikkaa, sporaa tai skurua. Näin väittää ainakin Erika Vierto pro gradu -tutkielmassaan. Voiksä stikkaa mulle stidit ku mullon stendari bänks? – Havaintoja syntyperäisten helsinkiläisnuorten slanginkäytöstä -gradu hyväksyttiin Helsingin yliopistossa loppuvuodesta 2014. Ilmeisesti Vierto väitti oikein, koska hän on nyt maisteri.

Vai onko se sittenkin Hesan yliopisto? Vai Stadin? Ja onko tämä lehti, jota nyt luet, Helsingin Sanomien sijaan sittenkin Hesari tai peräti Stadari? Ja onko hän, joka jomminkummin päin näin sanoo, hesalainen vai stadilainen? Entä puhuuko hän vanhaa Stadin slangia, uutta Stadin slangia vai Helsingin puhekieltä?

Näitä kysymyksiä Erika Vierto esittää pro gradussaan. Sitäkin hän kysyy, millaiset ihmiset puhuvat slangia ja miksi. Katsotaanpa.

Vanha slangi syntyi alun perin Helsingissä 1800-luvun lopulla. Kaupunki oli silloin kieliympäristönä monikulttuurinen. Slangiin tuli sanastoa ruotsista ja venäjästä. Uuteen slangiin on sittemmin otettu, tai on tullut, sanoja ja aineksia lähinnä englannista, mutta aivan uusimmat puhujat sulattavat mukaan muun muassa arabiaa ja somalia.

Jos kuulee Itiksessä [Itäkeskus] nuoren väittävän toiselle, että "nyt sä puhut paskaa", saattaa kuulla kundin vastaavan "wallahi" eli "vannon Allahin nimeen". Se on slangia sekin.

Jotkut ortodoksit stadilaiset slangin bamlaajat saattavat jo tässä vaiheessa huudahtaa, että hitto vie se ny ei ainakaa oo mitää slangii. Mut sillon ne itekki saattaa jo heittää jotai Hesan puhekielt.

Perinteisesti – kuten Viertokin toteaa – slangi on käsitetty työläisten ja nuorison kieleksi. Sitä puhuivat etenkin 1800–1990-lukujen työläiskaupunginosien asukkaat esimerkiksi Kallion, Vallilan, Sörnäisten, Hermannin ja Punavuoren suunnassa ja sittemmin 1900-luvun alkupuolen sakilaiset, lättähatut ja muut häiriköt. He kehittivät oman puheenparren korostaakseen keskinäistä yhteenkuuluvuuttaan sekä kapinaansa vanhempiensa sukupolvea ja valtavirtaa kohtaan.

Emt, joskus se slangi vain tulee

Hannu Suominen

Kalliossa, stadin slangin synnyinsijoilla asuva Hannu Suominen, 52, kiistää puhuvansa ollenkaan slangia.

"En mä muista mitään", hän vastaa pyyntöön mainita edes yksi slangisana. Mutta sitten hän kuitenkin sanoo kulkevansa sporalla ja menevänsä himaan. Vaikka ei kauheasti slangia puhukaan, niin on länsimurteiden alueelta Taivassalosta kotoisin olevalla Suomisella eräs taito, joka monelta puuttuu:

"Osaan turkua", hän sanoo.

Saaren pitäjässä itärajan tuntumassa syntynyt Reetta Kivimäki, 66, sanoo asuvansa Lauttasaaressa, ei siis Larussa niin kuin stadilainen sanoisi. Se saattaa johtua siitä, että sekä hänen äitinsä että isänsä ovat muualta.

Äiti oli kotoisin Pohjois-Karjalasta ja isä Kouvolasta Kymenlaaksosta.

Kivimäki ei juurikaan käytä slangia. Bussikin on hänelle hämäläisittäin onnikka. Raitiovaunusta hän puhuu raitsikkana.

"Mutta kyllä minä harrastan slangia siinä mielessä, että kuuntelen Tuomari Nurmion biisejä: Mutsi, mutsi, mites se jatkuukaan?" Kivimäki kertoo.

Porthaninkatua ylös kiipeävä Roosa Immonen, 16, asuu Vuosaaressa eli Vuokissa.

Taannoisesta Mustalahdesta paremmin myyväksi Aurinkolahdeksi muutettu naapurikaupunginosa on nuorisoslangissa taas vähemmän myyvä Arskalahti.

Immonen sanoo kulkevansa dösällä, sporalla ja ratikalla. Hän kertoo käyttävänsä nuorten puhekieltä, "mitä pyörii tuolla netissä, tän ajan slangia".

Käytetty sana riippuu siitä, kenen kanssa ja missä tilanteessa ollaan.

"Emmä tiijä [slangiksi 'emt'], joskus se vain tulee", hän sanoo slangista.

Kimmo Oksanen HS
Kallio

Vierron yksi merkittävä havainto on, että tämä asia on muuttunut. Slangia puhuvat pikemmin ne, joiden vanhemmat ovat helsinkiläisiä tai vielä paremmin slangia puhuvia stadilaisia. Toisin sanoen nykyiset slanginpuhujat pikemmin jatkavat vanhempiensa perinnettä kuin kapinoivat sitä vastaan. Onko slangista tullut siis konservatiivista, perinteitä säilyttävää uutta luovan kapinallisuuden sijaan?

Ainakin Vierron pro gradusta on luettavissa, että jos kotona molemmat vanhemmat ovat kotoisin Helsingistä ja käyttävät puhekielessään enemmän tai vähemmän slangi-ilmaisuja, jälkeläinen kopioi ne. Jos vanhemmat tai toinen heistä on maalta, tartunta on lievempi.

Helsingin puhekieli on nykyisin aika sama kuin se, jota puhutaan naapurikunnissa, koko Etelä-Suomessa ja yhä enemmän oikeastaan koko Suomessa. Ollaan missä päin maata hyvänsä, jos ei nyt ihan ahvenanmaalaisten tai kolttien alueilla, mutsit, faijat, systerit ja broidit menevät himaan ja duuniin.

Kanssakäyminen ristiin rastiin Suomea on matkustelun helpottumisen ja muuttoliikkeen kiihtymisen myötä aivan muuta kuin 1900-luvun puolivälissä tai vielä sen jälkeenkään esimerkiksi 1970-luvulla. Puhetta yhtenäisti ensin radio, sitten televisio ja nyttemmin faset, chatit, instat, whatsappit ja muut netin kommunikointi-ihmeet.

On paljon sanoja ja ilmaisuja, joista ei voi selkeästi väittää niiden olevan joko slangia tai puhekieltä. Näitä ovat Vierron mukaan esimerkiksi "jätkä", "lätkä", "köksä" (kotitalouden oppiaine), "homma", "porukka", "fudis" tai ilmaisu "ihan sikana" eli 'todella paljon'.

Erika Vierto listaa muuttuneita slangisanoja. Niitä ovat esimerkiksi jotkin paikannimet, jotka muuten ovat yksiä yleisimmistä slangimuotonsa saaneista kohteista. Vanhasta ruotsinvaikutteisesta muodosta on vaihdettu lähemmäs suomea: Sandis (vanha slangi) ja Hietsu (uusi slangi), Hubika ja Munkka, Hydda ja Alppis, Djura ja Eltsu.

Erika Vierto menee gradussaan myös slangin morfologiaan eli muoto-oppiin.

Hän toteaa muutamia yleisimpiä sanojen muodostamisen äänne- ja muoto-opillisia lainalaisuuksia.

Yleisiä slangisanoja ovat esimerkiksi perheenjäseniä, kulkuvälineitä, tekemistä tai olemista tarkoittavat A-päätteiset kaksitavuiset sanat, kuten "hengaa", "hiffaa", "safkaa", "treenaa" tai "venaa". Niiden kolmitavuinen infinitiivimuoto on TA-päätteinen: "hengata", "hiffata", "safkata" ja niin edelleen. On hauskaa havaita, että kapinallisinkin kieli noudattaa syntyessään vissejä sääntöjä.

Slangi on ärsyttänyt kultivoitunutta ja etabloitunutta sivistyneistöä. . . ja maalaisia. Stadilaisia on pidetty ylimielisinä ja leuhkoina pelkän puheensa perusteella. Avattuaan slangisen arkkunsa maaseutukaupungin torinlaidalla sijaitsevalla nakkikioskilla eli snagarilla on saattanut tulla turpiin. Melkeinpä voisi kuvitella stadilaisten tässä mielessä olleen maalaisserkkujaan suvaitsevampia: Espalla on saanut aika rauhassa viäntää savvoo ilman, että kukaan on tullut haastamaan.

Helsinki on ollut muuttoliikkeessä ottavana puolena, ja toisin kuin stabiilimpien maalaisyhteisöjen, helsinkiläisten on ehkä ollut pakko hyväksyä tulijoiden tavat ja suuvärkeistä tulvahtelevat oudot ilmaisut.

Slangikin elää ja muuttuu koko ajan. Se syntyy kadulla ja koulujen pihamaalla, hengatessa frendien kaa tonteilla, heittäessä läppää tai läpänderiä Assalla, Steissillä tai jossain mestoilla niin kuin mutsit ja faijat aikoinaan kartsalla tai kartsoilla.

On fledaa ja lettiä, puhutaan paskaa tai diippii shittii, mennään busalla tai dösällä, stogella tai tsugella, sykkelillä, tsykkelillä, tsygällä, fillarilla tai filsulla. . . Ihan sama, ne on kaikki ihan siistei ja jees.

Mutta muistathan tästä lähtien Helsinki Central Railway Stationilla pyytää eldistä stenkulla äläkä stendarilla, jos haluat surffata kielimuodin aallonharjalla. Stendari alkaa olla jo aika vanhaa slangia ja finaalissa.

Kimmo Oksanen HS
Stadi/Hesa/Helsinki

Haldaatko slangin? HS:n slangitesti paljastaa oletko stadilainen vai rehupuntti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat