Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset elävät jo kaksissa kodeissa, voisiko lakikin jo elää?

Kaupunki
 
Satu Pajuriutta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja.

Yhä useampi lapsi asuu eron jälkeen vuorotellen molempien vanhempiensa luona (HS 2. 2.). Lapsella on siis kaksi kotia. Koska virallisesti lapsella ei voi kuitenkaan olla kahta osoitetta, lapsen elämää hankaloittaa – meidän eroavien vanhempien lisäksi – byrokratia.

Niin kauan kun maistraattiin ja väestörekisterikeskukseen ei voi tehdä ilmoitusta lasten todellisesta elämäntilanteesta kahdessa kodissa, tällaisten lasten ja nuorten lukumäärää ei tiedä kukaan. Voi tehdä vain valistuneita arvauksia. Helsingin tuore kouluterveyskysely kertoo, että 13 prosenttia peruskoululaisista asuu vuorotellen isän ja äidin luona.

Ruotsissa lapsella voi hänen elämäntilannettaan vastaten olla kaksi osoitetta, jolloin byrokratia ja elämä helpottuvat. Kun esimerkiksi lapsilisät voi jakaa, tältä osin rahasta ei tarvitse riidellä. Lailla on vaikutus myös asenteisiin, joista taas kertoo kielenkäyttömme. Asuuko seitsemänvuotias tyttö, josta HS:ssa (2. 2.) kerrottiin, eroperheessä vai uusperheessä? Suomessa uusperheen perheenjäsenet määritellään usein puolikkaiksi, kun Ruotsissa on päästy jo vaiheeseen, jossa he ovat jotain hyvää, bonusbarn.

"Uupunut äiti Helsingistä" kertoi HS:n mielipidesivulla 3. 2., että hänen tyttärensä, joka on kirjoilla isän luona mutta asuu joka toisen viikon äidin kanssa, ei saa koulukyytiä äidin kodista. Tämäkö on lapsen etu?

Suomen uusperheellisten yhdistys saa paljon yhteydenottoja uusperheiden vanhemmilta, jotka kertovat, että perheiden kanssa työskentelevät viranomaiset eivät ymmärrä uusperheiden tilannetta. Joskus törmätään jopa kielteiseen tai ydinperhettä ihannoivaan asenteeseen.

On myös ammattilaisia, jotka ymmärtävät tilanteen mutta pahoittelevat, että heidän on noudatettava pykäliä.

Yhteiskunnan ja palveluiden tuottajien pitäisi tunnustaa kahden kodin asujat. Myös heidän on saatava ammattitaitoista palvelua siinä missä esimerkiksi yksinhuoltajaperheidenkin.

Onhan Suomeen tulossa jo tasa-arvoinen avioliittolakikin vastaamaan paremmin sitä tilannetta, jossa ihmiset elävät. Eikö olisi jo aika päivittää pykälät Ruotsin mallin mukaan vastaamaan todellisuutta myös tässä asiassa?

Satu Pajuriutta
Kirjoittaja on opintovapaalla oleva HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat