Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steinerkoulu on saattanut periä lainvastaisia lukukausimaksuja – opetusministeriö käynnistää selvityksen

Helsingin Rudolf Steiner -koulu on antanut ymmärtää lukukausimaksujen olevan pakollisia

Kaupunki
 
Helsingin Rudolf Steiner -koulun internetsivuilla kerrotaan koulun perimät lukukausimaksut.
Helsingin Rudolf Steiner -koulun internetsivuilla kerrotaan koulun perimät lukukausimaksut.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) käynnistää selvityksen lukukausimaksuista, joita Helsingin Rudolf Steiner -koulu perii oppilaiden perheiltä. Ministeriön mukaan koulu perii oppilasmaksuja todennäköisesti lainvastaisesti.

Sekä perustuslain että perusopetuslain mukaan perusopetuksen on oltava Suomessa oppilaille maksutonta. Opetuksesta ei saa koitua oppilaalle kustannuksia. Maksuttomuuden on katettava opetuksen lisäksi opetusmateriaalit, kouluruokailu ja tarvittavat kuljetukset.

Helsingin Laaksossa ja Ruskeasuolla toimiva steinerkoulu ilmoittaa verkkosivuillaan perivänsä oppilailta lukukausimaksua, jonka suuruus on yhdeltä oppilaalta 570 euroa vuodessa.

Sivujen mukaan koulun toiminta rahoitetaan OKM:n myöntämillä valtionosuuksilla, valtiolta anottavilla harkinnanvaraisilla osuuksilla sekä lukukausimaksuilla. Koulun verkkosivujen mukaan "vanhemmilta perittävän lukukausimaksun merkitys on koululle erittäin merkittävä".

Monien oppilaiden vanhempien mukaan koulu ei ole missään yhteydessä ilmoittanut maksujen olevan vapaaehtoisia. Myös oppilaitoksen verkkosivut antavat ymmärtää lukukausimaksujen olevan pakollisia.

Helsingin Rudolf Steiner -koulun talouspäällikkö Marika Törnblom vastaa HS:n kysymykseen sähköpostitse.

Onko koulu tietoinen, ettei sillä ole lupaa periä lukukausimaksuja?
"Oppilasmaksujen avulla koulu voi tarjota omassa keittiössä alusta loppuun valmistettua laadukasta luomuruokaa ja oppilaamme saavat työskennellä korkeatasoisilla ja luonnonmukaisilla materiaaleilla."

"Maksujen avulla pystymme myös tarjoamaan oppilaillemme kattavia oppilashuollollisia palveluja. Oppilasmaksut eivät ole perintäkelpoisia."

Maksamattomista oppilasmaksuista on kuitenkin lähetetty muistutuslaskuja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvoksen Anne-Marie Brissonin mukaan koululla on oikeus pyytää vanhemmilta ainoastaan vapaaehtoisia tuki- tai kannatusmaksuja.

"Suomessa ei voi lähteä siitä, että oppilaiden vanhempien on pakko olla koulun kannatusyhdistyksen jäseniä. Oppilaaksi ottamisen perusteena ei myöskään voi olla kannatusyhdistyksen jäsenyys tai siitä maksaminen. Jotta maksut ovat lainmukaisia, niiden on ehdottomasti oltava vapaaehtoisia."

Ministeriön mukaan lukukausimaksuja saavat periä erityisluvalla vain koulut, jotka järjestävät perusopetusta ulkomailla tai Suomessa muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi, romaniksi, saameksi tai viittomakielellä. Steinerkoulut eivät kuulu erityisluvan piiriin.

OKM aikoo vaatia Helsingin Rudolf Steiner -koululta selvitystä lukukausimaksuista.

"Haluamme tietää, miten maksujen periminen on hoidettu, onko vanhemmille tiedotettu, että maksu on vapaaehtoinen, ja vaikuttaako maksu oppilaaksi ottamiseen", sanoo hallitusneuvos Janne Öberg.

Siihen, millaisia seurauksia asiasta voi koitua koululle, Öberg ei ota kantaa. Valtioneuvoston myöntämän opetusluvan peruuttamiselle on kuitenkin oltava painava syy.

Helsingin Rudolf Steiner -koulun lisäksi useat muut yksityiskoulut rahoittavat toimintaansa vanhemmilta kerättävillä ylimääräisillä maksuilla. Valtaosa kouluista kuitenkin nimeää maksut lukukausimaksujen sijaan tukimaksuiksi ja ilmoittaa niiden olevan vapaaehtoisia.

HS uutisoi 30. tammikuuta koulun sisäilmaongelmista, jotka ovat heikentäneet koulun ilmapiiriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat