Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ali Mahamed estää jengirikoksia Helsingissä

Jengien syntyä torjuva menetelmä on osoittautunut toimivaksi Helsingissä. Samasta kulttuuritaustasta tulevat ihmiset etsivät syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.

Kaupunki
 
Liisa Takala HS
Kriminaalihuoltosäätiön katutyöntekijä Ali Mahamed päivystää Kontulan ostoskeskuksella Helsingissä.
Kriminaalihuoltosäätiön katutyöntekijä Ali Mahamed päivystää Kontulan ostoskeskuksella Helsingissä. Kuva: Liisa Takala HS

Perjantai-iltana Kontulan metroaseman liepeillä partioi pieni joukko keltaisissa huomioliiveissä. Vartijoita he eivät ole vaan somalinuorten vanhempia. Heidän kanssaan kulkee jenginuorihankkeen työntekijä Ali Mahamed.

Kun yhdeltä nuorelta katosi nuorisotalolla satoja euroja käteistä, Mahamed kyseli tutuiltaan. Rahat ja ne varastaneet nuoret löytyivät nopeasti. Tällaista Mahamed tekee jatkuvasti: sovittelee, neuvottelee, kyselee kuulumisia ja estää tappeluita vain olemalla paikalla.

"Minuun luotetaan, koska tunnen monet hyvin. Pelaan lasten kanssa jalkapalloa, olen täällä ja puhun ihmisille."

Nuorisojengin tekemät pahoinpitelyt nousivat esille viime lokakuussa. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa maanantaina.
Nuorisojengin tekemät pahoinpitelyt nousivat esille viime lokakuussa. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa maanantaina.

Jenginuoret nousevat taas esille huhtikuussa, kun Helsingin käräjäoikeus antaa tuomiot syksyllä tapahtuneista pahoinpitelyistä. Ne herättivät runsaasti huomiota.

Jengiläisten rikoksia torjuva hanke on päättymässä Helsingissä tänä vuonna. Sen tärkein havainto on juuri tässä: rikos- tai päihdekierteessä olevat nuoret tavoittaa helpoiten ihminen, jonka he katsovat kuuluvan omaan porukkaan.

Mahamedin kohdalla kyse on kulttuuritaustasta. Hänen työnsä on tavoittaa erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat somalinuoret. He ovat kuitenkin vain pieni osa mukana olevista nuorista.

Samoin pyritään etsimään myös kantasuomalaisia nuoria.

Hanke työllistää Mahamedin lisäksi myös ihmisiä, joilla on itsellään takana esimerkiksi rankka rikostausta tai koulun keskeyttäminen. Idea on sekä löytää heidän avullaan lisää nuoria että tuoda heidän omaan elämäänsä rytmiä ja syitä herätä aamulla.

Tästä on kyse

 Helsingin käräjäoikeus antaa maanantaina tuomion syksyllä tehdyistä pahoinpitelyistä, joista epäillään jenginuoria.

 Syytettynä on kaksitoista 13–18-vuotiasta nuorta.

 Uhreina oli kymmeniä nuoria ja lapsia. Epäillyt eivät tunteneet heitä ennestään. Hyökkäykset tapahtuivat muun muassa Hietaniemen uimarannalla ja Alppipuistossa.

Kaikki ideat eivät ole uusia. Esimerkiksi kadulla partioivia vanhempia on ollut ennenkin. Kriminaalihuoltosäätiön hankkeessa etsitään kuitenkin välineitä löytää juuri ne nuoret, joita kukaan muu auttaja ei edes tapaa. Ne jotka vasta heräävät riehumaan, kun nuorisotalo sulkee ovensa.

Mallia on nyt kokeiltu pari vuotta lähinnä Itä- ja Koillis-Helsingissä. Ensimmäisten tulosten perusteella näyttäisi, että se toimii.

Työntekijät ovat saaneet jonkinlaisen kontaktin pariintuhanteen nuoreen, mutta suurin muutos näkyy niissä muutamassa kymmenessä, jotka ovat mukana vähintään viikoittain.

Päihteidenkäyttö ja väkivalta ovat vähentyneet, ja osa on palannut takaisin kouluun. Työkokeiluun jonotetaan, ja poliisin mukaan katupartiointi on todella rauhoittanut niitä alueita, joilla sitä on tehty.

Muutakin kokeillaan. Ali Mahamed esimerkiksi myös vetää ryhmää, jossa isät ja heidän teini-ikäiset poikansa keskustelevat tulevaisuudesta viikoittain.

Toisessa porukassa tehdään läksyjä yhdessä, nuoret saavat apua matematiikassa ja fysiikassa.

Nuorille ja samojen kaupunginosien pienemmille lapsille järjestetään myös mielekästä tekemistä, esimerkiksi jalkapalloa ilmaiseksi.

"Tärkeintä on rakentaa luottamusta, puolin ja toisin", sanoo projektityöntekijä Reetta Pihl.

Tässä muodossa kokeilu päättyy keväällä, mutta työntekijät toivovat työn jatkuvan muuten.

"Tämä on tarkoitettukin pilotiksi. Ideana on ollut rakentaa malli, jolla voidaan toimia missä tahansa kaupunginosassa, jos nuoret alkavat oireilla. Helsingin lisäksi muissakin kaupungeissa, esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla", jenginuorihankkeen projektipäällikkö Timo Heikkonen selventää.

Korjaus: Artikkelissa kerrottiin alun perin, että jengijutun pahoinpitelytuomiot annetaan maanantaina 9. helmikuuta. Uusi käsittelypäivä on kuitenkin 21. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat