Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajat: Helsinki vahvisti avohoitoa antamalla hoitajille lisää potilaita

Yhdellä hoitajalla jopa sata avohoidon potilasta Helsingissä

Kaupunki
 
Piirros: Hannu Lukkarinen
Kuva: Piirros: Hannu Lukkarinen

Jos olet mielenterveyspotilas, kannattaa mennä huonompaan suuntaan varhain aamulla. Omalta tutulta hoitajalta tai lääkäriltä saa nimittäin tänä vuonna apua, jos jaksaa tulla kiirevastaanotolle kello 10–11 arkena.

"Jos mieli on hajonnut, ihminen ei millään pysty tähän", sanoo kokenut hoitaja. HS on haastatellut häntä ja toista hoitajaa. Kaksikko työskentelee yhdessä kaupungin neljästä psykiatria- ja päihdekeskuksesta. Hoitajat eivät esiinny jutussa nimillään omasta toiveestaan.

Kiirevastaanotot aloitettiin Helsingissä vuoden alussa. Samalla tehtiin muitakin uudistuksia. Osa näistä on hoitajien mielestä järkeviä, osa ei. Uudistukset eivät silti riitä patoamaan potilastulvaa, kun sairaalapaikkoja vähennetään ja päivystyksistä ohjataan väkeä avohoitoon. Hoitajia hirvittää, että psykiatrisen päivystyksen muutto terveyskeskuspäivystysten yhteyteen lisää vielä entisestään kaaosta.

Hoitajat kertovat, että osa potilaista jää käytännössä heitteille, kun aikaa ei saa esimerkiksi sairaalasta pääsyn jälkeen kuukauteen. Hoitajien mielestä kaiken avun hakeminen samalta ovelta ja tutuilta ihmisiltä on kaunis ajatus, mutta se ei toteudu. Pikemminkin potilaiden pitää tietää entistä tarkemmin, minne voi mennä. Apua ei riitä kaikille niillekään, jotka tietävät.

Kiirevastaanottojen lisäksi Helsingissä on lisätty puolen tunnin akuuttiaikoja keskelle päivää. Hoitajien mukaan puolessa tunnissa ei yleensä ehditä päästä tarpeeksi syvälle vaikeissa asioissa, mutta sekä kiire- että akuuttiajat ovat pois muusta työstä. Yhä isomman osan päivästä lohkaisevat myös erilaiset kokoukset ja verkostotapaamiset. Normaali vastaanottoaika psykiatrisella puolella on 45 minuuttia.

Yhdellä hoitajalla on esimerkiksi psykoosiryhmässä vastuullaan satakunta potilasta, joten tapaamisten väli venyy helposti 3–5 viikkoon. Hoitajista yksi viikko olisi kohtuullisempi väli, jos halutaan, että ihmiset oikeasti kuntoutuvat.

"Toipuminen on sitä hitaampaa, mitä pidemmiksi välit kasvavat", sanoo yksi hoitajista. Hän arvelee, että viiveistä tulee yhteiskunnalle itse asiassa entistä kalliimpi lasku.

"Potilailla on ihan samanlaisia haaveita kuin kenellä tahansa meistä: töistä, opiskelusta ja perheestä. Näiden haaveiden tavoittelu vain vaatii tukea, toimivaa hoitoa", sanoo toinen. Kun ihminen on ahdistunut, masentunut, psykoottinen tai kriisissä, hänen kohtaamisensa vaatii aikaa.

Hoitajien mukaan heidän huolensa tulevaisuudesta jakavat monet muutkin ammattilaiset, siis hoitajien lisäksi esimerkiksi lääkärit, psykologit ja sosiaalityöntekijät.

Tammikuun lopulla Eduskuntatalolla osoitettiin ammattilaisten aloitteesta mieltä koko maan mielenterveyspalvelujen puolesta.

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtajan Leena Turpeisen mukaan useimmat työntekijät ovat tyytyväisiä uudistuksiin.

"Täytyy tutkia asiaa ja tarvittaessa tehdä korjausliikkeitä. Uudistukset on vasta aloitettu", hän sanoo.

Turpeisen mukaan avohoito ei edes tarvitse lisää resursseja.

"Ennen on tehty monissa asioissa vanhanaikaisesti. Nämä uudistukset lähtevät potilaiden tarpeista, ja niiden päätavoite on lisätä joustavuutta."

Osa uudistuksista miellyttää myös HS:n haastattelemia hoitajia. Kiitosta saa esimerkiksi uusi jalkautuva työ, jossa ryhmä ammattilaisia menee potilaan kotiin asti. Samoin heitä miellyttävät mallit, jotka tavallaan yhdistelevät sairaalaa ja avohoitoa: siis sekä perinteinen päiväsairaala että uudempi tehostettu avohoito.

Hoitajat arvelevat, että lisää työntekijöitä ei kuitenkaan tule, vaikka miten tarvittaisiin. Yksi käytännön ehdotus heillä olisi. Hoitajat siirtäisivät klotsapiinia sisältäviä lääkkeitä eli yleensä Leponexia käyttävät potilaat uusimaan reseptinsä terveysasemille. Malli on jo käytössä monessa kunnassa, mutta ei vielä Helsingissä.

Leponex on skitsofrenian hoitoon käytetty tehokas lääke. Sitä käytetään yleensä silloin, kun muut vaihtoehdot eivät käy. Sen avulla potilas pystyy usein elämään normaalia elämää, mutta mahdolliset sivuvaikutukset ovat riski. Siksi potilaat käyvät kuukausittain kontrollissa ja myös laboratoriokokeissa.

Turpeinen ei pidä heidän siirtoaan terveysasemien vastuulle hyvänä ajatuksena.

"Meillä on näiden potilaiden seurannasta erityisen tärkeä vastuu. He ovat meillä oikeita VIP-potilaita", Turpeinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat