Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Emmin, 8, pikkuveli joutuu eri kouluun? Helsingin ote oppilaista kiristyy

Helsinki ohjaa jatkossa oppilaita voimakkaasti lähikouluun ottamalla käyttöön ensimmäisten luokkien enimmäisoppilasmäärät.

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Toista luokkaa Suutarilan ala-asteella käyvä Emmi Lehtinen, 8, ja perheenäiti Saara Lehtinen harmittelevat sitä, että Emmin pikkuveli Kasperi, 6, saattaa joutua eri kouluun kuin Emmi. "Yritämme tehdä vielä kaikkemme, että myös Kasperi pääsisi Suutarilan kouluun."
Toista luokkaa Suutarilan ala-asteella käyvä Emmi Lehtinen, 8, ja perheenäiti Saara Lehtinen harmittelevat sitä, että Emmin pikkuveli Kasperi, 6, saattaa joutua eri kouluun kuin Emmi. "Yritämme tehdä vielä kaikkemme, että myös Kasperi pääsisi Suutarilan kouluun." Kuva: Markus Jokela HS

"Ei se olisi kivaa. Siinä ei olisi mitään järkeä", sanoo Helsingin Suutarilan ala-asteella toista luokkaa käyvä Emmi Lehtinen, 8.

Mieli on maassa, koska esikoulua käyvä kuusivuotias Kasperi -veli ei näillä näkymin pääse ensi vuonna samaan kouluun. Emmi meni Suutarilan ala-asteelle musiikkipainotteisen opetuksen takia, vaikka se ei ole perheen lähikoulu.

Nyt koulutaivaltaan aloitteleva Kasperi ei ole pääsemässä samaan kouluun, vaan hänelle on osoitettu paikka lähikoulusta Maatullin ala-asteelta. Suuri osa Kasperin esikouluryhmästäkin jää Suutarilan ala-asteelle.

"On aika raakaa irrottaa hänet koko muusta esikouluryhmästä. Vielä kun siskokin käy eri koulua", harmittelee perheen äiti Saara Lehtinen.

Lehtisten lapsien eri koulut tuovat kiirettä myös perheen aamuihin.

"Koulut sijaitsevat eri suunnissa. Olemme jättäneet Emmin koulun pihaan nykyisin puoli kahdeksalta, että ehdimme itse töihin. Jatkossa toinen on jätettävä koulun pihalle vielä aikaisemmin", Lehtinen sanoo.

Lehtisten perheen pohdinnat ovat ensi syksynä arkea myös useissa muissa helsinkiläisperheissä.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti joulukuun puolivälissä yksimielisesti koulujen ensimmäisten luokkien enimmäisoppilasmääristä. Esimerkiksi Suutarilassa saa päätöksen mukaan aloittaa 33 ja Maatullissa 73 ekaluokkalaista.

Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että lapset ohjataan aiempaa sitovammin omaan lähikouluun. Muutoksen jälkeen saman perheen lapset eivät välttämättä pääse samaan kouluun, jos ensimmäinen lapsi käy jotain toista koulua kuin hänelle osoitettua lähikoulua.

"Vanhemmat ovat olleet lähikoulujen asemasta huolissaan. Emme ole halunneet suosia koulujen välistä vapaata kilpailua, sillä sen varjopuolena on se, että koulut saattavat eriytyä ja jotkut koulut tyhjentyä kokonaan", sanoo lautakuntaa johtava Minerva Krohn (vihr).

Nykyisin noin joka kuudes ensimmäisen luokan aloittavista valitsee jonkun toisen koulun kuin heille osoitetun lähikoulun. Ensimmäiselle luokalle hakeutuminen päättyy maaliskuussa. Silloin selviää, kuinka moni sisarus on joutumassa eri kouluihin.

"Vasta silloin voimme arvioida, voimmeko tehdä joitain joustoja", Krohn sanoo.

Fakta

Asuinpaikka määrää koulun

 Helsingissä aloittaa vuosittain ensimmäisen luokan noin 5 000 suomenkielistä oppilasta.

 Heidän koulunsa määräytyy asuinpaikan mukaan.

 Määrättyyn lähikouluun pääsevät kaikki, joille koulupaikka kuuluu.

 Koulun voi myös yrittää valita itse. Valinnaisen koulupaikan saaminen edellyttää, että koulun omat lähioppilaat eivät täytä kaikkia paikkoja.

 Valinnaisista kouluhakijoista vahvimmilla ovat ne oppilaat, joilla on sisarus kyseisessä koulussa.

Helsingin opetusviraston linjajohtaja Outi Salo muistuttaa, etteivät saman perheen lapset ole aiemminkaan päässeet automaattisesti samaan kouluun, jos ensimmäinen lapsi on käynyt jotain toista kuin hänelle osoitettua lähikoulua.

"Nyt tehty enimmäisoppilasmäärä kahlitsee koulut tiettyyn oppilaslukuun. Sikäli päätös on tiukempi koulujen ja huoltajan näkökulmasta", Salo vertaa.

Sisarukset voivat edelleen teoreettisesti päästä samaan kouluun, vaikka ensimmäinen lapsi kävisikin jotain toista koulua kuin hänelle osoitettua lähikoulua.

Se edellyttää sitä, että ensimmäisen lapsen valitsemassa koulussa on tilaa. Se ei ole välttämättä todennäköistä, sillä Helsingin kouluikäisten lapsien määrä kasvaa kovaa vauhtia.

Lapset päätyvät kouluun sen mukaan, millä oppilaaksiottoalueella he asuvat.

Lehtisten esimerkki osoittaa, kuinka pienestä lasten koulupaikan määräytyminen on kiinni. Heidän omakotitalonsa Suutarilaan valmistui syyskuussa 2011.

"Jos asuisimme tien toisella puolella, meidän lähikoulumme olisi Suutarilan ala-aste", Saara Lehtinen sanoo.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat