Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liitoille satojentuhansien virkistyspotti Helsingiltä

JHL, Super ja Tehy jäävät ilman rahaa

Kaupunki
 

Helsingin kaupungin työntekijöitä edustavat ammattiliitot saavat kaupungilta tänä vuonna parinsadantuhannen euron tukipotin vapaa-ajan toimintaa varten.

Suurin tuki myönnetään toimihenkilöliitto Jytylle. Sen sijaan Julkisten ja hyvinvoinninalojen liito eli JHL jäi ilman tukieuroja.

Jyty saa vuokra-avustusta noin 218 000 euroa ja muuta toiminta-avustusta ensi vuodelle noin 8 600 euroa. Jytyllä on liiton oman ilmoituksen mukaan Helsingissä töissä noin 2 050 henkilöä. Lisäksi Helsingin kaupunginhallitus myönsi Helsingin kaupungin akavalaisten lomatukiyhdistykselle vajaat 29 000 euroa.

Jyty haki vuokra-avustusta muun muassa Stansvikin kartanon ylläpitoa varten. Akavalaisten rahat puolestaan on tarkoitus käyttää muun muassaVartiosaaren Lomarannassa tapahtuvaan virkistystoimintaan. Erityisesti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) arvosteli ennen kokousta Helsingin avustusten jakokäytäntöä.

"Jos me tuemme kaupungin sisällä toimivia järjestöjä, niin pitäisi päästä siihen, että tuki olisi kaikille sama per jäsen. Isomman kysymyksen paikka on, pitäisikö meidän tukea ollenkaan", Rauhamäki sanoo.

Helsingin kaupunginhallitus teki myös kovan tempun ja jätti Helsingin suurimpiin työvoimapoliittisiin vallankäyttäjiin kuuluvan Julkisten ja hyvinvoinninalojen liiton (JHL) täysin ilman tukieuroja.

"En ole ihan varma, onko meidän järkevää katkaista kartanoiden sähköjä", sanoi päätökseen pettynyt Pilvi Torsti (sd) kokouksen jälkeen.

JHL:n Helsingin yhteisjärjestön ohella myös Helsingin sairaanhoitajia sekä lähi- ja perushoitajia edustavat Super ja Tehy jäivät nuolemaan näppejään. Kaupunginhallitus päätti, etteivät ammattiliitot saa tänä vuonna kaupungilta lainkaan toiminta- tai vuokra-avustusta.

Yhteensä JHL:llä, Superilla ja Tehyllä on omien ilmoitustensa mukaan noin 16 000 työntekijää Helsingin noin 40 000 työntekijästä.

Kaupunginhallituksen päätös johtui siitä, että ammattiliitot jättivät hakemuksensa myöhässä.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo ja Paavo Arhinmäki esittivät, että Helsinki myöntäisi JHL:lle sekä Superille ja Tehylle näiden hakemat vuokra-avustukset. Vuokra-avustuksilla ammattiliitot olisivat voineet turvata Kulosaaren ja Jollaksen kartanoiden ylläpidon.

Vasemmistoliiton esitys sai tukea Sdp:ltä, perussuomalaisilta ja keskustalta se hävisi kuitenkin tiukan äänestyksen jälkeen kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitykselle.

Pajunen esitti, että JHL:n sekä Superin ja Tehyn hakemukset hylätään, sillä ne ovat saapuneet myöhässä. Pajusen esitystä tukivat kokoomus ja vihreät. Äänestys päättyi 7–7. Tulos ratkesi puheenjohtaja Rauhamäen äänellä. Hän kannatti myöhässä tulleiden hakemusten hylkäämistä.

"On käsittämättömän typerää, että he jättivät hakemuksensa myöhässä. Mielestäni olisi kuitenkin ollut perusteltua puoltaa heidän hakemustaan ja painottaa, että jatkossa hakemusten on oltava ajoissa", Torsti sanoi.

"Kaupungilla on paljon pienipalkkaista henkilöstöä ja mielestäni heidän vapaa-ajan toimintaansa on perusteltua tukea", Torsti jatkoi.

Rkp:n Marcus Rantala jääväsi itsensä päätöksenteosta.

JHL haki Helsingiltä täksi vuodeksi vuokra-avustusta hieman alle 170 000 euroa. Tuki oli tarkoitus käyttää Kulosaaren kartanon ylläpitoon ja hoitoon. Nyt riskinä on, ettei ammattiliiton Helsingin piirijärjestö saa pyöritettyä kartanon toimintaa.

"Hakemuksemme myöhästyi inhimillisen työtapaturman takia. Toivotaan, että kaupunginhallitus tulisi edes jonkin verran vastaan. Muuten joudumme harkitsemaan kartanon ylläpidosta ja hoidosta luopumista", sanoi yhteisjärjestön puheenjohtaja Merja Ruotsalainen ennen kokousta.

Helsingin kaupungilla työskenteleviä hoitajia edustavat liitot Tehy ja Super hakivat yhdessä 60 000 euron vuokra-avustusta liittojen ylläpitämää Jollaksen kartanoa varten.

Helsingin avustusjärjestelmän nettovoittaja on Jyty. Se saa yhteensä 226 000 euron avustuksen vaikka se on ilmoittanut, että sillä on Helsingillä palveluksessaan ainoastaan noin 2 050 työntekijää.

Akavan työntekijöitä on 9 500 ja JHL:n edustajia noin 9 000. Tehyllä ja Superilla on yhteensä noin 7 000 työntekijää Helsingin kaupungilla.

Helsingillä on yhteensä noin 40 000 työntekijää.

Jos avustuksia hakeneiden ammattiliittojen antamat tiedot pitävät paikkansa, ne kattavat vajaat 70 prosenttia Helsingin työntekijöistä. Ammattiliittojen antamiin tietoihin on syytä suhtautua pienellä varauksella, sillä jatkossa avustusten myöntämisessä on tarkoitus siirtyä malliin, jossa jäsenistön määrä on yksi keskeinen tuen määräytymisperuste.

Helsinki tukee eri yhteisöjä vuosittain noin kahdella miljoonalla eurolla. Suurin yksittäinen avustus, 850 000 euroa, on menossa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat