Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo on jahkailun mestari

Kaupunki
 
Marja Salmela
Kari Pullinen
Espoon kaupungintalo on ollut tyhjillään vuosikausia Espoon keskuksessa.
Espoon kaupungintalo on ollut tyhjillään vuosikausia Espoon keskuksessa. Kuva: Kari Pullinen

Onkohan maan hallitus ottanut esimerkkiä Espoon päättäjistä? Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissakaan ei ole saatu aikaan tärkeistä asioista päätöksiä vuosikausiin, jopa vuosikymmeniin.

Kaupungintalon ja valtuustotalon kohtalosta on jankattu näytelmänomaisesti jo toistakymmentä vuotta. Shakespearen ollako vai eikö olla -pohdinta on vain muuttunut muotoon: purkaako vai säilyttääkö?

Huonokuntoisista mutta kaupungin historiaan liittyvistä rakennuksista järjestettiin ideakilpailu jo vuonna 2008. Kilpa ei ratkaissut pulmaa, sillä voittajaksi valittiin kaksi täysin erilaista ehdotusta.

Viimesyksynä valtuusto siunasi alueen asemakaavan, jossa päättäjät jättivät käytännössä talon kohtalon jälleen auki. Kaikki vaihtoehdot olisivat kaavan mukaan edelleenkin mahdollisia.

Nyt valtion viranomainen eli ely-keskus vaatii talon suojelemista tai säilyttämistä ja hakee kaavamerkinnän kumoamista. Ely-keskus perustelee kantaansa rakennussuojelulailla. Rakennuksen suojelu pitäisi keskuksen mukaan hoitaa merkitsemällä se asemakaavaan.

Helsingin hallinto-oikeus on pyytänyt Espoon päättäjiltä lausuntoa, ja kaupunginhallitus ei kannattanut suojelua.

Ja taas kuluu ehkä vuosi, ennen kuin asia jatkaa matkaansa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lopulta se ratkaisee kiistan.

Toinen surkuhupaisa symboli espoolaisten kuntapolitiikkojen päättämättömyydestä on Matinkylän uimahalli. Espoon yhden suurimman kaupunkikeskuksen asukkaat ovat odottaneet uimahallia jo neljännesvuosisadan.

Uimahallille löytyi jo paikka läheltä länsimetron asemaa vuonna 2013. Silloin päättäjille hahmoteltiin, että vuoden 2017 aikana halli olisi valmis.

Vuoden kuluttua virkakoneisto ilmoitti, että uimahallin on väistyttävä tärkeämpien rakennushankkeiden edestä.

Uuden kaupunginteatterinkin tarinassa on ollut lukuisia dramaattisia käänteitä viimeisen 15 vuoden ajan. Kaupunginteatteri roikkuu löysässä hirressä kahtia jaettuna: Revontulihallissa ja Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa. Revontulihalli on purku-uhan alla, ja vuokrasopimusta on jatkettu lyhyt pätkä kerrallaan.

Vihdoin viimein teatterille löytyi paikka Tapiolasta Tuulipuiston vesialtaalta, mutta pian tuli ilmoitus, että rahaa hankkeelle ei ole luvassa.

Espoo antaa mielellään dynaamisen ja innovatiivisen kuvan itsestään. Kaupunki antaa ymmärtää, että se hoitaa yhtä tehokkaasti hankkeitaan kuin yksityinen yritys.

Ainakin Espoon teatteri on ollut innovatiivinen ja valmistanut omasta kaupungistaan kaksi kiinnostavaa Esitystalous-näytelmää. Viimeisessä kerrottiin myös kaupungintalosta.

Ehkä me vielä näemme sarjan kolmannen osan – teatteritalon dramaattisissa vaiheissa olisi siihen ainesta.

Ja jos jahkailu jatkuu, näemme sen kenties jossain helsinkiläisessä teatterissa.

OIKAISU:
Jutussa kerrotaan Espoon kaupungintalon ja valtuustotalon purkamista. Vireillä on vain kaupungintalon purkaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat