Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes puolet pääkaupunkiseudun lastensuojelun työntekijöistä epäpäteviä

Espoon ja Vantaan lastensuojelussa tilanne on vaikein, Helsingissä vain noin kolmannes vailla pätevyyttä

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta hs
Espoon keskuksen lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila (oik.) ja sosiaalityöntekijä Mari Somppi keskustelevat erään asiakasperheen tilanteesta.
Espoon keskuksen lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila (oik.) ja sosiaalityöntekijä Mari Somppi keskustelevat erään asiakasperheen tilanteesta. Kuva: Outi Pyhäranta hs

Pääkaupunkiseudun lastensuojelu on muodollisesti epäpätevien käsissä.

Esimerkiksi syyskuussa Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä 56 prosentilta uupui vaadittava koulutus. Espoossa muodollisesti epäpätevien osuus oli 47 ja Helsingissä 28 prosenttia.

Fakta

Vuodessa jopa sata lasta

 Lastensuojelu on kuormittunutta. Yksi sosiaalityöntekijä saattaa vuodessa hoitaa jopa lähes sadan lapsen asioita.

 Vain koulutetulla sosiaalityöntekijällä on oikeus tehdä esimerkiksi päätös kiireellisestä sijoituksesta.

 Koska muodollisesti päteviä sosiaalityöntekijöitä ei ole riittävästi, esimerkiksi ammattikorkeakoulusta valmistuneet sosionomit hoitavat sosiaalityöntekijän tehtäviä.

Valviran mukaan muodollisesti epäpätevien sosiaalityöntekijöiden osuus koko maassa on noin kolmannes.

Epäpätevien työntekijöiden suuri osuus on juuri nyt suurin lastensuojelua kuormittava tekijä, sanoo Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

"Vaikka monet heistä ovat sosiaalityön opiskelijoita ja heillä on tietämystä, se on kuitenkin jatkuvaa perehdyttämistä ja ohjaamista", Salminen kuvailee Vantaan lastensuojelun arkea.

Muodollisesti epäpätevät voivat olla työssään todella päteviä, Helsingin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori korostaa.

Epäpätevien sosiaalityöntekijöiden suuri määrä kuitenkin kuormittaa kelpoisuusehdot täyttäviä työntekijöitä. Epäpätevillä kun ei ole esimerkiksi oikeutta tehdä päätöstä kiireellisestä sijoituksesta. Tällaisissa tapauksissa päätöksiin tarvitaan johtavan sosiaalityöntekijän allekirjoitus.

"Päätöksentekoruljanssi teettää lisää töitä", Salminen sanoo.

Ruljanssi hidastaa asioiden etenemistä, kertoo Espoon keskuksen lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila.

"Kyllähän se lisää toimenpiteeseen kuluvaa aikaa. Pätevä sosiaalityöntekijä voi tehdä esimerkiksi päätöksen kiireellisestä sijoituksesta heti itse, ei-pätevä ei voi", Mattila sanoo.

Kiireellinen sijoitus tarkoittaa, että lapsi siirretään pois kotoaan joko toiseen perheeseen tai laitokseen. Kiireelliseen sijoitukseen voidaan päätyä, jos lapsen katsotaan olevan välittömässä vaarassa.

Muodollisen pätevyyden puuttuminen vaikuttaa myös siihen, että työsopimukset ovat määräaikaisia. Tämä johtaa siihen, että työntekijät ovat epävarmoja työpaikastaan, ja paikat ovat jatkuvasti haettavina. Jos kelpoisuusehdot täyttävä työntekijä löytyykin, lapsen asioita hoitava aikuinen vaihtuu toiseen.

"Lastensuojelutyössä työntekijöiden vaihtuvuus on ongelma, sitä en kiistä", sanoo Espoon perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marja-Leena Remes.

"Asiakkaalla vaihtuu työntekijä, mikä tarkoittaa sitä, että suhde katkeaa", Helsingin Sisko Lounatvuori harmittelee.

Työntekijöiden jatkuva vaihtuminen ja uusien perehdyttämiseen kuluva aika voivat johtaa siihen, että kaikissa tapauksissa tarvittavia toimenpiteitä – kuten kiireellistä sijoitusta – ei tehdä, tai ainakaan riittävän aikaisin. Näin sanoo kolme Helsingin lastensuojelussa vuosia työskennellyttä naista.

"Laatupoikkeamat ovat aina mahdollisia tietenkin, mutta se ei ole pelkästään pätevä–epäpätevä-kysymys vaan monen tekijän summa", Remes sanoo.

Lastensuojelun työntekijöiden kohtuuttomasta työkuormasta on kohuttu viime aikoina paljon. HS kertoi syksyllä (24. 10. 2014), että vuonna 2013 yksi sosiaalityöntekijä hoiti Vantaalla vuoden aikana 93 lapsen asioita.

Remes kertoo, että yksi sosiaalityöntekijä työskentelee noin 40 perheen kanssa kerrallaan.

Jukka T. Salmisen mukaan vielä ei pitäisi tehdä johtopäätöksiä resurssien riittävyydestä. Hänestä tilanne pitäisi saada normalisoitua niin, että valtaosa väestä ei olisi muodollisesti epäpäteviä. Näin jokainen työntekijä pystyisi tekemään toimenkuvansa vaatimat päätökset ja esimerkiksi perehdytysrumba loppuisi.

"Vasta sitten voimme arvioida, ovatko resurssit riittävät", Salminen sanoo.

Epäpätevien työntekijöiden määrä ei ole vain lastensuojelun ongelma. Kaikista sosiaalityöntekijöistä epäpäteviä oli syyskuussa Espoossa 40 prosenttia, Vantaalla 38 ja Helsingissä 19 prosenttia.

Yliopistojen pitäisi yksinkertaisesti kouluttaa enemmän sosiaalityöntekijöitä, Espoon, Vantaan ja Helsingin edustajat vaativat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat